Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpälääke lisäsi munasoluja – uusia ei pitäisi syntyä elämän aikana

Tutkimuksessa oli mukana pieni ryhmä syöpäpotilaita. Brittitutkijan omastakin mielestä havainto on odottamaton.

Tiede
 
Sebastian Kaulitzki / Alamy Stock Photo
Naisen munasarjoista irtoaa kuukausittain munasolu.
Naisen munasarjoista irtoaa kuukausittain munasolu. Kuva: Sebastian Kaulitzki / Alamy Stock Photo

Pitkään on vallinnut näkemys, että naisella on vain rajallinen määrä munasoluja elämän aikana. Niitä katoaa jokaisen kuukautiskierron aikana, eivätkä ne uusiudu.

Nyt näyttäisi siltä, että eräs syöpähoidossa käytettävä solunsalpaajien yhdistelmä (ABVD) voisi auttaa munasarjoja kasvattamaan uusia munasoluja.

Se oli yllättävä ja odottamaton havainto, tutkija Evelyn Telfer Edinburghin yliopistosta kuvailee sanomalehti Guardianissa.

Tulos on hyvin alustava, ja se on saatu julkaisemattomasta tutkimuksesta, jossa oli vain pieni ryhmä nuoria syöpäpotilaita. Tutkija painottaa, että havainto pitää varmistaa.

Tutkijat kiinnostuivat kyseisen hoidon vaikutuksista alun perin siksi, koska ABVD ei näyttäisi heikentävän potilaiden hedelmällisyyttä samalla tavalla kuin muut syöpähoidossa käytettävät lääkkeet.

Tutkittavina oli yksitoista naista, joilla Hodgkinin lymfooma. Heidän munasarjoistaan otettiin kudosnäytteitä. Kahdeksan tutkittavista käytti ABVD:tä ja kolme toista lääkeyhdistelmää, jonka tiedetään aiheuttavan hedelmättömyyttä. Kudosnäytteitä verrattiin kymmenen terveen naisen näytteisiin.

Yllättävästi ABVD-hoitoa saaneiden kudosnäytteissä oli kahdesta neljään kertaan tiheämmin elinkelpoisia munasoluja kuin kuin terveiden naisten kudosnäytteissä. Vastaavasti muita lääkkeitä syöneillä munasoluja oli harvemmassa.

Toisaalta ABVD-hoitoa saaneiden munasolut eivät kasvaneet yhtä hyvin kuin terveiden.

Yhdysvaltalainen tutkija David Albertini varoitti Guardianissa, että tulokselle voi olla muitakin selityksiä kuin munasolujen lisääntyminen.

Havaitut munasolut ovat jo esimerkiksi ilmaantuneet kudoksen pinnalle syöpähoidon ärsyttäminä. Tai munarakkulat ovat samasta syystä vaurioituneet ja jakautuneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!