Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi koirat eivät kutia kainaloista?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Colourbox
Koirien kutiamista ei ole paljoa tutkittu.
Koirien kutiamista ei ole paljoa tutkittu. Kuva: Colourbox

Iris Aila, 6

Koirat kyllä kutisevat kainaloista, jos kutina ymmärretään aistimuksena, joka herättää halun raapia kutisevaa kohtaa.

Jos taas kutina tarkoittaa naurua synnyttävää kutiamista, niin ihmiset ja apinat kutisevat jokseenkin samalla tavalla. Erityisesti nuoret apinat ja ihmiset ovat herkkiä kainaloiden, mahan ja jalkapohjien kutiavalle kosketukselle. Myös rotat kutiavat ja nauravat, kun ihminen rapsuttaa niitä mahasta.

Muiden eläinten kutiamisesta on vain vähän tietoa. Voi olla, että ne kutiavat, mutta sitä ei tiedetä varmasti, koska asiaa ei ole osattu tutkia.

Osa eläimistä ei ehkä kutia ollenkaan. Koirat voivat hyvinkin kuulua tähän ryhmään. Syytä siihen ei tiedetä. Koirien kainaloissa on kosketusta aistivia hermosäikeitä, joten se ei selitä koirien kutiamattomuutta.

Voi olla, että koirat eivät ole tarvinneet kutiamista vuosien saatossa samalla tavalla kuin ihmiset, apinat ja rotat. Apinoita ja ihmisiä kutiaminen on auttanut ainakin nuorten ja vanhempien yksilöiden välisten suhteiden luomisessa ja vahvistamisessa.

Koirat luovat samankaltaisia suhteita muunlaisilla tavoilla: ne esimerkiksi leikkivät tavattoman paljon keskenään ja toisinaan myös nukkuvat kiinni toisissaan.

Outi Vainio

eläinlääketieteellisen farmakologian professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!