Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apinan sydäntä paikattiin onnistuneesti toisen apinan soluilla

Hylkimistä ei tapahtunut, kun soluissa oli samanlaiset pintaproteiinit.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Science Photo Library
Sydän on vaikea paikata.
Sydän on vaikea paikata. Kuva: Science Photo Library

Japanilaiset tutkijat ovat keksineet, miten vieraista soluista voidaan tehdä sydämeen siirre, jota elimistö ei hylji.

Vaurioitunutta sydänlihasta voidaan teoriassa korjata potilaan omilla soluilla, mutta tarvittavan solumäärän tuottaminen on työlästä, kallista ja vie kauan aikaa.

Pulma ratkeaisi, jos sydänsiirteitä voitaisiin valmistaa lahjoitetuista soluista valmiiksi odottamaan, että tarve iskee. Ongelmana tässä vaihtoehdossa on se, että vieraat solut voivat aiheuttaa potilaan elimistössä hylkimisreaktion. Siirre voi siis olla lopullinen niitti heikolle sydämelle.

Nyt japanilaiset tutkijat ratkaisivat ongelman solujen pintaproteiinin avulla.

Apulaisprofessori Yuji Shiba Shinshun yliopistosta työryhmineen valmisti jaavanmakakin ihosoluista keinotekoisia kantasoluja ja kasvatti niistä sydänlihassoluja. Nämä solut istutettiin viiteen muuhun makakiin, joiden sydän oli vaurioitunut infarktissa.

Ennen siirresolujen ruiskuttamista tutkijat varmistivat, että lahjoittajan ja vastaanottajien sydänsolujen pintaproteiini – se, jonka avulla elimistön immuunijärjestelmä tunnistaa vieraat solut – on samanlainen. Tämä riitti varmistamaan, että siirresolut solahtivat vastaanottajan immuunipuolustuksen läpi ilman hälytystä. Mahdollista hylkimisreaktiota torjuttiin vielä lääkkeillä.

Kolmen kuukauden seuranta osoitti, että uudet sydänlihassolut liittyivät vaurioituneeseen sydänkudokseen ja tekivät yhteistyötä vastaanottajan omien solujen kanssa. Sydän jaksoi pumpata aiempaa paremmin.

Hylkimistä ei ilmennyt, mutta rytmihäiriöt lisääntyivät.

Tutkijoiden mukaan tulos osoittaa, että lahjoittajalta saadut, immunologisesti yhteensopivat uudelleenohjelmoidut solut voivat auttaa heikkoa sydäntä jaksamaan.

Rytmihäiriöt pitää kuitenkin saada hallintaan, ennen kuin hoitoa voidaan ajatella ihmispotilaiden käyttöön.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!