Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi vesi on niin tärkeää – onko kuiva elämä mahdotonta?

Kuivaa elämää ei tiettävästi ole, vastaa astrobiologi Kirsi Lehto. Vesi on elämän edellytys monesta syystä.

Tiede
 
NASA
Marsin pinnalla näkyvät pitkät tummat viirut voivat olla nestemäisen veden aiheuttamia.
Marsin pinnalla näkyvät pitkät tummat viirut voivat olla nestemäisen veden aiheuttamia. Kuva: NASA

Marsiin laskeutuvan eurooppalaisen Schiaparelli-laskeutujan suomalaiset laitteet mittaavat kaasukehän kosteutta. Marsissa saattaa olla juoksevaa vettä pinnassa näkyvien jälkien perusteella, ja tutkijat innostuivat asiasta vuosi sitten. Sittemmin he kyllä tarkensivat, että jäljille voi olla toinenkin selitys.

Tähtitieteilijät innostuvat aina, kun havaitsevat nestemäistä vettä maapallon ulkopuolella. Viime aikoina innostumiseen on ollut aihetta useasti.

Lähimmällä eksoplaneetalla Proxima b:llä voi olla valtava meri, samoin Saturnuksen kuun Dionen pinnan alla lainehtii. Jupiterin kuussa Europassa havaittiin todennäköisesti valtavia vesi- tai jääsuihkuja.

Syynä innostumiseen on se, että nestemäisen veden uskotaan olevan välttämätöntä kaiken elämän syntymiselle. Eikö elämä voisi olla kuivaa, astrobiologi, Turun yliopiston dosentti Kirsi Lehto?

”Ei ainakaan meidän tuntemamme elämä. Solukalvot muodostuvat vain vesiympäristössä. Vesi ympäröi kaikkia elämän molekyylejä”, elämän edellytyksiä tutkiva Lehto vastaa.

Hän luettelee useita syitä, joiden takia elämä perustuu nestemäiseen veteen.

”Elämän kemialliset reaktiot tapahtuvat vesiliuoksessa. Solukalvot muodostuvat vedessä, dna- ja rna-molekyylit sekä proteiinit laskostuvat kolmiulotteisesti vesiympäristössä.”

Solut ja solukoneistot toimivat vain vedessä.

”Viruselämä voisi ehkä olla solutonta, koska virukset eivät rakenna soluja. Mutta viruselämä olisi näin ollen jonkinlaista keittoa. Sekin toimisi vain vesiympäristössä.”

Vesi liuottaa ja kuljettaa kaikki elämän raaka-aineet ja tuotteet.

Vesi ei kuitenkaan liuota rasvahappoja, joten elämän tarvitsemat kalvot voivat muodostua rasvoista eli lipideistä.

Vesi myös muodostaa suurimman osan eliöiden koostumuksesta ja toimii tukirakenteena.

”Solujen sisäinen nestejännitys tukee niiden kolmiulotteista rakennetta”, Lehto kuvailee.

”Vesi muodostaa suurimman osan eliöiden painosta. Muurahaisista noin 50 prosenttia on vettä ja meduusoista 99 prosenttia. Ihmisen solukosta vajaat kaksi kolmasosaa muodostuu vedestä.”

”Joidenkin olettamusten mukaan myös ammoniakki voisi toimia elämän liuottimena, mutta sen elämän kemia toimisi aivan eri tavalla. Eikä se toimisi yhtä laajalla lämpötila-alueella”, Lehto sanoo.

Vesi on nestemäistä nollasta sataan lämpöasteeseen, kun ammoniakin nestemäisen olomuodon alue on kapeat 45 astetta. Ammoniakki sulaa 78 pakkasasteessa ja kiehuu 33,5 pakkasasteessa.

”Elämän reaktiot voivat tapahtua vedessä laajalla lämpötila-alueella ja tässä ilmanpaineessa, joka maapallolla vallitsee”, Lehto sanoo.

Wikimedia Commons
Vesimolekyyli koostuu yhdestä yhdestä happi- ja kahdesta vetyatomista.
Vesimolekyyli koostuu yhdestä yhdestä happi- ja kahdesta vetyatomista.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!