Tiede

Käärmeiden lypsäjä pelastaa ihmisiä oman henkensä uhalla – ”Harva tähän pystyy”

Viikko haastattelun jälkeen surmakäärme onnistui puremaan Billy Collettia.

Jokainen kerta on hengenvaarallinen, Billy Collett sanoo. Hän nappaa käsin terraariosta tiikerikäärmeen, jota pidetään maailman neljänneksi myrkyllisimpänä.

Australiassa on yksi paikka, jossa käärmeistä lypsetään myrkkyä, ja työtä tekee ammatikseen yksi ihminen, 29-vuotias Collett.

Hän työskentelee 150 kilometrin päässä Sydneystä Reptile Park -eläintarhassa. Tarhan perustaja Eric Worrell alkoi jo vuonna 1949 lypsää käärmeiden myrkkyä vasta-aineen tuotantoa varten.

Collett laittaa käärmeen maahan ja painaa sen pään päälle muovilevyn.

”Näin näen juuri oikean kohdan, josta tarttua kiinni”, Collett sanoo ja puristaa käärmettä napakasti niskasta.

Toisella kädellä hän tuo käärmeen pään eteen snapsilasia muistuttavan lasin.

Käärmeen avonaisesta suusta valuu lasiin tippa kerrallaan myrkkyä, joka erittyy silmän ja kitalaen välissä sijaitsevista rauhasista.

Alle minuutissa lasissa on noin teelusikallisen verran nestettä. Määrä riittäisi tapaamaan 40 ihmistä.

Collett laittaa käärmeen takaisin terraarioon.

”Myrkyn lypsäminen on melko yksinkertaista, mutta harva tähän pystyy”, Collett sanoo. ”Koulutuksessa on yksi kaveri.”

Collett on lypsänyt työkseen viiden lajin myrkkykäärmeitä yli kymmenen vuotta. Hän on suorittanut ylioppilastutkinnon ja opiskellut ammattinsa käytännössä.

Collett myöntää käärmeiden pelon olevan luontaista ihmisille, mutta hän on aina rakastanut käärmeitä.

”Perheeni vihasi ja tappoi niitä. Minä säälin ja halusin auttaa niitä. Nyt autan käärmeiden kautta ihmisiä.”

Lypsetty myrkky pakastetaan ja lähetetään eteenpäin kiteinä. Sen avulla valmistetaan vasta-ainetta, joka pelastaa satojen ihmisten hengen joka vuosi.

Australiassa elää kymmenen maailman myrkyllisintä käärmettä. Myrkkykäärmeet purevat noin 300 ihmistä vuodessa. Vastamyrkkyjen ansiosta heistä kuolee keskimäärin vain yksi. Pahimpina vuosina menehtyy viisi.

Hämähäkkien ja käärmeiden myrkkyjen vasta-aineet tuottaa Melbournessa Commonwealth Serum Laboratories.

Käärmeiden myrkylle tuotetaan vasta-ainetta hevosilla, hämähäkkien myrkylle kaneilla.

Tuotantoprosessi on periaatteessa samanlainen: eläimiin ruiskutetaan pieniä määriä myrkkyä 10–12 kuukauden aikana. Määrä ei vahingoita eläintä, mutta sen veressä kehittyy vasta-ainetta myrkylle.

Vasta-aine eristetään eläimen verestä, ja sitä voidaan antaa käärmeen tai hämähäkin puremalle ihmiselle. Aine neutraloi käärmeen tai hämähäkin myrkyn uhrin elimistössä.

Puremia vastaan toimitaan myös valistuksella. Collettin mukaan suurin osa tapauksista aiheutuu ihmisten tyhmyydestä.

”Ihminen ei kuulu käärmeen ravintoketjuun. Käärme ei hyökkää ihmisen kimppuun. Myrkkykäärmeen puremista 90 prosenttia aiheutuu siitä, että ihminen yrittää vahingoittaa käärmettä tai ottaa sen käteen.”

Australian luonnossa liikkuessa on hyvin todennäköistä kohdata käärmeitä. Tärkein suojakeino ovat pitkät housut ja umpinaiset kengät, sillä Australian myrkkykäärmeiden hampaat eivät riitä lävistämään paksua kangasta saati nahkaa.

”Kun näet käärmeen, pysähdy ja poistu sen jälkeen hitaasti paikalta. Jos käärme puree, tarvitaan ensiavuksi kiristysside. On tärkeää olla mahdollisimman liikkumatta, jottei myrkky leviä”, Collett neuvoo.

Viikko haastattelun jälkeen Collettille sattui lypsäessä vahinko. Tappavan myrkyllinen surmakäärme puri häntä, ja hänet kiidätettiin sairaalaan.

Collett ei kuitenkaan tarvinnut vastamyrkkyä, koska purema oli niin sanotusti kuiva. Toisin sanoen myrkkyä ei erittynyt – todennäköisesti siksi, että Collett oli juuri lypsänyt käärmeen.

Käärmeiden lypsyä Reptile Parkissa ei normaalisti pääse katsomaan, mutta hämähäkkien myrkyn lypsyä eläintarhan vieraat saavat seurata pari kertaa päivässä – turvallisesti lasiseinän takaa.

Stacey Denovan ottaa hyllyköstä muovipurkin, jossa majailee Sydneyn alueella elävä funnel web eli Atrax robustus -hämähäkki.

Hän pudottaa hämähäkin matalareunaiseen muovikehikkoon. Sitten hän koskettaa hämähäkkiä tikulla, jolloin tippa myrkkyä erittyy sen leukaraajojen piikkiin. Denovan ottaa tipan talteen pienellä pipetillä.

”Tämä on ihan helppoa verrattuna käärmeisiin. Pidän käärmeiden käsittelystä ja voin avustaa lypsäjää, mutta en ikimaailmassa tekisi sitä itse,” Denovan sanoo.

”Nämä hämähäkit eivät hyppää eivätkä pysty kiipeämään sileää reunaa pitkin, joten tässä ei ole samanlaista vaaraa.”

Hämähäkit saadaan lahjoituksena.

”Kannustamme ihmisiä keräämään niitä ja toimittamaan keräyspisteisiin, joita on kymmenen.”

Reptile Park saa vuosittain 150–200 hämähäkkiä. Yksi hämähäkki voidaan lypsää kerran viikossa. Yhden vasta-aine­annoksen tuottamiseen tarvitaan 150 lypsyä.

Australian hämähäkit eivät juuri ole vaatineet kuolonuhreja vasta-aineiden keksimisen jälkeen.

Erikoinen lypsykarja

 Australiassa elää kymmenen maailman vaarallisinta käärmettä.

 Valistuksen ja vastamyrkkyjen ansiosta keskimäärin vain yksi ihminen vuodessa kuolee käärmeenpuremaan.

 Vastamyrkyn tuotantoa varten on ensin lypsettävä myrkkyä käärmeistä.

 Reptile Parkissa lypsetään tiikerikäärmeitä (Notechis scutatus), idänruskokäärmeitä (Pseudonaja textilis), surmakäärmeitä (Acanthophis antarcticus), rannikkotaipaaneja (Oxyuranus scutellatus) ja Mulga snake -käärmeitä (Pseudechis australis).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  6. 6

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  3. Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa
  4. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  5. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  6. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  7. Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa
  8. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  9. Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  10. Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”
  11. Justyna Kowalczyk hylkää norjalaisen maratonhiihtojoukkueen liian kansallishenkisenä
  12. Näytä lisää