Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Naisten avaruudellinen hahmotuskyky on yhtä hyvä kuin miesten, jos tehtävä koskee ihmisiä

Sukupuoliero katoaa, kun testi muotoillaan toisin, huomasivat yhdysvaltalaiset tutkijat.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Sami Kero / HS
Naiset hahmottavat tilaa, suuntaa ja kappaleita paremmin, jos tehtävään liittyy ihmisiä.
Naiset hahmottavat tilaa, suuntaa ja kappaleita paremmin, jos tehtävään liittyy ihmisiä. Kuva: Sami Kero / HS

Miehet pärjäävät keskimäärin naisia paremmin kokeissa, joissa mitataan avaruudellista hahmotuskykyä – esimerkiksi jonkin kappaleen kolmiulotteista pyörittelyä mielessä.

Havaittu ero saattaa kuitenkin juontua tehtävänasettelusta, esittävät Kalifornian yliopiston tutkijat.

Tutkija Margaret Tarampi kollegoineen kummasteli sukupuolieroa, koska ympäristön ja esineiden hahmottamista jostakin toisesta näkökulmasta vaaditaan arjessamme koko ajan.

He päättivät testata, miten naiset suoriutuvat, jos testi leimataankin ”sosiaaliseksi” eikä ”avaruudelliseksi”. Naistenhan oletetaan olevan keskimäärin miehiä parempia tehtävissä, jotka koskevat ihmisiä.

Tutkijat järjestivät koesarjan, johon osallistui yli sata mies- ja naisopiskelijaa. Heille annettuja tehtäviä muunneltiin niin, että välillä piti kuvitella näkymää ja suuntia ihmisen näkökulmasta, välillä jostakin muusta. Heidän piti myös hahmottaa suuntia kartoilla, joista osaan oli piirretty ihmisiä, toisiin ei.

Kun ulottuvuuksia piti tajuta perinteisessä avaruudellisessa testissä, miehet suoriutuivat naisia paremmin. Kun samassa tehtävässä oli mukana jokin ihmiseen viittaava osio, naiset suuntivat miehiä paremmin.

Näyttää siis siltä, stereotypiat vaikuttavat tulokseen: niin naiset kuin miehet alisuoriutuvat, jos he eivät odota pärjäävänsä.

”Tutkimuksemme vihjaa, että saatamme aliarvioida naisten avaruudellista hahmotuskykyä. Tämä voi rajoittaa sitä, että naisia päätyy tieteen, teknologian ja matematiikan aloille”, Tarampi pohtii tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!