Tiede

Synnytysten historia: Iilimadoilla, oopiumilla ja kloroformilla lähtivät kivut – ja taju

Kammottu lapsivuodekuume saattoi iskeä normaalisti sujuneen synnytyksen jälkeen, eikä siihen ollut parannusta.

Sikiö on liian nuori jäädäkseen eloon. Seitsenkuisella olisi jo selviämisen mahdollisuus, mutta ei tällä kissanpennun tavoin ääntelevällä tytönrääpäleellä. Sen iho on läpikuultava ja utukarvan peittämä. Pienokainen kuitenkin kääritään vällyihin, pannaan tulisijan viereen lämpimään ja ruokitaan pipetillä.

Joukko tohtoreita käy tutustumassa vauvaan ja julistaa, ettei toivoa ole. Seuraa kuitenkin ihme: lapsi kasvaa, menettää nukkansa ja saa kynnet. Mutta viiden kuukauden päästä se kuolee tuhkarokkoon.

Kuvaus on The Lancet -lehdestä, arvostetusta lääketieteen julkaisusta. Kertomuksen vanhemmat ovat nuoria, eikä heidän häistään ole kuin puoli vuotta. Kirjoittaja todistelee huolellisesti, että hedelmöitys oli tapahtunut vasta avioitumisen jälkeen.

Anna Niiranen on tutustunut lukemattomiin tällaisiin tarinoihin, sillä hän tekee Jyväskylän yliopistossa väitöskirjaa synnyttämisen lääketieteellisestä kulttuurihistoriasta kuningatar Viktorian Britanniassa. Tutkimus kattaa vuodet 1840–1902.

Lähdeaineisto on valtava: kaksi kerran viikossa ilmestyvää lääketieteen julkaisua, The Lancet ja British Medical Journal, sekä nelisenkymmentä lääkäreiden kirjoittamaa teosta nuorille vasta-avioituneille naisille. Yhdistelmä tuottaa monipuolisen kuvan. Alan lehdet kuvaavat tavallisesti sitä, mikä on mennyt pieleen. Opaskirjat keskittyvät tilanteisiin, joissa isoja ongelmia ei ole.

Lisäksi niistä löytyy paksu kerros kulttuurihistoriaa. On pohdintoja siitä, miten uutuudet, kuten junalla matkustaminen ja polkupyöräily, sopivat raskaana oleville. On neuvoja naisille, jotka muuttavat miehensä työn perässä Intiaan.

Osa lääkäreistä kirjoittaa myös seksistä. He pitävät sitä luonnollisena osana avioliittoa ja nautintona myös naiselle. Niiranen sanookin, että käsitys seksuaalikielteisistä viktoriaaneista on osin myöhempien sukupolvien luoma myytti.

Niiranen uskoo, että oppaista on ollut hyötyä viktoriaanisen ajan naisille. Heillä ei ole juuri muita tiedonlähteitä kuin ystävättärensä – jotka lääkäreiden mielestä ovat huonoimpia mahdollisia valistajia, nuo kauhukertomusten levittäjät.

Mistä tietää, onko raskaus alkanut, eihän luotettavia testejä vielä ollut? Se on asiantuntijoidenkin mielestä vaikeaa –ja lääkärin maine on kiinni siitä, osaako hän tulkita merkkejä oikein. Eräs tohtori avautuu The Lancetissa: Yksi nainen pelkää olevansa raskaana. Toinen toivoo sitä. Kolmas luulee odottavansa vauvaa, vaikka on sairas. Neljäs kantaa lasta, mutta kuvittelee olevansa sairas.

Kuukautisten loppuminen, muutokset rinnoissa, aamupahoinvointi ja ensimmäiset sikiön liikkeet todistavat raskaudesta, mutta eivät aina, muistuttavat lääkärit. Vuotoja voi olla odottajallakin, ja vauvan potkut vatsassa saattavat paljastua ilmavaivoiksi.

Jos tuleva äiti hoitaa itseään hyvin, synnytys sujuu ongelmitta, korostavat Viktorian ajan lääkärit. He varoittavat ”pehmeän sohvan vaaroista”, suosittelevat päivittäisiä kävelyjä ja kiittelevät kylpemisen hyötyjä. Raskaana olevan pitää noudattaa terveellistä ruokavaliota mutta ei syödä kahden edestä.

Sen sijaan hänen tulee hengittää kahden edestä ja tuulettaa huoneita usein. Terveyden asiantuntijat painottavat raittiin ilman merkitystä. He paheksuvat yläluokan naisia, jotka eivät mene ajoissa nukkumaan vaan viettävät iltoja tanssisalien raskaassa ilmassa.

Jotkut lääkärit ilmaisevat huolensa siitä, että länsimainen elämäntyyli on vienyt naisilta kyvyn synnyttää. Heillä on myös fantasioita Euroopan ulkopuolisista kansoista, jotka synnyttävät kivutta.

1800-luvulla lapset syntyvät kotona. Sitä varten pitää olla rauhallinen huone, ohjeistavat lääkärit. Joku neuvoo jopa sopivan verhojen värin. Se on punainen.

Monet oppaiden laatijat ottavat kantaa siihen, kuka saa olla läsnä synnytyksessä. Vielä edellisellä vuosisadalla lapsen saattaminen maailmaan oli ollut naisten rituaali. Mies pääsi mukaan vain, kun tarvittiin kirurgia.

Viktorian ajalla lääkärit suosittelevat, että apuna olisi lääkärin ja hoitajan lisäksi synnyttäjän naispuolinen ystävä, jolla on lapsia. Oma äiti ei tehtävään sovellu. Siitä, voiko vauvan isä osallistua, ei vallitse yksimielisyyttä.

Lääkäri vai kätilö? Lääkärit kirjoittavat kätilöistä varsin ikävästi, mutta toisaalta esittävät näille vaatimuksia, jotka ihmisen on mahdoton täyttää. Oman arvonsa he kyllä tuntevat: heidän mielestään vain lääkärikunta osaa lukea Luonnon kirjaa.

Käytännössä asuinpaikka ja sosiaalinen asema määräävät, kumman synnyttäjä saa avukseen. Kaupunkien yläluokka suosii lääkäreitä. Kuningatar Viktorian yhdeksässä synnytyksessä paikalla on molempia.

Lääkärit kannustavat synnyttäjiä liikkumaan kohdunsuun avautumisvaiheen aikana. Kun ponnistusvaihe alkaa, naisen tulee asettua vasemmalla kyljelleen ja vetää polvensa koukkuun. Näin kehottavat oppaiden kirjoittajat kautta linjan, toteaa Niiranen.

Useimpien 1800-luvun lääkäreiden mielestä synnyttämiseen kuuluu tietty määrä kipua ja epämukavuutta. Toisaalta opaskirja vuodelta 1902 julistaa, että yksikin minuutti kipua on epäinhimillistä. Koko tutkimusaineistossa vallitsee näkemys, että kivunlievitystä tarvitaan ainakin vaikeimmissa tapauksissa.

Synnyttäjien tuskia helpotetaan oopiumilla ja siitä valmistetulla laudanumilla. 1840-luvun lopussa käyttöön otetaan kloroformi, joka vie poltot, mutta joskus myös tajun ja voi aiheuttaa vaarallisia sydämen rytmihäiriöitä.

Lääkärit tiedostavat uuden lääkkeen riskit ja myöntävät, että sen annostelu on vaikeaa. Aineella on kuitenkin arvovaltainen kannattaja: kuningatar Viktoria käyttää sitä kahdessa viimeisessä synnytyksessään ja lähettää pullollisen myös vanhimmalle tyttärelleen, joka on avioitunut Saksan tulevan kruununperijän kanssa.

Sittemmin kloroformi on kadonnut synnytyssaleista. Historiaan ovat jääneet myös iilimadot, joita viktoriaaniset lääkärit panevat odottavan äidin mahalle karkottamaan vatsakipuja.

Kohdunlaskeumiin he saattavat määrätä sellaisia hirvityksiä kuin puisia pessaareja. Niistä muuan nainen toteaa potilaskertomuksessaan, että kärsii mieluummin vaivasta kuin hoidosta.

Lapsivuodeaika on 1800-luvulla nimensä mukainen. Suuren rasituksen jälkeen on levättävä kunnolla. Ainakaan viikkoon ei saa nousta edes istumaan ja kuukausi on keskityttävä paranemiseen.

Lapsivuodekuumetta kammoavat kaikki. Se on Viktorian ajalla keuhkotaudin jälkeen yleisin hedelmällisessä iässä olevien naisten kuolinsyy. Taudinkuvaan kuuluvat korkea kuume, kovat kivut ja sekavuus. Tappava vitsaus voi iskeä normaalisti menneen synnytyksen jälkeen.

Lääketieteellisissä artikkeleissa sairauden syitä ja olemusta pohditaan suorastaan kuumeisesti. Oppaissa se kuitataan useimmiten lyhyesti: liian vaikea aihe tässä käsiteltäväksi.

Streptokokkien aiheuttamaan laajaan infektioon löytyy tehokas hoito vasta seuraavalla vuosisadalla, jolloin antibiootit otetaan käyttöön.

Viktorian ajalla keisarileikkaus merkitsee usein kuolemantuomiota äidille. Siitä tulee melko turvallinen 1800-luvun lopulla, kun leikkaustekniikka ja bakteereiden torjunta paranevat.

Emme muuten puhuisi Viktorian ajasta ilman yhtä, kolmen ihmisen kuolemaan johtanutta synnytystä.

Tulevan kuningas Yrjö IV:n ainoa tytär ja vallanperijä, prinsessa Charlotte menehtyi vuonna 1817 synnytettyään kuolleen pojan. Kolmen kuukauden päästä synnytyslääkäri ampui itsensä. Kruunun sai lopulta Charlotten serkku Viktoria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Synnytys
 • Raskaus
 • Arja Kivipelto
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli – Liikenne poikki Helsingin suuntaan

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  7. 7

   HKL hankkiutuu eroon vanhoista matalalattia­raitiovaunuista – Bombardier maksaa korvauksia 33 miljoonaa euroa

  8. 8

   HS selvitti: Turun puukotusten pääepäillyn taustalla ainakin kaksi epäiltyä pahoinpitelyä vastaanotto­keskuksissa Saksassa

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”
  3. Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät
  4. Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”
  5. Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä
  6. Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli – Liikenne poikki Helsingin suuntaan
  7. HUS: Naistenklinikalla ei merkittäviä sisäilmaongelmia – ”Herää epäilys, ovatko näytteet otettu asianmukaisesti”, sanoo sairaalassa työskentelevä kätilö
  8. HS selvitti: Turun puukotusten pääepäillyn taustalla ainakin kaksi epäiltyä pahoinpitelyä vastaanotto­keskuksissa Saksassa
  9. Turun puukotusten pääepäilty ja kolme muuta vangittiin, vapautettu mies sanoo tunteneensa Mechkahin ”urheiluharrastuksen kautta”
  10. Sidontaa ja sahausta – neljän naisen sävellystilauksesta tuli soittimia tuhoava rituaali
  11. HKL hankkiutuu eroon vanhoista matalalattia­raitiovaunuista – Bombardier maksaa korvauksia 33 miljoonaa euroa
  12. Näytä lisää