Valikko
Tiede

Ruotsissa oma tiedeskandaali: Maailmankuulua kirurgia epäillään tulosten vääristelystä ja potilaskuolemien aiheuttamisesta

Tekohenkitorvien kehittäjää Paolo Macchiarinia epäillään tulosten vääristelystä ja potilaskuolemien aiheuttamisesta. Kirurgi valehteli myös morsiamelleen. Ulkopuolinen ryhmä selvittää Karoliinisen instituutin toiminnan.

Samaan aikaan, kun suomalaista tiedeyhteisöä ravistelee VTT:n vilppiepäily, lahden takana Ruotsissa velloo samantapainen mutta värikkäämpi skandaali.

Sen keskipisteessä ovat arvostettu lääketieteen yliopisto Karoliininen instituutti ja kuuluisa professori ja kirurgi Paolo Macchiarini. Häntä epäillään paitsi tiedevilpistä myös hoitovirheistä, jotka ovat johtaneet potilaiden kuolemaan. Niitä tutkii myös Ruotsin poliisi.

Huippukirurgiksi kehuttu ita­lialainen Macchiarini nousi kuuluisuuteen tekohenkitorven kehittäjänä. Uudenlainen istute siirrettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 Islannissa asuneeseen eritrealaiseen mieheen, jolta syöpä oli tuhonnut henkitorven.

Operaatiota pidettiin kudosteknologian läpimurtona. Macchiarini raportoi menetelmästä ja leikkauksesta arvostetussa lääketieteen lehdessä The Lancetissa.

Tähän mennessä Macchiarini on siirtänyt samalla menetelmällä keinotekoisen henkitorven kahdeksalle potilaalle. Heistä kuusi heistä on kuollut, myös ensimmäisenä istutteen saanut eritrealaismies.

Henkitorven korvaaminen ei ole helppoa. Voisi luulla, että kyseessä on yksinkertainen putki, jonka kautta kaasut kulkevat, mutta sen limakalvoilla on tärkeä tehtävä vieraiden hiukkasten puhdistamisessa. Putken pitää myös elää kaulan liikkeiden mukana.

Macchiarini keksi päällystää keinotekoisen muovisen henkitorven potilaan kantasoluilla. Kantasolujen on tarkoitus muodostaa elävää kudosta verisuonineen keinotekoisen rakenteen ympärille.

Macchiarinin mielestä potilaat eivät kuolleet saamansa hoidon takia, vaan olivat sairautensa takia jo valmiiksi huonossa kunnossa.

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Vuonna 2014 neljä Karoliinisen instituutin tutkijalääkäriä teki tutkimuslaitoksen johdolle ilmoituksen, jossa he syyttivät Macchiarinia väärinkäytöksistä.

Ilmoituksen mukaan potilaat eivät olleet niin huonokuntoisia kuin oli annettu ymmärtää eikä heitä olisi pitänyt altistaa kokeelliselle hoidolle.

Lisäksi tutkijat sanoivat, että Macchiarini oli ensimmäisestä The Lancetin julkaisusta lähtien esittänyt menetelmänsä tulokset todellista parempina. Esimerkiksi ensimmäisen potilaan korjattuja hengityselimiä kuvattiin ”melkein normaaleiksi”, vaikka leikkausta seuranneissa tarkastuksissa ilmeni, että potilaan tila oli pahasti huonontunut.

Ulkopuolinen selvitysmies, Uppsalan yliopiston professori Bengt Gerdin vahvisti epäilyt väärinkäytöksistä omassa raportissaan. Instituutin johto oli eri mieltä ja vapautti viime syksynä Macchiarinin epäilyistä.

Johto ilmoitti kuitenkin käsitelleensä vain Macchiarinin tieteellisten julkaisujen paikkansapitävyyttä, ei sairaalassa tehtyjen hoitoratkaisujen eettisyyttä.

Rehtori on toisessa yhteydessä vedonnut siihen, että Karoliinisessa sairaalassa leikatut potilaat olivat jo huonossa kunnossa, mikä tekisi hyväksyttäväksi turvautumisen kokeelliseen hoitoon.

Tämän vuoden tammikuussa Ruotsin televisio esitti dokumenttielokuvan, joka nosti tapauksen jälleen otsikoihin.

Dokumentin perusteella näyttää, että potilaita oli houkuteltu suostumaan leikkaukseen väärin perustein.

Eritrealaismiehelle oli dokumentin mukaan kerrottu, että menetelmää oli kokeiltu eläimillä, vaikka se ei pitänyt paikkansa. Venäläiselle potilaalle leikkaus esitettiin turvallisena toimenpiteenä, jonka jälkeen hänen elämänsä palautuisi normaaliksi.

Hänenkin kuntonsa romahti. Tekohenkitorvi jouduttiin vaihtamaan uudessa leikkauksessa, minkä jälkeen nainen eli vuoden.

Dokumentin jälkeen Karoliininen instituutti päätti Macchiarinin työsuhteen, ja rehtori Anders Hamsten erosi toissa viikolla.

Perässä seurasi instituutissa toimivan Nobel-toimikunnan sihteeri, joka oli puoltanut Macchiarinin palkkaamista.

”En nähnyt ajoissa varoittavia merkkejä”, rehtori Hamsten tunnusti julkisessa erokirjeessään Dagens Nyheterissä.

Moni on kummastellut, miksi rehtori heräsi vasta nyt, kun olisi ollut täysi syy toimia jo aiempien selvitysten perustella.

Instituutti on toisaalta saanut tietoonsa myös uusia epäilyjä. Macchiarinin kahdessa tieteellisessä julkaisussa on syytösten mukaan manipuloitu kuvia.

Eikä tässäkään vielä kaikki. Alkuvuodesta aikakauslehti Vanity Fair julkaisi paljastusjutun Macchiarinista ja hänen suhteestaan yhdysvaltalaiseen televisiotuottajaan Benita Alexanderiin.

Kirurgi oli uskotellut morsiamelleen, että hän kuuluu erittäin salaiseen vip-lääkäreiden ryhmään, jonka potilaita ovat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Japanin keisari Akihito.

Hän kertoi myös olevansa paavin henkilääkäri ja tuttava ja sanoi, että paavi oli lupautunut vihkimään heidät.

Kirurgin yksityiselämän käänteet eivät kuulu tiedeyhteisölle, mutta Vanity Fairin jutussa paljastettiin myös tutkijan työn kannalta merkityksellistä: Macchiarini oli parannellut valheellisella tavalla ansioluetteloaan.

Vääristely varmistui Karoliinisen instituutin omassa selvityksessä.

Ruotsalainen nobelisti Arvid Carlsson on vaatinut Karoliiniseen instituuttiin ”suursiivousta”. Tapaus uhkaa hänen mielestään tahrata lääketieteen Nobel-palkinnon maineen.

Koko vyyhti on nyt otettu uuteen käsittelyyn, jossa punnitaan myös yliopiston johdon toiminta.

Kolmen hengen ulkopuolisen tutkintakomitean nimitti yli­opiston hallitus, ja siinä on mukana Helsingin yliopiston biokemian emeritusprofessori Carl Gahmberg.

Hän näkee tapauksessa yhtäläisyyksiä VTT:n tutkimusprofessorin Matej Orešičin vilppi­epäilyihin.

Helsingin Sanomat on kertonut, että VTT alkoi selvittää vilppiepäilyjä vasta pakon edessä ja päätti lopulta salata selvityksen tulokset.

”Aika helposti käy, että kun asia tutkitaan samassa laitoksessa, se halutaan lakaista maton alle. Pitäisi ymmärtää, että tapaukset pitää selvittää heti kunnolla”, Gahmberg sanoo.

”Ennen pitkää ne kuitenkin tulevat julkisuuteen, ja silloin ne vain pahenevat.”

Hänen mielestään tarvittaisiin ulkopuolinen taho, jolle ilmoittaa epäilyksistä. On parempi, että selvityspyyntö tulee laitoksen ulkopuolelta, koska laitoksella itsellään voi olla tarve painaa se villaisella.

Mikä sitten saa tutkijan tekemään vilppiä, vaikka siinä voi mennä maine ja työ?

”Yleensä nämä ihmiset ovat vähän maanisia, heillä on hurja tarve näyttää, että he ovat parempia kuin muut”, Gahmberg arvelee.

Karoliinisen instituutin tutkintakomitea toivoo saavansa raportin valmiiksi ennen kesää. Myös VTT on ilmoittanut tutkivansa oman tapauksensa uudestaan.

Oikaisu 24. helmikuuta klo 15.35: menehtynyt venäläinen potilas oli nainen eikä mies.

Tähän mennessä tapahtunut

2010 Italialainen kirurgi Paolo Macchiarini palkattiin vierailevaksi professoriksi Karoliiniseen instituuttiin Tukholmaan.

2011 Hän asensi ensimmäiselle potilaalle kehittämänsä tekohenkitorven, jota pidettiin mullistavana keksintönä. Mentelmän ja tulokset julkaisi The Lancet -tiedelehti.

2014 Neljä Karoliinisen instituutin tutkijaa väitti Macchiarinin vääristelleen tieteellisissä julkaisuissaan henkitorvileikkausten tuloksia. Leikkauksia oli tehty kahdeksan, ja kuusi potilasta oli kuollut.

2015 Selvitysmies totesi Macchiarinin syyllistyneen vilppiin. Karoliinisen instituutin johto totesi hänet syyttömäksi. Poliisi aloitti esitutkinnan.

2016 Ruotsin television dokumentti nosti vilppiepäilyt uudelleen julkisuuteen. Myös mahdollista eläinkokeiden tulosten vääristelyä tuli ilmi. Macchiarinin työsopimus jätettiin jatkamatta. Karoliinisen instituutin rehtori erosi. Uusi selvitysryhmä tutkii asiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Petos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Venäjällä on nyt asiaa Suomelle – pääministeri Medvedev tuo tänään Ouluun kokonaisen ministerijoukkueen

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Posti myöntää paikoin vakavatkin jakeluongelmat – ”Ongelmat painottuvat 15–20:lle postinumeroalueelle”

  6. 6

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  7. 7

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  8. 8

   Britannian EU-ero ei välttämättä toteudu

  9. 9

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  10. 10

   HS testasi: Itsepalvelukassat ovat tavallisia nopeampia, ja asiakkaat tykkäävät – Kauppias: ”Työpäivän jälkeen ei jakseta olla sosiaalisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  7. 7

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  8. 8

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  9. 9

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  10. 10

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  11. Näytä lisää