Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksi ennen urheilua ei haittaa suoritusta – saattaa jopa parantaa tulosta

Katsaustutkimus mursi myytin, jonka mukaan kilpailun edellä kannattaisi pidättäytyä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Taina Korhonen
Seksi saattaa jopa parantaa suoritusta.
Seksi saattaa jopa parantaa suoritusta. Kuva: Taina Korhonen

Moni uskoo, että seksi vie urheilijan voimat ja huonontaa kilpailusuoritusta, mutta tutkijat eivät löytäneet näyttöä väitteen tueksi. Päinvastoin.

Rion olympialaisissa urheilijakylään jaettiin peräti 450 000 kondomia – siitä huolimatta, että moni valmentaja ja urheilija on vakuuttunut, että seksiä ei kannata harrastaa ennen kilpailua. Näkemys nojaa ikivanhaan uskomukseen, jonka mukaan seksuaalinen paine lisää urheilijan aggressiivisuutta ja parantaa tämän suoritusta.

Oletus on tieteellisesti hataralla pohjalla. Italialaiset tutkijat etsivät käsiinsä kaikki tutkimukset, joissa seksin yhteyttä urheilusuoritukseen on viime vuosikymmeninä joltain kantilta sivuttu. Tutkimuksia löytyi 143, mutta italialaistutkijoiden laatuvaatimukset täytti vain yhdeksän niistä.

Niiden perusteella urheilijan on turha pidättäytyä seksistä, ainakaan kovin pitkäksi ajaksi.

”Emme löytäneet tukevia todisteita sille, että seksuaalinen toiminta vaikuttaisi kielteisesti urheilutulokseen”, muotoilee urheilulääketieteen apulaisprofessori Laura Stefani Firenzen yliopistosta tiedotteessa.

Päinvastoin seksistä saattaa olla jopa hyötyä, mikäli sitä ei harrasta juuri ennen lähtöviivalle asettautumista. Katsauksen perusteella väliajaksi riittää kaksi tuntia.

Stefani kollegoineen sanoo hämmästyneensä, miten huonosti tällainen urheilumaailmassa polemiikkia herättävä aihe on tutkittu. Heidän mukaansa urheilijoiden ei ole kuitenkaan mitään syytä tuntea syyllisyyttä, mikäli he eivät pysy selibaatissa ennen kilpailua.

Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan Frontiers in Physiology -lehdestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!