Valikko
Tiede

Kameleontti on kielen käyttäjänä ylivertainen – mitä pienempi eläin, sen parempi fyysinen suorituskyky

Peukalonkokoisen kameleonttilajin kieli on 2,5 kertaa sen ruumiin pituinen – ja se ampuu suusta voimallisemmin kuin mikään matelija, lintu tai nisäkäs.

Jos eläimillä olisi oma kykyjenetsintäohjelma, kameleontti olisi kilpailussa vahvoilla: se osaa vaihtaa väriä, katsoa silmillään eri suuntiin yhtä aikaa ja saalistaa hyönteisiä pitkällä tahmealla kielellään.

Itse asiassa sen kielen kiihtyvyys ja voima ovat eläinkunnassa maailmanennätysluokkaa, kertovat biologi Christopher Andersonin mittaustulokset.

Yhdysvaltalaisessa Brownin yliopistossa työskentelevä Anderson tutki yhteensä 20 kameleonttilajin kielen liikettä. Hän ripusti kameleonttien näkyville heinäsirkan ja kuvasi suurnopeuskameralla, kuinka kameleontti lipaisi saaliin suuhunsa.

Kuvien perusteella hän laski lipaisuun kuluneen ajan, kielen nopeuden ja kiihtyvyyden sekä sen, miten pitkäksi se venyi.

”Pienet lajit suoriutuivat isoja paremmin”, Anderson summaa tutkimustiedotteessa.

Kaikkein suurimman voiman ja kiihtyvyyden sai aikaan pikkiriikkinen Rhampholeon spinosus. Lisko on niin pieni, että se mahtuu patsastelemaan peukalon päässä, ja sen kieli venyy 2,5 kertaa sen ruumiin mittaiseksi.

Koska sen kieli on suhteessa suurempi kuin kookkaammilla lajitovereilla, se kykenee myös parempiin ruumiillisiin suorituksiin. Spinosusin kieli ampaisee suusta täyteen mittaansa ja takaisin niin vikkelään, että sirkan nappaamiseen kuluu alle 20 millisekuntia.

Lipaisun aikana spinosusin kieli saavuttaa hetkellisesti kiihtyvyyden, joka on 264 kertaa Maapallon putoamiskiihtyvyyttä suurempi.

Jos auto kykenisi samaan, se kiihdyttäisi nollasta sataan suunnilleen sekunnin sadasosassa. Suusta singahtaessaan pikkukameleontin kielilihas tuottaa voimaa hetkellisesti 14 040 wattia kilogrammaa kohden.

Tätä suuremman voiman ja kiihtyvyyden tuottaa selkärankaisten joukossa ainoastaan salamanterin kieli.

Koska tämä ennätyksenhaltija ei ole kameleontin tapaan lisko vaan sammakkoeläin, voidaan sanoa, että kameleontin kieli on kiihtyvyydeltään ja voimaltaan ylivertainen matelijoiden, lintujen ja nisäkkäiden joukossa.

Anderson päättelee, että pienillä kameleonttilajeilla on suuria tehokkaampi kieli siksi, että ne tarvitsevat painoonsa nähden enemmän ravintoa pysyäkseen hengissä. Niiden täytyy siis olla parempia saalistajia kuin isompien serkkujensa.

Aiemmissa tutkimuksissa kameleontin kielen suorituskyky oli mitattu paljon vaatimattomammaksi, koska mittauksia tehtiin vain isokokoisilla lajeilla.

Anderson uskookin, että pienten lajien sisällyttäminen otokseen voisi parantaa tietämystä myös muiden eläinlajien fyysisestä suorituskyvystä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports. Tiedotteen julkaisi uutissivusto Eurek Alert.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläimet
 • Luonto
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  9. 9

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää