Valikko
Tiede

Ruotsissa oma tiedeskandaali: Maailmankuulua kirurgia epäillään tulosten vääristelystä ja potilaskuolemien aiheuttamisesta

Tekohenkitorvien kehittäjää Paolo Macchiarinia epäillään tulosten vääristelystä ja potilaskuolemien aiheuttamisesta. Kirurgi valehteli myös morsiamelleen. Ulkopuolinen ryhmä selvittää Karoliinisen instituutin toiminnan.

Samaan aikaan, kun suomalaista tiedeyhteisöä ravistelee VTT:n vilppiepäily, lahden takana Ruotsissa velloo samantapainen mutta värikkäämpi skandaali.

Sen keskipisteessä ovat arvostettu lääketieteen yliopisto Karoliininen instituutti ja kuuluisa professori ja kirurgi Paolo Macchiarini. Häntä epäillään paitsi tiedevilpistä myös hoitovirheistä, jotka ovat johtaneet potilaiden kuolemaan. Niitä tutkii myös Ruotsin poliisi.

Huippukirurgiksi kehuttu ita­lialainen Macchiarini nousi kuuluisuuteen tekohenkitorven kehittäjänä. Uudenlainen istute siirrettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 Islannissa asuneeseen eritrealaiseen mieheen, jolta syöpä oli tuhonnut henkitorven.

Operaatiota pidettiin kudosteknologian läpimurtona. Macchiarini raportoi menetelmästä ja leikkauksesta arvostetussa lääketieteen lehdessä The Lancetissa.

Tähän mennessä Macchiarini on siirtänyt samalla menetelmällä keinotekoisen henkitorven kahdeksalle potilaalle. Heistä kuusi heistä on kuollut, myös ensimmäisenä istutteen saanut eritrealaismies.

Henkitorven korvaaminen ei ole helppoa. Voisi luulla, että kyseessä on yksinkertainen putki, jonka kautta kaasut kulkevat, mutta sen limakalvoilla on tärkeä tehtävä vieraiden hiukkasten puhdistamisessa. Putken pitää myös elää kaulan liikkeiden mukana.

Macchiarini keksi päällystää keinotekoisen muovisen henkitorven potilaan kantasoluilla. Kantasolujen on tarkoitus muodostaa elävää kudosta verisuonineen keinotekoisen rakenteen ympärille.

Macchiarinin mielestä potilaat eivät kuolleet saamansa hoidon takia, vaan olivat sairautensa takia jo valmiiksi huonossa kunnossa.

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Vuonna 2014 neljä Karoliinisen instituutin tutkijalääkäriä teki tutkimuslaitoksen johdolle ilmoituksen, jossa he syyttivät Macchiarinia väärinkäytöksistä.

Ilmoituksen mukaan potilaat eivät olleet niin huonokuntoisia kuin oli annettu ymmärtää eikä heitä olisi pitänyt altistaa kokeelliselle hoidolle.

Lisäksi tutkijat sanoivat, että Macchiarini oli ensimmäisestä The Lancetin julkaisusta lähtien esittänyt menetelmänsä tulokset todellista parempina. Esimerkiksi ensimmäisen potilaan korjattuja hengityselimiä kuvattiin ”melkein normaaleiksi”, vaikka leikkausta seuranneissa tarkastuksissa ilmeni, että potilaan tila oli pahasti huonontunut.

Ulkopuolinen selvitysmies, Uppsalan yliopiston professori Bengt Gerdin vahvisti epäilyt väärinkäytöksistä omassa raportissaan. Instituutin johto oli eri mieltä ja vapautti viime syksynä Macchiarinin epäilyistä.

Johto ilmoitti kuitenkin käsitelleensä vain Macchiarinin tieteellisten julkaisujen paikkansapitävyyttä, ei sairaalassa tehtyjen hoitoratkaisujen eettisyyttä.

Rehtori on toisessa yhteydessä vedonnut siihen, että Karoliinisessa sairaalassa leikatut potilaat olivat jo huonossa kunnossa, mikä tekisi hyväksyttäväksi turvautumisen kokeelliseen hoitoon.

Tämän vuoden tammikuussa Ruotsin televisio esitti dokumenttielokuvan, joka nosti tapauksen jälleen otsikoihin.

Dokumentin perusteella näyttää, että potilaita oli houkuteltu suostumaan leikkaukseen väärin perustein.

Eritrealaismiehelle oli dokumentin mukaan kerrottu, että menetelmää oli kokeiltu eläimillä, vaikka se ei pitänyt paikkansa. Venäläiselle potilaalle leikkaus esitettiin turvallisena toimenpiteenä, jonka jälkeen hänen elämänsä palautuisi normaaliksi.

Hänenkin kuntonsa romahti. Tekohenkitorvi jouduttiin vaihtamaan uudessa leikkauksessa, minkä jälkeen nainen eli vuoden.

Dokumentin jälkeen Karoliininen instituutti päätti Macchiarinin työsuhteen, ja rehtori Anders Hamsten erosi toissa viikolla.

Perässä seurasi instituutissa toimivan Nobel-toimikunnan sihteeri, joka oli puoltanut Macchiarinin palkkaamista.

”En nähnyt ajoissa varoittavia merkkejä”, rehtori Hamsten tunnusti julkisessa erokirjeessään Dagens Nyheterissä.

Moni on kummastellut, miksi rehtori heräsi vasta nyt, kun olisi ollut täysi syy toimia jo aiempien selvitysten perustella.

Instituutti on toisaalta saanut tietoonsa myös uusia epäilyjä. Macchiarinin kahdessa tieteellisessä julkaisussa on syytösten mukaan manipuloitu kuvia.

Eikä tässäkään vielä kaikki. Alkuvuodesta aikakauslehti Vanity Fair julkaisi paljastusjutun Macchiarinista ja hänen suhteestaan yhdysvaltalaiseen televisiotuottajaan Benita Alexanderiin.

Kirurgi oli uskotellut morsiamelleen, että hän kuuluu erittäin salaiseen vip-lääkäreiden ryhmään, jonka potilaita ovat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Japanin keisari Akihito.

Hän kertoi myös olevansa paavin henkilääkäri ja tuttava ja sanoi, että paavi oli lupautunut vihkimään heidät.

Kirurgin yksityiselämän käänteet eivät kuulu tiedeyhteisölle, mutta Vanity Fairin jutussa paljastettiin myös tutkijan työn kannalta merkityksellistä: Macchiarini oli parannellut valheellisella tavalla ansioluetteloaan.

Vääristely varmistui Karoliinisen instituutin omassa selvityksessä.

Ruotsalainen nobelisti Arvid Carlsson on vaatinut Karoliiniseen instituuttiin ”suursiivousta”. Tapaus uhkaa hänen mielestään tahrata lääketieteen Nobel-palkinnon maineen.

Koko vyyhti on nyt otettu uuteen käsittelyyn, jossa punnitaan myös yliopiston johdon toiminta.

Kolmen hengen ulkopuolisen tutkintakomitean nimitti yli­opiston hallitus, ja siinä on mukana Helsingin yliopiston biokemian emeritusprofessori Carl Gahmberg.

Hän näkee tapauksessa yhtäläisyyksiä VTT:n tutkimusprofessorin Matej Orešičin vilppi­epäilyihin.

Helsingin Sanomat on kertonut, että VTT alkoi selvittää vilppiepäilyjä vasta pakon edessä ja päätti lopulta salata selvityksen tulokset.

”Aika helposti käy, että kun asia tutkitaan samassa laitoksessa, se halutaan lakaista maton alle. Pitäisi ymmärtää, että tapaukset pitää selvittää heti kunnolla”, Gahmberg sanoo.

”Ennen pitkää ne kuitenkin tulevat julkisuuteen, ja silloin ne vain pahenevat.”

Hänen mielestään tarvittaisiin ulkopuolinen taho, jolle ilmoittaa epäilyksistä. On parempi, että selvityspyyntö tulee laitoksen ulkopuolelta, koska laitoksella itsellään voi olla tarve painaa se villaisella.

Mikä sitten saa tutkijan tekemään vilppiä, vaikka siinä voi mennä maine ja työ?

”Yleensä nämä ihmiset ovat vähän maanisia, heillä on hurja tarve näyttää, että he ovat parempia kuin muut”, Gahmberg arvelee.

Karoliinisen instituutin tutkintakomitea toivoo saavansa raportin valmiiksi ennen kesää. Myös VTT on ilmoittanut tutkivansa oman tapauksensa uudestaan.

Oikaisu 24. helmikuuta klo 15.35: menehtynyt venäläinen potilas oli nainen eikä mies.

Tähän mennessä tapahtunut

2010 Italialainen kirurgi Paolo Macchiarini palkattiin vierailevaksi professoriksi Karoliiniseen instituuttiin Tukholmaan.

2011 Hän asensi ensimmäiselle potilaalle kehittämänsä tekohenkitorven, jota pidettiin mullistavana keksintönä. Mentelmän ja tulokset julkaisi The Lancet -tiedelehti.

2014 Neljä Karoliinisen instituutin tutkijaa väitti Macchiarinin vääristelleen tieteellisissä julkaisuissaan henkitorvileikkausten tuloksia. Leikkauksia oli tehty kahdeksan, ja kuusi potilasta oli kuollut.

2015 Selvitysmies totesi Macchiarinin syyllistyneen vilppiin. Karoliinisen instituutin johto totesi hänet syyttömäksi. Poliisi aloitti esitutkinnan.

2016 Ruotsin television dokumentti nosti vilppiepäilyt uudelleen julkisuuteen. Myös mahdollista eläinkokeiden tulosten vääristelyä tuli ilmi. Macchiarinin työsopimus jätettiin jatkamatta. Karoliinisen instituutin rehtori erosi. Uusi selvitysryhmä tutkii asiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Petos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  3. 3

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  7. 7

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  8. 8

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  9. 9

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  10. 10

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  5. 5

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  6. 6

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  9. 9

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  10. 10

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää