Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedätkö, mitä sukusi teki 50 000 vuotta sitten? Dna voi viedä sukuselvityksen kivikaudelle asti

Siinä sivussa syntyi kirja eurooppalaisen ihmisen historiasta.

Tiede
 
Ulrica Zwenger
Karin Bojs muuttaisi mieluiten 10 000 vuoden taa terveiden ja hyvin syöneiden esiäitien joukkoon.
Karin Bojs muuttaisi mieluiten 10 000 vuoden taa terveiden ja hyvin syöneiden esiäitien joukkoon. Kuva: Ulrica Zwenger

Tiedätkö, mitä esiäitisi puuhaili 54 000 vuotta sitten?

Jos kuulut samaan muinaiseen äitilinjaan kuin ruotsalainen tiedetoimittaja Karin Bojs, saattoi esiäitisi elellä noihin aikoihin Genesaretinjärvellä nykyisessä Israelissa.

Nykyihminen ei ollut astunut vielä jalallaan Eurooppaan, ja täkäläisiä luolia asuttivat sukulaisemme neandertalit. Joku heistä iski silmänsä myös esivanhempiisi, sillä jokaisessa solussasi on muutama prosentti neandertalin dna:ta.

Karin Bojsin kirja ilmestyy suomeksi lokakuun lopussa.
Karin Bojsin kirja ilmestyy suomeksi lokakuun lopussa.

Moni kiinnostuu jossain vaiheessa elämäänsä tutkimaan juuriaan, mutta harva tonkii yhtä kauas kuin Bojs. Dna-tiedon ja arkeologisten löytöjen avulla hänen sukututkimuksestaan kasvoi koko eurooppalaisen ihmisen genealogia, jonka suomennos Homo europaeus – eurooppalaisen ihmisen pitkä historia ilmesty lokakuun lopulla.

Bojsin suvun tarina on tietenkin vain yksi esimerkki siitä, miten ihmiset päätyivät Afrikasta Pohjolaan. Suomalaiselle lukijalle se kuitenkin tarjoaa paljon samaistumispintaa ja yllätyksiä.

Tutkituttamalla mitokondrioidensa dna:n Bojs sai tietää polveutuvansa ensimmäisistä eurooppalaisista, jääkaudella saapuneista metsästäjä-kerääjistä. Lähi-idästä saapui ihmisiä Eurooppaan useaan otteeseen, mutta vain kahden muuttajajoukon jälkeläiset selvisivät jääkaudesta.

Neandertalit hävisivät jääkauden kuluessa Euroopan kartalta, mutta nykyihmiset venyivät ankarissa oloissa tuottavuusloikkaan. Kivityökalut ja luolataide ylsivät uudelle tasolle, kun pohjoisesta puskeva jää pakotti eri puolilla Eurooppaa asuneet ihmisryhmät pakkautumaan etelämmäs ja tekemisiin toistensa kanssa.

”Uskon, että juuri luovuus ja mielikuvitus erottivat meidät neandertaleista. Vain meiltä on löydetty mielikuvitushahmoja esittäviä patsaita ja maalauksia”, Bojs pohtii puhelimessa syitä sukulaislajien erilaiseen kohtaloon.

Luovuudella on hintansa. Kuten monissa taiteellisesti lahjakkaissa suvuissa, myös Bojsin omassa perheessä on kärsitty skitsofreniasta ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Juuri ongelmien rikkomat perhesuhteet olivat hänelle yksi kimmoke selvittää, keitä tuntemattomiksi jääneet sukulaiset oikein olivat.

”Olen onnekas, että olen perinyt luovuuden positiiviset, energisoivat puolet. Tuntuu lohdulliselta ajatella, että pimeästä puolestaan huolimatta kyky luoda uutta on säilynyt siksi, että se on auttanut lajiamme selviytymään.”

Kuten historia yleensä, Euroopan asuttaminen ei ollut suunnitelmallinen projekti vaan sarja ajautumisia, harhautumisia ja kehän kiertämistä. Esimerkin tarjoaa Bojsin kantama mitokondriotyyppi, jota tavataan nykyään vain kolmessa maailman kolkassa: Espanjan ja Lounais-Ranskan asukkailla, Lapin saamelaisilla ja Pohjois-Afrikan berbereillä.

Se kertoo, että ruotsalaistoimittajan esiäidit värjöttelivät todennäköisesti jääkauden Pyreneiden niemimaalla. Säiden lauhduttua jotkut heistä jatkoivat pohjoiseen, jotkut etelään.

Kukaan Gibraltarin ylittäneistä ihmisistä tuskin tiesi olevansa matkalla paluumuuttajaksi Afrikkaan.

Kirjan kirjoittamisen aikoihin käsitykset Euroopan asutushistoriasta heittivät häränpyllyä.

Dna-testit ovat paljastaneet, että Euroopan pronssikautta edeltänyt kulttuurivallankumous sai alkusysäyksensä uusista maahanmuuttajista eikä vain paikallisten omista oivalluksista. Uusi tekniikka on romuttanut arkeologien elämäntyönään rakentamia teorioita muutamassa vuodessa.

Bojsin esivanhemmat saivat Ruotsiin asetuttuaan geneettistä täydennystä ja uusia ideoita niin Euroopan ensimmäisiltä maanviljelijöiltä, Kazakstanin arojen hevosmiehiltä kuin mitä ilmeisimmin myös viikinkien skottilaisilta orjilta.

Popularisoidessaan arkeologisia ja dna-löytöjä Bojs ei kertomansa mukaan kokenut suuria tieteellisiä yllätyksiä, onhan hän seurannut aihepiiriä tiedetoimittajana yli 20 vuotta. Henkilökohtaisesti suurimmat yllätykset selvisivät hänelle perinteisen, kirkonkirjoihin perustuvan sukututkimuksen keinoin.

”En tiennyt, että suvussani oli koettu vuoron perään sellaisia nousuja ja laskuja.”

Suvun naisista löytyi muutaman sukupolven sisään niin rutiköyhä sepänleski kuin Tukholman opettajaseminaarin opiskelija.

Jos kirjailija saisi vaihtaa paikkaa jonkun esivanhempansa kanssa, hän muuttaisi Tukholmasta Ruotsin länsirannikolle noin 10 000 vuoden takaiseen aikaan. Siellä Bojsiin teki vaikutuksen 85-vuotiaan naisen luuranko, jossa ei ollut käytännössä juuri mitään vanhenemisen, sairastelun tai nälän merkkejä.

Jääkausi oli juuri hellittänyt ja uuden maan rantakallioilla köllötteli rasvaisia ja varomattomia hylkeitä. Niiden pyytäminen mahtoi tuntua naurettavan helpolta verrattuna vikkeläkinttuisten peurojen jahtaamiseen. Niitä alueelle muuttaneet ihmiset olivat aiemmin metsästäneet.

”Sen on täytynyt olla paras mahdollinen maailma. Mutta täytyy muistaa, että se oli erityinen aika ja paikka, eikä kivikauden ihmisten elämä ollut niin auvoista aina ja kaikkialla.”

Vaikka Bojsin perimmäinen motiivi kirjan kirjoittamiseen oli tiedonhalu, rikastutti sukututkimus kirjailijan elämää myös uusilla sukulaisilla. Tärkeimpiä heistä ei tarvinnut etsiä Euroopan museoiden vitriineistä ja luukapeista.

”Selvittääkseni isälinjaani ja isänpuoleista äitilinjaani jouduin ottamaan yhteyttä etäiseksi jääneeseen setääni ja pyytämään häntä dna-testiin. Pidämme nyt paljon enemmän yhteyttä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!