Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikon kiinnostavimmat tiedeuutiset: Fysiikan nobelisti vierailee nyt Aalto-yliopistossa, kemian palkinto nanokoneiden tekijöille

Tiedeohjelma Sfääri pohti rokotteiden tekemisen vaikeutta

Tiede
 
Kari Pullinen
Fysiikan Nobelin palkinnon jakanut Michael Kosterlitz kertoi Aalto-yliopistossa tutkimuksistaan.
Fysiikan Nobelin palkinnon jakanut Michael Kosterlitz kertoi Aalto-yliopistossa tutkimuksistaan. Kuva: Kari Pullinen

Nobelisti kuuli palkinnosta pysäköintihallissa Espoossa

Fysiikan Nobelin palkinnon jakoivat syntyjään brittiläiset Duncan Haldane, David Thouless ja Michael Kosterlitz aineen outojen olomuotojen teoreettisista tutkimuksista.

Kolmikosta Michael Kosterlitz sai kuulla palkinnosta espoolaisen ostoskeskuksen pysäköintihallissa. Hän työskentelee vähän aikaa Aalto-yliopistossa teknillisen fysiikan laitoksella professori Tapio Ala-Nissilän sekä muiden Aallon tutkijoiden kanssa. Otaniemi on Kosterlitzille tuttu monien aikaisempien vierailujen ansiosta.

Kemian palkinto nanokoneiden keksijöille

Kolme maailman pienimpien koneiden rakentajaa jakoi kemian Nobelin palkinnon tänä vuonna. Ranskalainen Jean-Pierre Sauvage, brittiläinen Fraser Stoddart ja hollantilainen Bernard Feringa ovat kehittäneet nanokokoisia molekyylihissejä, -lihaksia ja -moottoreita.

Kolmikko on kehittänyt työkalut, joita käyttävät tutkijat ympäri maailman käyttävät. Niiden avulla on kehitetty esimerkiksi molekyylirobotti, joka pystyy tarttumaan aminohappoihin ja yhdistelemään niitä.

Molekyylikoneiden rakentelu on vielä perustutkimusta. Sovelluksiin menee vielä kymmenenkin vuotta, suomalainen asiantuntija arvioi.

Lääketieteen Nobel solun jätehuollon tutkijalle

Japanilainen solubiologi Yoshinori Ohsumi palkittiin autofagian eli solun kierrätysmekanismin selvittämisestä.

Solut hajottavat ja kierrättävät vahingoittuneet ja haitalliset osat. Elintärkeän kierrätysreittinsä avulla solut säätelevät ravinnetasapainoaan.

Autofagian tutkimuksen odotetaan hyödyttävän sekä terveydenhoitoa että biotaloutta.

Sfääri: Helpot rokotteet on jo keksitty

Kaikkia taudinaiheuttajia vastaan voi periaatteessa kehittää rokotteen, mutta helpot rokotteet on ihmiskunta jo keksinyt, ylilääkäri Hanna Nohynek pohtii HSTV:n tiedeohjelmassa Sfääri. Nohynek on Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusohjelmayksikön ylilääkäri.

”Jäljellä on vielä vielä pahoja virustauteja, joihin ei vuosikymmenien panostuksesta huolimatta ole keksitty rokotetta”, Nohynek sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!