Valikko
Tiede

Ruotsissa oma tiedeskandaali: Maailmankuulua kirurgia epäillään tulosten vääristelystä ja potilaskuolemien aiheuttamisesta

Tekohenkitorvien kehittäjää Paolo Macchiarinia epäillään tulosten vääristelystä ja potilaskuolemien aiheuttamisesta. Kirurgi valehteli myös morsiamelleen. Ulkopuolinen ryhmä selvittää Karoliinisen instituutin toiminnan.

Samaan aikaan, kun suomalaista tiedeyhteisöä ravistelee VTT:n vilppiepäily, lahden takana Ruotsissa velloo samantapainen mutta värikkäämpi skandaali.

Sen keskipisteessä ovat arvostettu lääketieteen yliopisto Karoliininen instituutti ja kuuluisa professori ja kirurgi Paolo Macchiarini. Häntä epäillään paitsi tiedevilpistä myös hoitovirheistä, jotka ovat johtaneet potilaiden kuolemaan. Niitä tutkii myös Ruotsin poliisi.

Huippukirurgiksi kehuttu ita­lialainen Macchiarini nousi kuuluisuuteen tekohenkitorven kehittäjänä. Uudenlainen istute siirrettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 Islannissa asuneeseen eritrealaiseen mieheen, jolta syöpä oli tuhonnut henkitorven.

Operaatiota pidettiin kudosteknologian läpimurtona. Macchiarini raportoi menetelmästä ja leikkauksesta arvostetussa lääketieteen lehdessä The Lancetissa.

Tähän mennessä Macchiarini on siirtänyt samalla menetelmällä keinotekoisen henkitorven kahdeksalle potilaalle. Heistä kuusi heistä on kuollut, myös ensimmäisenä istutteen saanut eritrealaismies.

Henkitorven korvaaminen ei ole helppoa. Voisi luulla, että kyseessä on yksinkertainen putki, jonka kautta kaasut kulkevat, mutta sen limakalvoilla on tärkeä tehtävä vieraiden hiukkasten puhdistamisessa. Putken pitää myös elää kaulan liikkeiden mukana.

Macchiarini keksi päällystää keinotekoisen muovisen henkitorven potilaan kantasoluilla. Kantasolujen on tarkoitus muodostaa elävää kudosta verisuonineen keinotekoisen rakenteen ympärille.

Macchiarinin mielestä potilaat eivät kuolleet saamansa hoidon takia, vaan olivat sairautensa takia jo valmiiksi huonossa kunnossa.

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Vuonna 2014 neljä Karoliinisen instituutin tutkijalääkäriä teki tutkimuslaitoksen johdolle ilmoituksen, jossa he syyttivät Macchiarinia väärinkäytöksistä.

Ilmoituksen mukaan potilaat eivät olleet niin huonokuntoisia kuin oli annettu ymmärtää eikä heitä olisi pitänyt altistaa kokeelliselle hoidolle.

Lisäksi tutkijat sanoivat, että Macchiarini oli ensimmäisestä The Lancetin julkaisusta lähtien esittänyt menetelmänsä tulokset todellista parempina. Esimerkiksi ensimmäisen potilaan korjattuja hengityselimiä kuvattiin ”melkein normaaleiksi”, vaikka leikkausta seuranneissa tarkastuksissa ilmeni, että potilaan tila oli pahasti huonontunut.

Ulkopuolinen selvitysmies, Uppsalan yliopiston professori Bengt Gerdin vahvisti epäilyt väärinkäytöksistä omassa raportissaan. Instituutin johto oli eri mieltä ja vapautti viime syksynä Macchiarinin epäilyistä.

Johto ilmoitti kuitenkin käsitelleensä vain Macchiarinin tieteellisten julkaisujen paikkansapitävyyttä, ei sairaalassa tehtyjen hoitoratkaisujen eettisyyttä.

Rehtori on toisessa yhteydessä vedonnut siihen, että Karoliinisessa sairaalassa leikatut potilaat olivat jo huonossa kunnossa, mikä tekisi hyväksyttäväksi turvautumisen kokeelliseen hoitoon.

Tämän vuoden tammikuussa Ruotsin televisio esitti dokumenttielokuvan, joka nosti tapauksen jälleen otsikoihin.

Dokumentin perusteella näyttää, että potilaita oli houkuteltu suostumaan leikkaukseen väärin perustein.

Eritrealaismiehelle oli dokumentin mukaan kerrottu, että menetelmää oli kokeiltu eläimillä, vaikka se ei pitänyt paikkansa. Venäläiselle potilaalle leikkaus esitettiin turvallisena toimenpiteenä, jonka jälkeen hänen elämänsä palautuisi normaaliksi.

Hänenkin kuntonsa romahti. Tekohenkitorvi jouduttiin vaihtamaan uudessa leikkauksessa, minkä jälkeen nainen eli vuoden.

Dokumentin jälkeen Karoliininen instituutti päätti Macchiarinin työsuhteen, ja rehtori Anders Hamsten erosi toissa viikolla.

Perässä seurasi instituutissa toimivan Nobel-toimikunnan sihteeri, joka oli puoltanut Macchiarinin palkkaamista.

”En nähnyt ajoissa varoittavia merkkejä”, rehtori Hamsten tunnusti julkisessa erokirjeessään Dagens Nyheterissä.

Moni on kummastellut, miksi rehtori heräsi vasta nyt, kun olisi ollut täysi syy toimia jo aiempien selvitysten perustella.

Instituutti on toisaalta saanut tietoonsa myös uusia epäilyjä. Macchiarinin kahdessa tieteellisessä julkaisussa on syytösten mukaan manipuloitu kuvia.

Eikä tässäkään vielä kaikki. Alkuvuodesta aikakauslehti Vanity Fair julkaisi paljastusjutun Macchiarinista ja hänen suhteestaan yhdysvaltalaiseen televisiotuottajaan Benita Alexanderiin.

Kirurgi oli uskotellut morsiamelleen, että hän kuuluu erittäin salaiseen vip-lääkäreiden ryhmään, jonka potilaita ovat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Japanin keisari Akihito.

Hän kertoi myös olevansa paavin henkilääkäri ja tuttava ja sanoi, että paavi oli lupautunut vihkimään heidät.

Kirurgin yksityiselämän käänteet eivät kuulu tiedeyhteisölle, mutta Vanity Fairin jutussa paljastettiin myös tutkijan työn kannalta merkityksellistä: Macchiarini oli parannellut valheellisella tavalla ansioluetteloaan.

Vääristely varmistui Karoliinisen instituutin omassa selvityksessä.

Ruotsalainen nobelisti Arvid Carlsson on vaatinut Karoliiniseen instituuttiin ”suursiivousta”. Tapaus uhkaa hänen mielestään tahrata lääketieteen Nobel-palkinnon maineen.

Koko vyyhti on nyt otettu uuteen käsittelyyn, jossa punnitaan myös yliopiston johdon toiminta.

Kolmen hengen ulkopuolisen tutkintakomitean nimitti yli­opiston hallitus, ja siinä on mukana Helsingin yliopiston biokemian emeritusprofessori Carl Gahmberg.

Hän näkee tapauksessa yhtäläisyyksiä VTT:n tutkimusprofessorin Matej Orešičin vilppi­epäilyihin.

Helsingin Sanomat on kertonut, että VTT alkoi selvittää vilppiepäilyjä vasta pakon edessä ja päätti lopulta salata selvityksen tulokset.

”Aika helposti käy, että kun asia tutkitaan samassa laitoksessa, se halutaan lakaista maton alle. Pitäisi ymmärtää, että tapaukset pitää selvittää heti kunnolla”, Gahmberg sanoo.

”Ennen pitkää ne kuitenkin tulevat julkisuuteen, ja silloin ne vain pahenevat.”

Hänen mielestään tarvittaisiin ulkopuolinen taho, jolle ilmoittaa epäilyksistä. On parempi, että selvityspyyntö tulee laitoksen ulkopuolelta, koska laitoksella itsellään voi olla tarve painaa se villaisella.

Mikä sitten saa tutkijan tekemään vilppiä, vaikka siinä voi mennä maine ja työ?

”Yleensä nämä ihmiset ovat vähän maanisia, heillä on hurja tarve näyttää, että he ovat parempia kuin muut”, Gahmberg arvelee.

Karoliinisen instituutin tutkintakomitea toivoo saavansa raportin valmiiksi ennen kesää. Myös VTT on ilmoittanut tutkivansa oman tapauksensa uudestaan.

Oikaisu 24. helmikuuta klo 15.35: menehtynyt venäläinen potilas oli nainen eikä mies.

Tähän mennessä tapahtunut

2010 Italialainen kirurgi Paolo Macchiarini palkattiin vierailevaksi professoriksi Karoliiniseen instituuttiin Tukholmaan.

2011 Hän asensi ensimmäiselle potilaalle kehittämänsä tekohenkitorven, jota pidettiin mullistavana keksintönä. Mentelmän ja tulokset julkaisi The Lancet -tiedelehti.

2014 Neljä Karoliinisen instituutin tutkijaa väitti Macchiarinin vääristelleen tieteellisissä julkaisuissaan henkitorvileikkausten tuloksia. Leikkauksia oli tehty kahdeksan, ja kuusi potilasta oli kuollut.

2015 Selvitysmies totesi Macchiarinin syyllistyneen vilppiin. Karoliinisen instituutin johto totesi hänet syyttömäksi. Poliisi aloitti esitutkinnan.

2016 Ruotsin television dokumentti nosti vilppiepäilyt uudelleen julkisuuteen. Myös mahdollista eläinkokeiden tulosten vääristelyä tuli ilmi. Macchiarinin työsopimus jätettiin jatkamatta. Karoliinisen instituutin rehtori erosi. Uusi selvitysryhmä tutkii asiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Petos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  6. 6

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  7. 7

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  8. 8

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  9. 9

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  10. 10

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää