Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläintiede neuvoo: Väistä tiellä seisova hirvi oikealta ja hölkkäävä takapuolelta

Hirvet liikkuvat teillä taas samoihin aikoihin kuin ihmiset.

Tiede
 
Ilkka Mäkinen
Tiellä seisova hirvi kannattaa väistää mieluummin oikealta.
Tiellä seisova hirvi kannattaa väistää mieluummin oikealta. Kuva: Ilkka Mäkinen

Hirvet liikkuvat juuri nyt ahkerasti ja säntäilevät myös teille. Niitä ajavat liikkeelle muun muassa elämänhalu eli kiima ja kuolemanpelko eli metsästäjät.

Tutkijoilta löytyy muutamia nyrkkisääntöjä tielle tulleen eläimen väistämiseen.

Jos tiellä seisoo hirvi, väistä se oikealta jos pystyt. Hirvi nimittäin liikkuu mielellään ihmisestä katsoen vasemmalle, koska se yrittää pitää vaaran vasemman silmänsä näkökentässä.

Neuvon antanut eläintieteilijä ja tietokirjailija Helena Telkänranta Tiede-lehdessä vuonna 2011, ja se pätee hänen mukaansa yhä.

Hirvi yrittää nimittäin pitää vaaran eli ihmisen tai auton vasemman silmänsä näkökentässä. Oikea silmä on erikoistunut ruoanhankintaan ja vasen tunnepitoisempiin tilanteisiin.

Jos hirvi taas ravaa reipasta hölkkää, on parasta kiertää se takapuolelta. Vauhdissa hirvi harvoin tekee täyskäännöstä.

”Takapuolelta on yleensä turvallisempaa väistää”, tutkija Jyrki Pusenius Luonnonvarakeskuksesta sanoo käytännöllisesti.

Kolareiden vaaraa lisää nyt se, se että syksyn tullen hirvien päivärytmi osuu yhteen työmatkaliikenteen kanssa.

”Hirvet liikkuvat tyypillisimmin auringonnousun ja -laskun aikaan hämärän hetkinä”, eläinkolareista keväällä väitellyt Milla Niemi Helsingin yliopistosta muistuttaa.

Kaiken lisäksi hämärä ja pimeä vaikeuttavat niiden havaitsemista.

”Yleisohje on se, että tarkkailkaa tien laitoja. Hirvien vaaleat sukat voivat näkyä jopa huonossa valaistuksessa”, Niemi sanoo.

”Ja aina pitää hiljentää, jos hirvi näkyy. Valitettavan usein autoilija ei hiljennä. Hän ehkä ajattelee, että hirvi väistää, mutta eläin on arvaamaton”, Niemi sanoo.

Toinen yleisohje on se, että jos tiellä tai pientareella näkyy yksi hirvi, niitä voi olla lisää. Usein hirvilehmillä on mukanaan vasa tai kaksikin.

Hirvikolareita sattuu eniten syyskuussa, mutta riski on selvästi koholla myös lokakuussa. Toinen piikki osuu alkukesään, jolloin nuoria hirviä on liikkeellä.

Vuonna 2015 hirvikolareita tapahtui Liikenneturvan mukaan yli 1800. Määrä kasvoi edellisvuodesta. Kolareissa kuoli kolme ihmistä.

Yhdeksän kymmenestä henkilövahinkoon johtaneesta hirvieläinkolarista tapahtui vähintään 80 kilometrin tuntinopeusalueilla.

Hirvikolareiden vähentämiseksi pitää Niemen mukaan vaikuttaa joko eläinten tai ihmisten käyttäytymiseen.

”Ihmiset eivät aina ole kovin vastaanottavaisia, joten on hyvä ohjata myös hirvien liikkumista.”

Riista-aidat vähentävät hirvikolareita aidatulla pätkällä, mutta aitojen kokonaisvaikutuksesta ei ole Niemen mukaan tietoa. Hirvikolareita tapaa sattua riista-aidan aukkojen kohdilla.

Yksi keino on populaation karsiminen metsästämällä.

Hirvikolareita sattuu Liikenneturvan mukaan koko maassa, mutta eniten Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla.

Varoitusmerkkien sijoittaminen perustuu kolaritietoihin ja paikallisen riistaväen tietoihin. Puseniuksen mukaan merkit lienevät kohtuullisen hyvin kohdillaan.

Lukessa on silti suunniteltu perusteellista analyysia hirven liikkeistä, elinympäristöstä ja paikallisista tiheyksistä. Se mahdollistaisi nykyistä tarkemman hirvivaroitusjärjestelmän tekemisen.

”Miksei vaikka kännykkään, jos saadaan hyvä malli, joka ennustaa hirvikolaririskiä”, Pusenius visioi.

Kauriskolareita tapahtuu vuosittain vielä enemmän kuin hirvikolareita, Niemi muistuttaa.

”Valkohäntäkauriita jää auton alle erityisesti marraskuussa, eli hirvieläinkolarialtis aika jatkuu vielä hirvikolaripiikin jälkeenkin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!