Valikko
Tiede

Kömpelöinä pidetyt dodot olivat petoja haistamaan ja aika fiksujakin

Tutkijat loivat sukupuuttoon kuolleen lajin aivoista virtuaalisia malleja.

Mauritiuksendodo eli drontti oli suuri lentokyvytön lintu. Viimeiset elävät yksilöt nähtiin tiettävästi vuonna 1662, mutta populaarikulttuurissa laji esiintyy yhtenään – ja useimmiten tyhmänpuoleisena hahmona. Dodo palloilee muun muassa Liisan seikkailut ihmemaassa -kirjassa, Aku Ankoissa ja Ice Age -elokuvassa.

Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että sukupuuttoon kuollut kömpelö siivekäs olikin aika fiksu. Lisäksi sen aivoista löytyi kookas hajukäämi, eli hermokudossukkula, johon hajuhermot liittyvät. Tämä on linnulle epätavallinen piirre, sillä yleensä näkö on niille keskeinen aisti.

Maassa astelevat dodot ovat todennäköisesti löytäneet ravintoa hajuaistinsa avulla. Se saattoi koostua hedelmistä, pienistä selkärankaisista ja simpukoista.

Dodojen elintavat ja biologia tunnetaan ymmärrettävistä syistä huonosti. Ne elivät Mauritiuksella, jossa ei ollut petoja. Linnut eivät ymmärtäneet pelätä, kun saarelle 1500-luvun lopussa saapui merimiehiä sekä uudisasukkaita ja heidän mukanaan sikoja, koiria ja kissoja. Alle sadassa vuodessa dodot oli syöty loppuun.

Kadonneita lintuja on vaikea tutkia, sillä vain hyvin harvaan museoon on tallennettu minkäänlaisia näytteitä niistä.

Eugenia Gold Stony Brookin yliopistosta löysi kuitenkin Lontoon luonnonhistoriallisesta museosta hyvin säilyneen dodon kallon. Hän otti siitä ja seitsemän kyyhkylajin kalloista kerroskuvia. Kyyhkyt ovat dodojen eläviä serkkuja.

Kuvien avulla Gold rakensi virtuaalisia malleja aivoista ja sen rakenteista. Hän vertasi tuloksiaan malleihin, joita oli jo aiemmin luotu mauritiuksendodon lähisukulaisesta rodriguezindodosta. Tuo laji sinnitteli 1700-luvulle, kunnes kissat ja ihmiset metsästivät sen kuoliaaksi.

Gold ja hänen kollegansa vertasivat lintujen aivojen ja kehojen kokoja. He päätyivät siihen, että mauritiuksendodo asettuu mukavasti jonoon.

”Sen aivot eivät ole erityisen suuret eivätkä pienet, vaan juuri sen kokoiset kuin voisi ennustaa ruumiin mittojen perusteella”, Gold sanoo Amerikan luonnonhistorian museon tiedotteen mukaan.

Aivojen koon perusteella mauritiuksendodot olivat todennäköisesti yhtä älykkäitä kuin kyyhkyt, joita pidetään nokkelina lintuina. Ainakin ne suunnistavat ilmiömäisesti. Tavallisista puluista voidaan kouluttaa viestikyyhkyjä, jotka osaavat vaikkapa kuljettaa verinäytteen onnettomuuspaikalta sairaalaan.

Tutkijat löysivät myös oudon mutkan dodon kaarikäytävässä, korvassa sijaitsevassa tasapainoelimessä. Sen tarkoituksesta heillä ei ole aavistustakaan.

Tutkimuksen julkaisi Zoological Journal of the Linnean Society.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Arja Kivipelto
 • Paleontologia
 • Sukupuutto
 • Linnut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää