Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaistutkijat: Kalkkitablettien syöminen voi rasittaa sydäntä

Purkista otettu kalsium on yhteydessä valtimoiden ahtautumiseen.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Marja Airio / Lehtikuva
Luut tarvitsevat kalsiumia, mutta liika on liikaa.
Luut tarvitsevat kalsiumia, mutta liika on liikaa. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Ruoasta saatava kalsium on hyvästä, mutta lisävalmisteet saattavat lisätä valtimoiden tukkeutumisen ja sydänvaurioiden riskiä, sanovat yhdysvaltalaistutkijat.

Moni luidensa haurastumisesta huolestunut syö omin päin kalsiumia purkista. Turhan moni heistä myös uskoo, että enempi on aina parempi, harmittelee apulaisprofessori Erin Michos. Hänen tutkimuksensa osoitti, että näin ei ole.

”Liika kalsium lisävalmisteiden muodossa voi vaurioittaa sydäntä ja verisuonistoa”, Michos sanoo Johns Hopkins -yliopiston tiedotteessa.

Tulos perustuu 2 700 ihmisen seuranta-aineistoon. Iältään he olivat 45–84-vuotiaita. Henkilöiden ravitsemusta kartoitettiin 120-osaisella kysymyspatteristolla vuonna 2000, ja heidän sepelvaltimonsa kuvattiin. 1 175 koehenkilön suonissa ilmeni jonkinasteista plakkia. Kymmenen vuoden päästä valtimot tutkittiin uudelleen.

Analyysia varten tutkijat jakoivat koehenkilöt viiteen ryhmään sen perusteella, paljonko kalsiumia he saivat ruoasta ja purkista yhteensä. Kävi ilmi, että yli 1 400 milligrammaa päivittäin kalsiumia syövien riski sairastua sydäntautiin oli 27 prosenttia pienempi kuin alle 400 milligrammaa saavien. Ero näkyi valtimoiden ahtautumisessa.

Seuraavaksi tutkijat erottelivat toisistaan ne, jotka saivat kalsiuminsa vain ruoasta sekä ne, jotka söivät myös lisävalmisteita. Kalsiumvalmisteita käytti 46 prosenttia tutkituista.

Ilmeni, että kalsiumtabletteja popsivien valtimoissa ilmeni ahtautumista 22 prosenttia todennäköisemmin kuin muilla. Pelkästä ruoasta runsaasti kalsiumia saavien sydänriski ei kasvanut kymmenessä vuodessa.

”Jotain eroa ravinnon ja valmisteiden sisältämällä kalsiumilla elimistön kannalta selkeästi on. Voi esimerkiksi olla, että keho ei pysty työstämään isoa annosta kerralla”, pohtii tutkijaryhmän jäsen, ravitsemustieteilijä John Anderson.

Kalsiumvalmisteiden käytöstä ja sopivasta annoksesta on syytä keskustella lääkärin kanssa, tutkijat neuvovat.

He kuitenkin korostavat, että tulos näytti pelkän yhteyden kalsiumvalmisteiden ja valtimonkovettumataudin välillä. Se ei osoittanut, että valmisteet aiheuttaisivat suonten ahtautumista.

Tutkimuksen julkaisi Journal of the American Heart Association.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!