Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnontieteen nobelistit pyhiinvaeltavat joulukuussa Ytterbyn louhokselle

Pikkukylästä Tukholman saaristosta löytyi monta uutta alkuainetta. Yttriumin tunnisti suomalainen Johan Gadolin.

Tiede
 
Svens Welt / Wikimedia commons
Ytterbyn louhos ei näytä ulospäin alkuaineiden runsaalta löytöpaikalta.
Ytterbyn louhos ei näytä ulospäin alkuaineiden runsaalta löytöpaikalta. Kuva: Svens Welt / Wikimedia commons

Uudet nobelistit tulevat joka vuosi pimenevään Tukholmaan, kun Nobelin palkinnot jaetaan juhlallisesti 10. joulukuuta.

Juhlahumun jälkeen kaikki eivät lähde heti kotiin. Osa jää luentokiertueelle, joka voi ulottua Suomeen asti.

Osa nobelisteista matkaa myös, outoa kyllä, Tukholman saaristoon, Vaxholmiin kuntaan ja sen Ytterbyn kylään. Linnuntietä sinne on 17 kilometriä Tukholman keskustasta.

Miksi Ytterbyhyn – suomeksi syrjäkylille – ja vielä talvella?

Kemistille käynti Ytterbyn louhoksella on jonkinlainen pyhiinvaellus. Kylän mukaan on nimetty neljä alkuainetta: yttrium (alkuaineen järjestysluku 39), terbium (65), erbium (68) ja ytterbium (70).

Yttriumin yhdisteitä käytetään väri-tv:n kuvaputkissa punaisen värin tuottamiseen. Terbiumia käytetään kaiuttimissa, lasereissa ja lampuissa. Erbiumin avulla vahvistetaan valokaapeleiden pulsseja. Ytterbiumia puolestaan käytetään laserien seosaineena.

Näiden kaikkien löytämisessä oli mukana suomalainen kemisti.

Tarina menee näin: Ruotsin tykistön luutnantti Carl Axel Arrhenius (1757–1824) oli paitsi sotilas, myös innokas geologi. Kun hän työskenteli Vaxholmin varuskunnassa, hän tietysti etsi kiinnostavia kiviä lähistöltä.

Arrhenius löysi vuonna 1787 Ytterbyn kylän louhoksen kaatopaikalta ison ja raskaan mustan kiven. Arrhenius ymmärsi toimittaa sen kemisti Jöns Jacob Berzeliukselle, jonka oppilaita hän oli.

Kuvaan astuu nyt suomalainen. Kivi lähetettiin Ruotsin alusmaille Turun Akatemiaan, jossa arvostettu kemian professori Johan Gadolin alkoi tutkia sitä.

Seitsemän vuotta myöhemmin, 1794, Gadolin julkaisi tuloksensa: mineraalissa oli uutta alkuainetta, jolle hän antoi nimen yttrium löytöpaikan mukaan. Kivi itsessään sai nimen gadoliniitti herra professorin mukaan.

Löydetyn kiven arvo vain kohosi tulevina vuosikymmeninä. Se sisälsi nimittäin kahdeksaa muutakin alkuainetta.

Ne kuuluvat niin sanottuihin harvinaisiin maametalleihin. Niitä tarvitaan nykyisin monissa elektronisissa laitteissa, kuten kännyköissä ja tietokoneissa.

Ytterby sijaitsee alueella, jossa jo 1600-luvulla louhittiin kvartsia ja myöhemmin maasälpää posliini- ja lasiteollisuuden tarpeisiin. Kivet kuljetettiin Vaxholmista proomulla Rörstrandin ja Gustavsbergin tehtaisiin. Louhos suljettiin vuonna 1933.

Lähellä sijaitsevan Vaxholmin linnan museo kertoo louhoksen koko tarinan.

Ytterbyssä voi törmätä kadunnimiin, joiden kantasana tulee louhoksen mineraaleista ja alkuaineista: Yttriumvägen, Gadolinitvägen ja Tantalvägen.

Uwezi / Wikimedia commons
Ytterbyn katukylteissä on alkuaineita.
Ytterbyn katukylteissä on alkuaineita.
Wikimedia commons
Kuninkaallisen Turun Akatemiassa arvostettu kemian professori Johan Gadolin (1760–1852) tutki Ytterbyn kiinnostavia kiviä.
Kuninkaallisen Turun Akatemiassa arvostettu kemian professori Johan Gadolin (1760–1852) tutki Ytterbyn kiinnostavia kiviä.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!