Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso HS-video suuresta Nobel-keskustelusta: Suomen tiederahoitus ei tukisi nobelisteja

Suomessa suositaan yhä enemmän soveltavaa tutkimusta. Se ei tuo tulosta, arvioivat suomalaiset huippututkijat Sanomatalon yleisötilaisuudessa.

Tiede
 
HS:n Suuri Nobel-keskustelu – miten syntyvät tieteen suuret läpimurrot?
HS:n Suuri Nobel-keskustelu – miten syntyvät tieteen suuret läpimurrot?
Kotimaiset huippuasiantuntijat arvioivat lääketieteen, fysiikan, kemian ja taloustieteen Nobel-palkinnot Sanomatalon Mediatorilla. Paikalla ovat dosentti Eeva-Liisa Eskelinen, akatemiatutkija Teemu Ojanen, akatemiaprofessori Kari Rissanen ja professori Juuso Välimäki.

Fysiikan Nobelin palkinnon saamiselle on yksikertainen resepti, jos on uskominen sen tuoretta skotlantilaista voittajaa Michael Kosterlitzia.

”Valitse oikea ongelma, joka ei ole helppo. Loput 90 prosenttia on onnea. En tiedä, mitä muuta siihen voisi lisätä”, Kosterlitz kertoi Sanomatalon Suuressa Nobel-keskustelussa torstaina.

Maailmankuuluun tiedepalkintoon on Kosterlitzin mukaan Suomessa yhtä hyvät mahdollisuudet kuin missä tahansa muualla.

”Täällä on erinomaisia tutkijoita. Fysiikka on hyvässä kunnossa Suomessa”, Aalto-yliopistossa vierailevana professorina oleva Kosterlitz sanoi.

Suomalaiset tutkijat eivät olleet ihan yhtä toiveikkaita. Heidän mielestään suomalainen tieteen rahoitus on kallistumassa liiaksi soveltavan tutkimuksen suuntaan.

”Meillä arvostetaan sellaista tutkimusta, joka tuottaa tulosta lyhyellä aikavälillä. Kukaan fysiikan nobelisteista ei olisi voinut saada Suomen Akatemian kärkihanketta”, huomautti akatemiatutkija ja Aalto-yliopiston fyysikko Teemu Ojanen.

Tutkijanuraakaan ei ole enää Suomessa kovin houkutteleva, säesti lääketieteen dosentti Eeva-Liisa Eskelinen Helsingin yliopistosta.

”Resurssit ovat niin pienet. Kaikki väitöskirjantekijänikin ovat ulkomaalaisia. Ihmiset huomaavat, että resurssit ovat pienet, ja se ei houkuttele”, Eskelinen sanoi.

Jyväskylän yliopiston kemian professori Kari Rissanen puolestaan totesi, että nyt ollaan liiaksi kallellaan soveltavaan tutkimukseen.

”Mennään sovellettavuus edellä. Tämä on dilemma, sillä perustutkimus tulee ensin. Sen täytyy olla vahva. Jos se toimii hyvin ja riittävän laajalla rintamalla, se tuo tuloksia”, Rissanen sanoi.

”Yliopistoleikkaukset ovat viitteitä siitä, että tulos pitäisi tulla nopeammin kuin se luonnostaan voisi tulla. Voi olla, että se tulee 20 päästä, jos on tullakseen. En minä voi luvata sitä”, Rissanen pohti.

Toisaalta toivoa tuo taloustieteen Nobel, joka tuli suomalaiselle Bengt Holmströmille olkoonkin, että hän on tehnyt uransa lähes kokonaan Yhdysvalloissa.

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Juuso Välimäki tuntee nobelistin jo siitä, että on ollut aikoinaan tämän työhaastattelussa Yhdysvalloissa.

”Palkinto oli suuri kannustus kaikelle tieteelle. Se kertoo, että tieteessä tapahtuu hyviä asioita ja on hieno uravalinta lähteä akateemiselle uralle”, Välimäki sanoi.

Hänkin tosin huomautti akateemisen uran epävarmuudesta.

”Epävarmuus tulevaisuudesta karkottaa tulevia tutkijoita. Akateemiselle uralle päätyvät ne, jotka eivät voi kuvitella tekevänsä mitään muuta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!