Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minna Palmrothin mielestä avaruussäätä on tärkeää ennustaa: ”Satelliitit kyntävät plasmassa kuin laivat merellä, ja auringon purkaus voi pimentää ne”

Suomalainen ryhmä mallintaa magneettiset myrskyt tarkemmin kuin kukaan maailmassa.

Tiede
 
Sami Kero / HS
Minna Palmroth paistattelee auringon säteissä työpaikkansa Ilmatieteen laitoksen katolla Kumpulan kampuksella Helsingissä.
Minna Palmroth paistattelee auringon säteissä työpaikkansa Ilmatieteen laitoksen katolla Kumpulan kampuksella Helsingissä. Kuva: Sami Kero / HS
Kuka?

Lähiavaruuden tuntija

 Tutkimusprofessori Minna Palmroth johtaa uusien havaintomenetelmien tutkimusosastoa Ilmatieteen laitoksella.

 Syntynyt Sahalahdella 1975, 41-vuotias.

 Tutkii avaruussäätä ja mallintaa maapallon lähiavaruuden plasman ominaisuuksia.

 EU:n komission H2020-avaruusohjelman asiantuntijaryhmän puheenjohtaja.

 Harrastaa liikuntaa sekä mökillä metsätöitä ja remontointia.

Tutkimusprofessori Minna Palmrothin ryhmä mallintaa aurinkomyrskyjä tarkimmin maailmassa, ja se on merkittävä saavutus.

Vuosikymmeniä on näet yrittetty hahmottaa, miten Auringosta syöksyvät varatut hiukkaset pieksevät maapalloa.

”Maailmalla tutkijat ovat kuumissaan. Tältäkö se oikeasti näyttää”, Palmroth kuvailee ryhmän avaruussäämallinsa Vlasiatorin saamaa vastaanottoa.

Ilmatieteen laitos
Aurinkotuuli syöksyy oikealta ja kiertää maapallon. Magneettikenttä on kuin kivi virrassa. Värit kuvaavat plasman tiheyttä. Sitä tiivistyy pallon Auringon puolelle.
Aurinkotuuli syöksyy oikealta ja kiertää maapallon. Magneettikenttä on kuin kivi virrassa. Värit kuvaavat plasman tiheyttä. Sitä tiivistyy pallon Auringon puolelle.

Palmroth sai Euroopan tutkimusneuvostolta ERC:ltä kaksi miljoonaa euroa avaruussäämallin kehittämiseksi. Se on toinen Palmrothin saama suuri ERC:n rahoitus. Tuplaan on yltänyt vain viisi suomalaista tutkijaa.

Palmrothin ryhmä Ilmatieteen laitoksella tutkii, miten Auringosta syöksyvä plasma käyttäytyy Maan magneettikentässä. Malli voi auttaa ennustamaan avaruussäätä.

”Avaruussään tutkiminen on hillittömän tärkeää. Esimerkiksi valtaosa maapallon viestinnästä on satelliittien varassa. Siellä ne kyntävät plasmassa kuin laivat merellä. Auringon purkaus voi pimentää ne”, Palmroth sanoo.

Suomen kansallinen riskiarvio mainitsee aurinkomyrskyt seitsemän laajasti yhteiskuntaan vaikuttavan riskin joukossa. Ne voivat aiheuttaa myös häiröitä energiantuotantoon.

Suuret magneettimyrskyt alkavat, kun voimakkaat auringonpurkaukset ravistelevat Maan magneettikenttää. Ne näkyvät revontulina, joita voi näkyä eteläisessä Suomessakin.

Pienemmät ovat vähän kuin trombeja eli paikallisia pyörretuulia. Ne voivat aiheuttaa paikallisesti magneettisia häiriöitä.

Poikkeuksellisen voimakas auringon radiopurkaus sekoitti lentokenttien tutkia Ruotsissa vajaa vuosi sitten.

Carringtonin tapahtuma vuonna 1859 on avaruusmyrskyjen hurja klassikko. Se aiheutti revontulia Karibianmerellä asti.

Magneettikentän vaihtelut indusoivat kaapeleihin sähkövirtoja, jotka saivat lennätinlaitteet kipinöimään.

Yhtä isoja aurinkomyrskyjä on tilastollisesti 150 vuoden välein. Vuonna 2012 havaittiin Carringtonin tapahtuman suuruinen Auringon massapurkaus, mutta se ohitti Maan.

Yhdysvalloissa on arvioitu, että ison avaruusmyräkän vahinkojen korjaaminen veisi jopa kymmenen vuotta.

”Isoja purkauksia on tullut maapallolle, mutta ennen nykyistä infrastruktuuria. Nyt osa sähköverkosta voisi pimentyä, gps-signaalit häiriintyisivät, tutkat eivät ehkä toimisi.”

Avaruussään tutkiminen on oikeastaan aineen neljännen olomuodon eli plasman tutkimista. Plasma koostuu varatuista hiukkasista.

”Yli 99 prosenttia maailmankaikkeuden näkyvästä aineesta on plasman muodossa. Tähtien valo suodattuu plasman läpi. Suuri osa siitä, mitä plasmasta tiedetään, on alun perin selvinnyt avaruustutkimuksesta.”

Siksi avaruussään tutkiminen kytkeytyy myös fuusioreaktoreiden tutkimuksiin. Auringonkuuman plasman pitäisi joskus tuottaa niissä sähköä, kunhan plasma vain saadaan hallintaan.

Palmrothin ryhmän malli perustuu valtaviin laskutoimituksiin Euroopan suurimmilla supertietokoneilla.

”Kun ehdotin kuusiulotteista mallinnusta vuonna 2007, minulle naurettiin. Maailmassa oli silloin kaksi tietokonetta, jotka olisivat pystyneet laskemaan vaaditulla tavalla.”

Palmroth ei kuitenkaan antanut periksi.

”Laskin, että minkä tahansa koodin tekeminen veisi vuosia ja sinä aikana tietokoneet kehittyisivät.”

Ryhmä on saanut arvokasta tietokoneaikaa miljoonia tunteja eurooppalaiselta Prace-superlaskentakeskukselta. Sen saaminen on Palmrothin mukaan tunnustus myös Tieteen tietotekniikan keskukselle CSC:lle.

”Olen saanut noin kuudenneksen suomalaisille myönnetyistä Prace-resursseista. Mutta on tärkeää huolehtia myös kotimaisesta kapasiteetista, sillä sen avulla pääsee eurooppalaisille koneille”, Palmroth selittää.

”Ei Porscheakaan anneta kenelle tahansa traktorikuskille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!