Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvontunnistus muuttuu murrosiässä

Nuoret haravoivat ihmisten joukosta niiden henkilöiden kasvoja, jotka ovat juuri samassa kehitysvaiheessa.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Pekka Elomaa
Nuoret tunnistavat vaistomaisesti nopeasti sellaisen nuoren kasvot, joka on samassa murrosiän vaiheessa.
Nuoret tunnistavat vaistomaisesti nopeasti sellaisen nuoren kasvot, joka on samassa murrosiän vaiheessa. Kuva: Pekka Elomaa

Lapset muistavat paremmin aikuisten kuin toistensa kasvoja. Murrrosiässä huomio imeytyy kuitenkin niihin, jotka ovat samassa kehitysvaiheessa.

Murrosikä etenee jokaisella nuorella omaan tahtiinsa. Nuorten kaveriporukoiden tiedetään muodostuvan ennemmin sen hetkisen kehitysasteen kuin iän perusteella.

Yhdysvaltalaiset tutkijat pystyivät nyt osoittamaan, että murrosiän edetessä nuorten aivot kehittyvät valikoivasti. Ne haravoivat ihmisten joukosta niiden henkilöiden kasvoja, jotka ovat juuri samassa kehitysvaiheessa.

Tutkijat kutsuivat kokeeseen keskenään saman ikäisiä nuoria, joiden murrosiän vaihe kuitenkin vaihteli. Tutkijat luokittelivat nuoret eri ryhmiin sen mukaan, miten pitkälle heidän murrosikänsä oli edennyt.

Koehenkilöiden taitoja tunnistaa kasvoja testattiin pelillä, Siinä oli kaikkiaan 120 mustavalkoista kasvokuvaa henkilöistä, jotka olivat eri kehitysvaiheissa.

Kuvissa oli niin lapsia, teinejä varhaisessa ja myöhäisessä murrosiässä, ja sukukypsiä nuoria aikuisia. Koehenkilöt saivat ensin tutustua kymmenen henkilön kasvoihin, jotka pelin edetessä piti erottaa tuntemattomien naamavärkeistä.

Nuorten kehitysvaihe näytti kokeessa vaikuttavan siihen, millaisten ihmisten kasvot heille jäävät parhaiten mieleen. Nuoret, joiden puberteetti ei ollut vielä alkanut, tunnistivat parhaiten aikuisten naisten kasvoja.

Heidän vielä lapselliset aivonsa olivat siis virittyneet tunnistamaan mahdollisia hoivaajia, tutkijat selittävät tiedotteessa.

Koehenkilöt, joiden murrosikä oli jo alkanut, kiinnittivät enemmän huomiota samassa kehitysvaiheessa olevien kasvoihin.

”Tämä osoittaa, että nuoret ovat hyvin perillä toistensa purberteetin vaiheesta. He voivat kirjaimellisesti nähdä sen toistensa naamasta, ehkä epäsuorista vihjeistä. Tämä vaikuttaa siihen, miten he pitävät toisiaan silmällä”, selittää Suzy Scherf Pennsylvanian osavaltion yliopistosta.

”Tämä voi selittää tunnetun tuloksen, että nuoret järjestävät kaveriporukkansa puberteetin asteen mukaan. Tämä on oleellista myös, kun yritämme ymmärtää, miten nuoret alkavat ajatella toisiaan romanttisina kumppaneina ensi kertaa.”

Aiemmin samantapaisia tutkimustuloksia on saatu eläimillä, mutta nyt asia havaittiin ensi kertaa ihmisillä. Tutkimuksen julkaisi Psychological Science.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!