Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kemian nobel nanokoneiden keksijöille – tutkijakolmikko rakensi molekyyleistä auton, hissin ja lihakset

Molekyylikoneiden rakentajat tarvitsevat mekaanisia kytköksiä molekyylien välille.

Tiede
 
Nykyään molekyyliautoilla ajetaan myös kilpaa.
Nykyään molekyyliautoilla ajetaan myös kilpaa.

Kolme maailman pienimpien koneiden luojaa saa tämänvuotisen kemian Nobelin palkinnon. Ranskalainen Jean-Pierre Sauvage, brittiläinen Fraser Stoddart ja hollantilainen Bernard Feringa ovat kehittäneet nanokokoisia molekyylihissejä, -lihaksia ja -moottoreita.

Nanokokoisen konepajan pystytti ensimmäisenä Strasbourgin yliopiston Sauvage vuonna 1983.

Alkuun päästiin kahdella molekyylirenkaalla. Sauvage onnistui linkittämään molekyylit toisiinsa – ei kemiallisella sidoksella vaan mekaanisesti. Se mahdollisti nanolaitteet.

Tavallisesti atomeista koostuvat molekyylit liittyvät toisiinsa kovalenttisilla sidoksilla. Tällaisissa sidoksissa atomeilla on yhteisiä elektroneja. Laitteille sidos on liian kiinteä.

Molekyylikoneiden rakentajat tarvitsevat mekaanisia kytköksiä molekyylien välille. Sauvagen ryhmä Ranskassa pystyi 1980-luvun alussa linkittämään molekyylejä toisiinsa kuin kettingiksi.

Kuten tieteessä usein tapahtuu, Sauvage teki ensi löytönsä sattumalta. Hän tutki aivan toisenlaisia valokemiallisia ilmiöitä, kun huomasi kaksi molekyyliä toisiinsa kietoutuneena kupari-ionin ympärille.

Ryhmä ryhtyi tekemään ketjuja varta vasten. Juuri kupari-ionin avulla tutkijat onnistuivat tekemään liitoksia paremmin kuin aiemmat yrittäjät.

Molekyyliketjut olivat ensi askel molekyylikoneisiin. Sauvage ja hänen kumppaninsa lisäsivät liikkeen. He saivat toisen renkaista liikkumaan toisen ympäri: tämä oli ensimmäinen ihmistekoinen molekyylikone.

”Uransa lopulla Sauvage on kehittänyt myös lihassolun tapaan toimivia molekyylikoneita. Teoriassa niistä voisi tehdä materiaaleja, jotka supistuvat kuin lihas”, kertoo akatemiaprofessori Kari Rissanen Jyväskylän yliopistosta. Rissanen on julkaissut yhdessä Sauvagen kanssa, ja muutkin nobelistit ovat hänelle tuttuja.

Sisäkkäisiä renkaita voitaisiin hänen mukaansa käyttää myös eräänlaisina antureina, jotka reagoivat ulkopuoliseen signaaliin.

Kun Sauvage kehitti ketjuja, skotlantilainen Stoddart loi ensimäisen laitteen yhdestä molekyylirenkaasta ja siihen mekaanisesti kytketystä ohuesta molekyyliakselista. Rengas oli vapaa liikkumaan akselia pitkin, aivan kuin rengasmallinen verhonpidike tangossa.

Kun rakenteeseen kohdistaa lämpöä, rengas liikkuu akselilla edestakaisin kuin kutomakoneen sukkula. Stoddart ja hänen työtoverinsa onnistuivat hallitsemaan täysin renkaan liikettä. He kehittivät muun muassa nostolaitteen, joka voi kohota 0,7 nanometriä pinnasta ylös.

Stoddart on yhteistyökumppaneineen kehittänyt myös pikkuriikkisen tietokonesirun. Jotkut tutkijat povaavat, että molekyylikoneet voivat mullistaa tietokoneiden valmistuksen.

Molekyylikoneiden valmistajien yksi tavoite on saada koneen osat pyörimään samaan suuntaan. Siinä onnistui Groningenin yliopistossa työskentelevä Feringa vuonna 1999.

Tavallisesti molekyylit liikkuvat satunnaisesti. Feringa kuitenkin rakensi molekyylin, joka kieppuu tiettyyn suuntaan.

Lopulta Feringa rakensi pyörivistä molekyylikoneistaan auton. Molekyylirunko pitää yhdessä neljää molekyylipyörää. Kun ne pyörivät, auto liikkuu pintaa pitkin eteenpäin.

Nobel-komitean mukaan Sauvage, Stoddart ja Feringa ovat luoneet työkalut, joita tutkjat ympäri maailman käyttävät. Niiden avulla on kehitetty esimerkiksi molekyylirobotti, joka pystyy tarttumaan aminohappoihin ja yhdistelemään niitä.

Rissasen mukaan molekyylikoneiden rakentelu on vielä perustutkimusta.

”Sovelluksiin menee vielä viisi–kymmenen vuotta.”

VINCENT KESSLER / Reuters
Strabourgin yliopiston emeritusprofessori Jean-Pierre Sauvage kytki ensimmäisenä molekyylirenkaat toisiinsa. Hän on syntynyt Pariisissa 1943.
Strabourgin yliopiston emeritusprofessori Jean-Pierre Sauvage kytki ensimmäisenä molekyylirenkaat toisiinsa. Hän on syntynyt Pariisissa 1943.
JIM YOUNG / Reuters
Northwestern-yliopiston professori Fraser Stoddart loi molekyylihissin. Hän on syntynyt 1942 Edinburghissa Skotlannissa.
Northwestern-yliopiston professori Fraser Stoddart loi molekyylihissin. Hän on syntynyt 1942 Edinburghissa Skotlannissa.
Reuters
Groningenin yliopiston professori Bernard Feringa rakensi ensimmäisen molekyyliauton. Hän on syntynyt 1951 Barger Compascuumissa Hollannissa.
Groningenin yliopiston professori Bernard Feringa rakensi ensimmäisen molekyyliauton. Hän on syntynyt 1951 Barger Compascuumissa Hollannissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!