Valikko
Tiede

Uusi arvio: Maa on ainutlaatuinen planeettojen joukossa

Astrofyysikko Eric Zackrisson mukaan useimmat maailmankaikkeuden planeetat eivät näytä Maalta. Hänen mallissaan Maa onkin tilastollinen poikkeama planeettojen moninaisuuden joukossa.

Maailmankaikkeudessa on nykyisten arvioiden mukaan 700 triljoonaa planeettaa. Luvussa on numeron 7 jälkeen 20 nollaa. Yksi niistä on Maa.

Astrofyysikko Eric Zackrisson Uppsalan yliopistosta Ruotsista päätyi tähän huikeaan lukuun, kun hän mallinsi tietokoneella maailmankaikkeutta alkuräjähdyksen jälkeen.

Malliin oli liitetty fysiikan lakien ohella uusinta tietoa eksoplaneetoista, eli aurinkokuntamme ulkopuolisista planeetoista.

Näin hän loi tavallaan maailman uudelleen aivan alusta, eli tilanteesta 13,8 miljardia vuotta sitten, kertoo tieteen aikakauslehti Discover.

Zackrissonin mielestä mallinnukset osoittavat, että maapallo on kehittynyt onnellisten tähtien alla. Linnunradan kaltaisessa galaksissa useimmat planeetat näyttävät Zackrissonin malleissa erilaisilta kuin Maa. Ne olivat suurempia, vanhempia ja huonoja elämälle.

Zackrissonin käsikirjoitus on siirretty fyysikoiden arXiv -palvelimelle, ja sen julkaisee myös Astrophysical Journal.

Zackrisson esittää, että Maan kaltaisia planeettoja ei välttämättä ole muualla, vaikka planeettoja on paljon. Kopernikuksen ajoista eli yli 400 vuotta on tiedetty, että maapallo ei ole maailmankaikkeuden keskus. Siitä lähtien tutkijat ovat laajentaneet näkemystään kosmoksesta ja samalla Maan rooli on yhä kutistunut.

Nykyisten arvioiden mukaan maailmankaikkeudessa on noin sata miljardia galaksia ja niissä noin triljoona tähteä.

Tähtitieteilijöiden mukaan tähtiä kiertävillä planeetoilla voi syntyä ja kehittyä elämää niin sanotulla ”asuttavalla vyöhykkeellä”, joka esimerkiksi ei ole liian kuuma eikä liian kylmä. Tällä alueella on esimerkiksi vettä.

Tähän mennessä on löytynyt noin 30 eksoplaneettaa, jotka sopivat määritelmään. Tästä voi yrittää päätellä, että pelkästään kotigalaksissa eli Linnunradallamme olisi 50 miljardia Maan kaltaista ​​planeettaa.

Zackrisson mukaan useimmat maailmankaikkeuden planeetat eivät kuitenkaan näytä Maalta. Hänen mallissaan Maa onkin tilastollinen poikkeama planeettojen moninaisuuden joukossa.

Suurin osa planeetoista on isommissa galakseissa kuin Linnunrata. Ne kiertävät tähtiä, joiden koostumukset ovat hyvin erilaisia. Ne määrittävät planeetan ominaisuuksia. Zackrisson osoittaa, että tilastollisesta näkökulmasta maapalloa ei pitäisi edes olla olemassa.

Mallinnus perustuu siihen tietoon, mitä meillä on havaituista eksoplaneetoista. Määrä on kuitenkin niin pieni, että se ei todennäköisesti anna edustavaa läpileikkausta kaikista universumin planeetoista.

”Olemme saaneet tarpeeksi dataa eksoplaneetoista vasta hiljattain”, toteaakin toinen raportin kirjoittaja Andrew Benson. Hän on kuitenkin varma siitä, että malli on oikeilla jäljillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   HKL kertoo, miten kaupunkipyörä tulee palauttaa: ”Pitäisi lukita vaijerilla aina se kaupunkipyörä, jota on käyttänyt, ei naapuripyörä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää