Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linnunradassa on muitakin sivilisaatioita kuuluisan laskukaavan perusteella,tutkija pohtii HSTV:n tiedeohjelma Sfäärissä

Tähtitieteilijä Mikael Granvik kertoo ohjelmassa myös, mistä maan ulkopuolista elämää kannattaisi ensin etsiä

Tiede
 
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 23
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 23

Linnunradassa pitäisi olla muitakin sivilisaatioita, jos luottaa niin sanottuun Draken laskukaavaan maapallon ulkopuolisen elämän todennäköisyydestä.

”Jos kaavaan pistää järkeviä lukuja, ei ylioptimistisia, näyttää, että Linnunradassa pitäisi olla paljonkin sivilisaatioita”, tähtitieteilijä Mikael Granvik pohtii HSTV:n tiedeohjelmassa Sfääri.

Laskukaavan kehitti tähtitieteilijä Frank Drake 1960-luvulla. Siinä on useita muuttujia, kuten Linnunradassa vuosittain syntyvien tähtien määrä ja niiden tähtien määrä, joilla on ympärillään planeettoja ja niin edelleen.

”Tärkein termi on viimeinen, joka on sivilisaation odotettavissa oleva ikä”, Granvik sanoo.

Toimivan radion ja lentokoneen keksimisestä meni kuutisenkymmentä vuotta siihen, että ihminen kävi jo Kuussa, Granvik muistuttaa.

”Jos päästään ensimmäiseltä tähdeltä toiselle, sivilisaation leviämistä ei käytännössä voi estää. Hiljaisellakin leviämisnopeudella tuo sivilisaatio kattaisi koko kotigalaksimme Linnunradan miljoonassa vuodessa.”

Tästä seuraa Granvikin mukaan niin sanottu Fermin paradoksi, jonka takana on italialaisen fyysikko Enrico Fermi: jos sivilisaation syntyminen ja leviäminen on niin todennäköistä, miksei vieras äly ole jo täällä?

Sfääri on HSTV:n tiedeohjelma, joka tulee ulos joka maanantai. Ohjelmassa toimittaja Ivan Puopolo ruotii vieraiden kanssa ajankohtaisia tiedemaailman ilmiöitä ja puheenaiheita.

Lisäksi sfääri murtaa joka viikko yhden myytin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!