Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Montako solua ihmisessä on?

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Suvi Hannila, 5

Kukaan ei ole solu solulta laskenut ihmiskehon solujen määrää. Vuosien mittaan sitä on kuitenkin arvioitu elinten painon sekä niiden solujen koon ja painon perusteella. Melko tuore laskelma päätyi siihen, että ihmisessä on noin 37 biljoonaa solua (37 ja kaksitoista nollaa perään).

Lukumääräisesti eniten on veren punasoluja, joita on noin 84 prosenttia. Jokaisesta kymmenestä solusta siis enemmän kuin kahdeksan on punasoluja. Seuraavaksi eniten on verihiutaleita, joita on noin viisi prosenttia.

Ihmiskehossa on melko paljon lihaksia, mutta lihassolut ovat suuria. Niiden lukumäärä kaikista soluista on vain yksi tuhannesosa.

Vaikka aivot ovat ehkä ihmisen tärkein elin, niiden solumäärä on noin sata miljardia eli vain runsaat kaksi tuhannesosaa koko kehon solujen määrästä.

Mielenkiintoista on, että solujen lisäksi ihminen kantaa jatkuvasti mukanaan suunnilleen saman määrän bakteereita eli mikroskooppisen pieniä eliöitä. Nekin ovat itse asiassa soluja. Täysikasvuisessa ihmisessä on noin kilon verran bakteereita.

Osmo Saarelma

yleislääketieteen erikoislääkäri

Duodecim

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!