Valikko
Tiede

Caesar määräsi karkauspäivän paikan – Suomi lipesi säännöstä 2045 vuotta myöhemmin

Maa ei kierrä Aurinkoa tasapäivissä, vaan heittoa on kuutisen tuntia yli 365 päivän. Kalenterit ovat korjailleet epäsuhtaa tuhansia vuosia.


Hyvästi Caesar! Suomalaiset hylkäsivät äsken Rooman keisarin Gaius Julius Caesarin kehittämän oikun kalenterissamme.

Caesar määräsi jo vuonna 45 ennen ajanlaskun alkua, että karkauspäivä on joka neljäs vuosi helmikuun 24. päivä.

Vasta 2045 vuotta myöhemmin, tasavuonna 2000, Helsingin yliopisto ja sen almanakkatoimisto lipesivät säännöstä.

Karkauspäivä siirrettiin parempaan paikkaan, helmikuun loppuun.

ValeCaesar!”

Karkauspäivä on siis Suomessakin tänään neljän vuoden tauon jälkeen 29. helmikuuta, kuten muualla Euroopassa. Siellä 29. päivään siirryttiin jo keskiajan lopulla.

Ennen päivän siirtoa helmikuun 24.–28. päivinä vietetyt nimipäivät siirtyivät karkausvuonna aina päivän eteenpäin. Tämän varmaan muistavat ne Matit, Tuijat, Nestorit, Torstit ja Onnit, jotka viettivät helmikuisia nimipäiviään 1900-luvulla.

Suomi muutti karkauspäivän paikan myöhään siksi, että meillä ihmiset voivat todella juhlia nimipäiviään.

Muutoksen vuosi 2000 oli muuten karkausvuosi, mutta edeltävien vuosisatojen tasaluvut 1900, 1800 ja 1700 eivät. Tämä taas johtuu paavi Gregorius XIII:n päätöksestä. Hän määräsi vuonna 1582, että 400:lla jaolliset satavuodet ovat karkausvuosia, esimerkiksi vuodet 1600 ja 2000.

Caesar ja Gregorius, keisari ja paavi, eivät kehitelleet karkauspäiviä ja uusia sääntöjä huvikseen. He tekivät muutokset arvovallallaan siksi, että taustalla oli ikäviä sekaannuksia. Kalenterien oikut sekoittivat satojen vuosien ajan ihmisten ajantajua, vuodenajat sekä vuodenkiertoon kuuluvat perinteet ja juhlat.

Vuosi on kalenterin perusyksikkö. Ongelma on se, että Maa ei kierrä Auringon ympäri tarkalleen kalenterin mukaan.

Kunpa Maa kiertäisikin Auringon tasan 365 päivässä! Mutta ei, planeetta Maa menee menojaan. Yksi Maan kierros ja vuosi, niin sanottu trooppinen vuosi, kestää tarkasti laskettuna 365 päivää, 5 tuntia, 48 minuuttia ja 45 sekuntia.

Juuri nuo ”ylimääräiset” tunnit, minuutit ja sekunnit ovat kaikkien karkausvuosien ja -päivien perustava syy.

Egyptiläiset tiesivät jo vuosisatoja ennen Caesarin lanseeraamaa juliaanista kalenteria, että vuodessa on melko tarkasti 365 ja 1/4 päivää. Näin kertoo tähtitieteilijä Heikki Oja mainiossa Aikakirjassaan.

Egyptiläiset löysivät tarkan lukeman tarkkailemalla tähtiä, erityisesti kirkkaan Siriuksen ilmestymistä taivaanrantaan joka vuosi. Siriuksen saapumisesta voitiin ennustaa Niilin tulvat, jotka toivat joen yläjuoksulta hedelmällistä mutaa suistoon.

Se takasi hyvät sadot. Kalenterista tuli siis jo Egyptissä yhteisölle hyvin tärkeä.

Antiikin Rooman kalenteri kuukausineen oli Egyptin perintöä.

Mutta Roomalaiset alkoivat sooloilla ja muuttivat päiviä makunsa mukaan. He esimerkiksi pitivät parillisia lukuja epäonnisina. Siksi yksikään vanha Rooman kuukausi ei ollut tasan 30-päiväinen, kuten Egyptissä. Tosin Egyptinkään kalenterit eivät täsmänneet aivan vuodenkierron kanssa.

Uudet hallitsijat lisäilivät Roomassa jo kauan ennen Caesaria kuukausia sinne tänne, oman makunsa mukaan. Yksi syy oli taata omalle hallinnolle lisää aikaa ja valtaa.

Seuraus oli hiljalleen täydellinen päivien ja kuukausien kaaos. Esimerkiksi sadonkorjuujuhlat eivät osuneet sadon aikaan.

Asialle oli tehtävä jotain.

Jo vuonna 450 eaa. Roomassa alettiin lisätä joka toiseen vuoteen karkauskuukausi. Näin edes vuodenajat saatiin kohdalleen.

Caesar palautti kalentereihin tolkun vuonna 46 eaa. Tuo kalenterin tahdistus on pysynyt voimassa länsimaissa, tosin paranneltuna.

Caesarkaan ei olisi osannut uudistaa kalenteria ilman tähtitieteilijöitä. Syntyjään egyptiläinen Sosigenes tiesi kertoa Caesarille, että vuoden tarkka pituus on 365,25 vuorokautta.

Se oli uuden kalenterin pohja. Ja tiedon ansiosta Caesarin juliaaniseen kalenteriin perustettiin ensi kertaa karkauspäivät.

Helmikuu oli Roomassa vuoden viimeinen kuukausi. Se jätettiin 28-päiväiseksi.

Caesar päätti kuitenkin jättää karkauspäivän samaan paikkaan, johon oli aiemmin lisätty karkauskuukausia. Se oli helmikuun 24. päivä.

Tämä päivä siis säilyi karkauspäivänä Suomessa ja Ruotsissa aina vuoteen 1996. Vuonna 2000 elettiin toisin.

Uuden ajan alkupuolella eli 1500-luvulla juliaaninenkin kalenteri alkoi näyttää heikkoutensa. Maan trooppinen vuosi kun ei ole aivan tarkalleen 365,25 päivää. Se on hieman yli 11 minuuttia tätä lyhyempi.

Tuo pieni ero oli 1500-luvulla kertynyt Caesarin ajoista jo yli kymmeneksi vuorokaudeksi. Juhlapäivät harhailivat taas väärissä paikoissa.

Paavi Gregorius XIII halusi erityisesti pääsiäisen keväiselle paikalleen. Siksi hän hyppäytti aikaa syksyllä 1582 ja määräsi, että lokakuun 4. päivästä loikataan suoraan lokakuun 15. päivään.

Katoliset maat tietysti tottelivat. Pohjoisessa Euroopassa ja Venäjällä kalenterien lehtiä ei kuitenkaan lähdetty repimään.

Pohjoisissa Euroopan maissa paranneltiin vuoden 1582 jälkeen juliaanista kalenteria omin ja saksalaisten voimin. Siksi esimerkiksi suomalaisessa kalenterissa oli vuoden 1712 helmikuussa 30 päivää.

Ruotsi jätti nämä sekavat kokeilut lopullisesti vuosien 1822 ja 1844 kuninkaallisilla asetuksilla. Maa siirtyi suosiolla tarkkaan gregoriaaniseen. Mutta Suomi ei, koska se oli jo osa Venäjää.

Joitakin vuosia Suomi oli ainoa maa, joka yritti elää paranneltujen juliaanisten kalenterien mukaan. Esimerkiksi vuonna 1845 Suomi juhli pääsiäistä ypöyksin 30. maaliskuuta.

Pääsiäisen ajoitusta hämmästeltiin ulkomaillakin.

Lopulta Suomi luovutti ja siirtyi gregoriaaniseen kalenteriin vuoden 1869 alussa. Venäjä tuli perässä vasta vuonna 1921. Siksi bolševikkien lokakuun vallankumousta juhlittiin Neuvostoliiton aikaan marraskuun seitsemäntenä.

Maailmassa on yhä kymmeniä kalentereja. Lähes ne kaikki on jo jotenkin päivitetty. Jo yli puolet maailman ihmisistä päivittää elämäänsä gregoriaanisen mukaan. Ja on siihen syynsäkin. Valtaosa maailmankaupasta pyörii hyvän kalenterin tahdissa.

Gregoriaaniseen kalenteriin on ehdotettu yhä muutoksia ja tarkennuksia, mutta ne eivät ole saaneet tarpeeksi tuulta alleen. Vuoden 1582 päätökset näkyvät siksi yhä arjessamme.

Julius Caesarin ja paavi Gregorius XIII:n ansiosta ihmiskunta voi elää kalentereineen melko huoletta yli 5 000 vuotta.

Maan kierto Auringon ympäri ja kalenteri on sovitettu yhteen melko tarkasti. Gregoriaanisen kalenterin korjauksilla vuoden pituudeksi saadaan keskimäärin 365,2425 päivää.

Mutta oikea vuoden pituus, se pysyy 365,2422 päivässä. Virhe on pieni, mutta sekin kerryttää itseään päivä päivältä.

Vuoden 5300 tienoilla kalenteriin on taas pesiytynyt minuuttien takia ongelma eli ylimääräinen päivä.

Tätä heittoa korjaillaan varmaan jo ennen kuin se häiritsee arkielämää.

Tai kuka ties ihmiskunta käyttää 5000-luvulla aivan uutta kalenteria, ilman karkailevia päiviä.

Lahjaksi hamekangas tai nahkahansikkaat

  Maa kiertää Auringon noin 365,25 päivässä. Se ei ole tasaluku. Tuhansien vuosien ajan tuota 0,25 päivän eroa on yritetty sovittaa eri kalentereihin. Muuten vuodenajat karkaavat hiljalleen kalenterin 365 päivän kierrosta.

  Paras versio tasata tuo pieni ero on gregoriaaninen kalenteri vuodelta 1582. Sitä noudattaa yli puolet maailman väestöstä.

  Karkauspäivä on neljän vuoden välein helmikuun 29. päivä. Karkauspäivän juuret tulevat antiikin Roomasta yli 2 000 vuoden takaa. Sääntöön on poikkeuksia satalukujen tasavuosina. Näillä keinoin päivä ei karkaa ainakaan 5 000 vuoteen.

  Tilastollisesti yksi lapsi 1 461:sta syntyy karkauspäivänä.

  Guinnessin ennätyskirjan mukaan Norjassa elävät Henriksenin sisarukset, jotka syntyivät perättäisinä karkauspäivinä: Heidi syntyi 29. helmikuuta 1960, Olav 1964 ja Leif-Martin 1968.

  Historian kuuluisin karkauspäivänä syntynyt henkilö lienee säveltäjä Gioachino Rossini. Hän syntyi 29. helmikuuta 1792.

  Myytin mukaan karkauspäivänä nainen saa kosia miestä. Suomessa miehen on annettava naiselle hamekangas, jos hän kieltäytyy.

Skotlannissa miehen pitää antaa naiselle nahkahansikkaat ja ruusu, jos vastaa kieltävästi. Lisäksi miehen on lahjottava kosijaa yhdellä punnalla ja lopuksi suudeltava häntä.

 

 

 

 

 

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • aika
 • kalenteri
 • Tiede
 • Timo Paukku
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  6. 6

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  7. 7

   Elokuussa uudistuva opintotuki saa yhä kritiikkiä, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla – kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää

  8. 8

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  9. 9

   Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

  10. 10

   Yhdysvaltain kongressi valmistee uusia pakotelakeja – esitys rajoittaisi presidentti Trumpin mahdollisuuksia lieventää Venäjä-sanktioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää