Tiede

Pienipäisyyttä aiheuttava zikavirus alkoi levitä päästyään neitseelliselle mantereelle

Sairaus on muutoin lievä, mutta se voi aiheuttaa sikiölle vakavan kehityshäiriön. Hoitoa mikrokefaliaan ei ole.

Vuonna 1947 tutkijat eristivät uudenlaisen viruksen reesusapinasta, joka oli vangittu puuhun Zikan metsässä Ugandassa. Eläimen avulla tarkoitus seurata keltakuumeen tarttumista.

Pian virusta löytyi myös sikäläisestä hyttysestä. Se sai nimensä löytömetsän mukaan.

Vuosien varrella zikavirus päätyi silloin tällöin ihmiseen ja aiheutti oireita. Vain 14 ihmisen tiedetään varmasti poteneen tautia, ennen kuin epidemia puhkesi Mikronesiaan kuuluvalla Yapsaarella kaakkoisella Tyynellämerellä vuonna 2007. Tuhannet saivat tartunnan.

Nyt virus etenee leveällä rintamalla. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi leviämismalliensa perustella, että kolmesta neljään miljoonaa ihmistä saa taudin. Brasiliassa vuosi sitten alkanut epidemia on tartuttanut ainakin puolitoista miljoonaa ihmistä.

Zikavirus kuuluu flavivirusten sukuun, jonka tunnetumpia jäseniä ovat keltakuumeen, denguekuumeen, Länsi-Niilin taudin ja Japanin aivotulehduksen aiheuttajat. Samaa joukkoa on suomalaisille tutumpi TBE-virus, joka saa aikaan puutiaisaivokuumeen.

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti maanantaina pitävänsä zikavirusta maailmanlaajuisena terveysuhkana. Miksi virus on nyt ruvennut leviämään näin hanakasti, vaikka sen tiedetään olleen Afrikassa ja Aasiassa jo vuosikausia?

Yksi syy on se, että virus löysi tiensä neitseelliselle maaperälle. Latinalaisessa Amerikassa ihmiset eivät ole aiemmin altistuneet virukselle, joten heille ei ole myöskään voinut kehittyä immuniteettia sitä vastaan.

Tautia levittäviä Aedes-suvun hyttysiä uudella mantereella on runsaasti.

”Levittäjät ja alttiit ihmiset olivat valmiina. Riitti, että joku toi viruksen sinne”, kertoo Helsingin yliopiston zoonoosivirolo­gian professori Olli Vapalahti.

Hänen mukaansa zikan tulo Etelä-Amerikkaan on toisinto siitä, miten kuumetta ja lihas- ja nivelsärkyä aiheuttavaa chikungunyavirus saapui samalle mantereelle. Tautia oli niin ikään pitkään Afrikassa ja Aasiassa, ennen kuin se levisi epidemioina eri puolille tropiikkia ja päätyi muutama vuosi sitten Etelä-Amerikkaan.

Chikungunyan maailmanvalloitusta helpotti sen muuntuminen niin, että se saattoi levitä aasiantiikerihyttysen välityksellä.

Zikaviruksen päälevittäjä on keltakuumehyttynen Aedes ­aegypti, joka elää vain lämpimimmillä leveysasteilla.

Virusta voi kantaa myös Aedes albopictus eli aasiantiikerihyttynen, joka selviää lauhkeammillakin vyöhykkeillä. Se pystyisi levittämään tautia myös Euroopan eteläosissa. Toistaiseksi merkkejä sellaisesta ei ole havaittu.

Zikaviruksesta on saattanut myös kehittyä entistä elinvoimaisempi.

Brasilialainen tutkimusryhmä on löytänyt sen perimästä muutoksia, joiden ansiosta se voisi monistaa itseään nopeammin ihmisen elimistössä. Tulokset ovat tosin alustavia.

Zikavirus ei aiheuta tartunnan saaneelle vakavia oireita. Monet eivät edes huomaa saaneensa tartuntaa.

Pelottavaksi viruksen tekevät seuraukset, joita sillä on raskaana olevan viruksen kantajan syntymättömälle lapselle.

Virus on yhteydessä keskushermoston kehityshäiriöön, joka aiheuttaa sikiölle pienipäisyyttä. Brasiliassa pienipäisiä vauvoja on syntynyt äideille, joilla on ollut virusninfektio raskauden aikana. Virusta on löydetty myös lapsivedestä ja kuolleista vauvoista, joilla oli kehityshäiriö.

Brasilian Pernambucon osavaltiossa kiinnitettiin ensi kertaa huomiota pienipäisyyden yleistymiseen. Tapausten määrä nousi siellä viime vuoden aikana 26-kertaiseksi entiseen verrattuna.

Aiemmin pienipäisyyttä todettiin Brasiliassa noin 150 lapsella vuodessa. Viime lokakuun jälkeen se on diagnosoitu 4 000 vastasyntyneellä.

Moni pienipäisinä syntyneistä lapsista on saanut mikrokefalian vakavamman muodon, jossa merkittävä osa aivokudosta on tuhoutunut. Silloin seurauksena on monenlaisia vakavia kehityshäiriöitä.

”Vaikka lopullista syy-seuraussuhdetta ei ole osoitettu, käytännössä ei ole epäilystä, etteikö zikavirusinfektio näitä häiriöitä aiheuta”, Vapalahti sanoo.

”Varmaan kukaan ei olisi voinut ennustaa tällaista yhteyttä, sillä mitkään aiemmat flavivirus­infektiot eivät ole aiheuttaneet merkittäviä sikiöoireita.”

Etelä-Amerikassa ainakin El Salvador, Kolumbia ja Brasilia ovat kehottaneet naisia välttämään raskaaksi tulemista parin vuoden ajan.

”Tällaisella on aika suuret demografiset vaikutukset, vaikka kaikki eivät noudattaisikaan ohjetta”, Vapalahti arvioi.

Myös Guillan-Barrén oireyhtymä on lisääntynyt maissa, joihin zikavirus on levinnyt. Se aiheuttaa tuntohäiriöitä ja lihasheikkoutta.

Kaakkois-Aasiassa zikaepidemiat ovat pysähtyneet lyhyeen mahdollisesti siksi, että osalla väestöä on jo vasta-aineita virukselle.

Sama ilmiö voi ennen pitkää rauhoittaa myös Etelä-Amerikan epidemian. Kun riittävän moni on saanut taudin ja kehittänyt sille vastustuskyvyn, virus ei enää leviä.

Silti zika saattoi jäädä uudelle mantereelle lopullisesti. Se voi jäädä kiertämään hyttysten ja eläinten välille ja palata aika ajoin ihmiseen.

Vapalahden mukaan tämän kaltaisia uusia epidemioita puhkeaa maailmaan kuin puun takaa myös tulevaisuudessa.

”Mahdollisuudet uusien sairauksien ilmaantumiselle ovat aina olemassa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Tiistaina ukkoskuuroja voi esiintyä lähes koko maassa

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  10. 10

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää