Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Äidin ylipaino vanhentaa vauvan soluja

Odottajan lihavuus lyhentää syntyvän lapsen telomeereja.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Colourbox
Odottajan lihavuus lyhentää lapsen telomeereja.
Odottajan lihavuus lyhentää lapsen telomeereja. Kuva: Colourbox

Belgialaiset tutkijat huomasivat, että normaalipainoisen odottajan lapsen solut ovat syntyessä paremmassa suojassa rapistumiselta kuin ylipainoisen.

Vanhempien elintavat virittävät vauvan elimistöä jo ennen tämän syntymää. Näyttöä on esimerkiksi tupakoinnin, stressin ja ravitsemuksen vaikutuksesta sikiöön. Myös isän tai äidin lihavuus näkyy lapsen sisäisissä mekanismeissa, tutkimukset paljastavat.

Belgialaiset tutkijat osoittivat, että tulevan äidin painoindeksillä on vahva yhteys vastasyntyneen telomeerien pituuteen. Jos odottaja on raskauden alkaessa ylipainoinen, hänen vauvansa solut ovat todennäköisesti lyhytikäisempiä kuin normaalipainoisen äidin piltin, käy ilmi BMC Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

”Äidin elintavat ovat merkityksellisiä vastasyntyneen solujen pitkäikäisyyden kannalta”, kommentoi tuloksia tutkijaryhmän jäsen professori Tim Nawrot Helsingin Sanomille.

Telomeerit ovat kromosomeja suojaavia rakenteita, jotka typistyvät iän ja solujen jakaantumisen myötä. Kun telomeerista tulee tarpeeksi lyhyt, solu ei enää jakaannu vaan kuolee.

Aikuisen ihmisen telomeerien lyhyys on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin, kakkostyypin diabetekseen ja lyhyempään elinikään.

Normaalipainoisten äitien lapsiin verrattuna ylipainoisten äitien vauvat ovat molekyylitasolla ”vanhempia”, koska telomeerien lyhyys rajoittaa heidän solujensa elinikää. Valmiiksi lyhyet telomeerit voivat lisätä sairauksien riskiä myöhemmin.

”Mitä pidemmät telomeerit syntymässä, sitä enemmän puskurivaraa niissä on”, Nawrot selittää.

Tämä ei toki määrää kaikkea. Ihmisen elintavat vaikuttavat telomeerien lyhenemiseen myös elämän aikana, Nawrot painottaa.

Tutkimusryhmä punnitsi yli 700 iältään 17–44-vuotiasta tulevaa äitiä ja mittasi heidän vauvojensa telomeerien pituuksia heti syntymän jälkeen.

Tutkituista odottajista 23 prosenttia oli hedelmöityshetkellä ylipainoisia eli heidän painoindeksinsä oli välillä 25–30. Joka kymmenennen painoindeksi ylitti lihavuuden rajan, joka on 30.

Ilmeni, että tulevan äidin painoindeksin korotus yhdellä yksiköllä vei lapsen telomeereista keskimäärin puoli prosenttia eli noin 50 emäsparia.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että aikuisen telomeerit lyhenevät noin 32–45 emäsparin vuositahtia.

Tutkijat huomauttavat, että tuloksiin on voinut vaikuttaa myös isän paino, jota ei mitattu tutkimuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!