Valikko
Tiede

Nyt jännitetään, tuleeko illalla Nobelin arvoinen tieto painovoima-aaltojen löytymisestä

Albert Einstein ennusti jo sata vuotta sitten painovoima- eli gravitaatioaaltojen olemassaolon, mutta niistä ei ole koskaan tehty suoria havaintoja.

Fyysikko Albert Einstein ennusti jo sata vuotta sitten painovoima- eli gravitaatioaaltojen olemassaolon, mutta niistä ei ole koskaan tehty suoria havaintoja.

Niiden havaitseminen olisi Nobelin arvoinen suoritus, ja tiedeyhteisössä odotetaan, että löydöstä ilmoitetaan tänä iltana tiedotustilaisuudessa Washingtonissa.

Hiljattain maailmalla on kiertänyt huhu, että painovoima-aallot olisi havaittu Yhdysvalloissa sijaitsevilla Ligo-tutkimusasemien laitteilla. Huhua löydöstä levitti maailmankuulu fyysikko Lawrence Krauss. Nyt kuulopuheille uumoillaan varmistusta.

Painovoima-aaltoja syntyy yleisen suhteellisuusteorian mukaan, kun avaruuden massiiviset kappaleet kuten mustat aukot ja neutronitähdet kiertyvät toisiinsa. Aallot kulkevat universumin läpi kuin laineet veteen heitetyn kiven jäljiltä.

Painovoima-aaltoja uskotaan syntyneen myös maailmankaikkeuden ensi hetkinä tapahtuneen äkkilaajenemisen eli kosmisen inflaation aikana. Kaksi vuotta sitten tiedemaailma kohisi, kun Etelämantereella toimiva Bicep-tutkimusryhmä kertoi nähneensä radiokaukoputkellaan alkuaaltojen jälkiä kosmisessa taustasäteilyssä.

Bicepin havainnot kuitenkin osoittautuivat epäluotettaviksi. Eurooppalaisen Planck-luotaimen kartoitus kosmisesta taustasäteilystä osoitti sittemmin, että tuloksia oli vääristänyt avaruudessa leijuva pöly.

Tällä kertaa kyse ei ole inflaation matkaan saattamista painovoima-aalloista vaan sellaisista, jotka ovat syntyneet esimerkiksi mustien aukkojen yhteentörmäyksessä. Näitä tarkkailee Yhdysvalloissa toisistaan riippumatta kaksi Ligo-koelaitetta. Niistä toinen on Hanfordissa Washingtonissa ja toinen tuhansien kilometrien päässä Livingstonessa Louisianassa.

Ligo-laitteet ovat etsineet painovoima-aaltoja jo vuosia. Etsintöjen ensimmäinen vaihe oli vuosina 2002–2010, mutta se ei tuottanut tulosta. Viime syyskuussa laitteet päivitettiin, mistä lähtien ne ovat toimineet huomattavasti herkemmin.

Laitteiden kilometrien mittaiset laserit mittaavat universumin vääristymistä painovoima-aaltojen pyyhkäistessä ohi.

Valtavat koelaitteet tarkkailevat muutoksia, jotka ovat vain kymmenestuhannesosa atomin protonin halkaisijasta. L-kirjaimen muotoiset laitteet mittaavat tavallaan, pitenevätkö vai lyhenevätkö ällän sakarat toisiinsa nähden, kun painovoima-aalto pyyhkäisee ohi. Äärimmäisen pienen muutoksen mittaa ällän sisällä kulkeva laser.

Huippuherkkä mittaaminen on altis häiriöille. Maaperä värähtelee eri syistä muutenkin: pelkästään kuorma-auto voi häiritä laitetta enemmän kuin universumia vääristävä gravitaatioaalto.

Teoreettisten mallien mukaan signaali muistuttaa viserrystä. Sen taajuus nousee juuri ennen kuin neutronitähdet tai mustat aukot lopulta romahtavat toisiinsa, kertoo New Scientist.

Kukaan ei ole näihin asti havainnut painovoima-aaltoja. Niiden epäsuorasta havaitsemisesta on tosin myönnetty jo Nobelin palkinto.

Tutkijat Russell Hulse ja Joseph Taylor totesivat, että toisiaan kiertävät tiheät neutronitähdet lähestyivät hiljalleen toisiaan. Ne menettivät energiaansa suhteellisuusteorian ennustamalla tavalla, kun gravitaatioaallot vievät energian mukanaan. Havainto palkittiin fysiikan Nobelilla vuonna 1993.

Painovoima-aallot tuonevat lisää Nobeleja, jos huhut painovoima-aaltojen suorasta havaitsemisesta varmistuvat tänä iltana.

Illan tiedotustilaisuutta voi seurata suoraan Yhdysvaltain tiedesäätiön Youtube-sivulta kello 17.30 lähtien Suomen aikaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  6. 6

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  7. 7

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  8. 8

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  9. 9

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  10. 10

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää