Tiede

Helppo ja halpa geenitekniikka huolettaa kehittäjiäänkin

Uusilla menetelmillä olisi helppoa peukaloida myös ihmisalkioita ja tarjota geenihoitoja. Seuraukset voivat olla arvaamattomia.

Perimän muuntelu alkaa olla niin helppoa, että tutkijat näkevät painajaisissaan geenivauvoja, paranneltuja ihmisiä ja valiorodun edustajia.

Keskustelu geenimuuntelun uhista leimahtaa aina uudelleen, kun geeniteknologia kehittää uusia keinoja. Nyt pohdinnan on laukaissut uusi geeninsiirron menetelmä crispr-cas 9.

”Olisi onnetonta herätä ja lukea lehdistä, että ensimmäinen crispr-vauva on syntynyt”, menetelmän kehittäjä Jennifer Doudna sanoi äskettäin Washingtonissa Yhdysvaltain tiedeviikolla.

Hän pelkää, että tämä pilaisi mainion työkalun maineen ja johtaisi sen kieltämiseen.

Crispr-cas 9 on nopea, tarkka ja helppo tapa poistaa tai lisätä geenejä dna-juosteeseen. Tekniikka on levinnyt pikavauhtia maailman laboratorioihin. Sen ansiosta Doudna oli tiedeviikon tähtipuhuja.

Tieto uudesta geeniensiirroon keinosta on levinnyt myös tavallisten ihmisten keskuuteen, sillä biokemisti Doudna saa avunpyyntöjä suoraan kansalaisilta.

”Päivittäin. Heillä on sairaus tai heidän lapsellaan on sairaus”, Doudna kertoi. Hän joutuu vastaamaan, että keino on vasta tutkimuskäytössä.

Geenitekniikan avulla voisi hoitaa ainakin yhden geenin aiheuttamia aikuisen tai lapsen sairauksia, jos varmistetaan keinon turvallisuus ja sovitaan säännöistä, sanoo dosentti Kirmo Wartiovaara Helsingin yliopistosta.

Hän kehittää crispr-menetelmän avulla hoitoa perinnöllisiin veren punasolutauteihin talassemiaan ja sirppisoluanemiaan.

Yhdestä geenistä johtuvan verisairauden voisi hoitaa siten, että potilaan veren kantasoluista poistetaan sairautta aiheuttava geeni.

Muunnetut kantasolut palautetaan ihmisen elimistöön. Ne kehittyvät verisoluiksi ja korvaavat sairaat verisolut. Koska verisolut uusiutuvat nopeasti, ihminen paranee.

Tällainen kudosten kantasolujen muuntelu ei periydy.

Halpa, nopea ja tarkka crispr voi kuitenkin houkutella tutkijoita poistamaan perinnöllisten sairauksien geenejä jo ennen syntymää ihmisalkion perimästä.

Kun geenin korjaa alkiossa, se on saman tien korjattu tulevan ihmisen jokaisessa solussa, myös hänen sukusoluissaan. Näin muutos siirtyy myös kaikkien tulevien jälkeläisten perimään.

Tällainen iturataan puuttuminen on tällä hetkellä kiellettyä, mutta se voi tulla lapsia suunnittelevien parien mieleen, jos suvuissa on perinnöllisiä sairauksia.

”Pankaa itsenne tällaisten vanhempien asemaan”, sanoi tutkija Robin Lovell-Badge Francis Crick -tutkimuslaitoksesta tiedeviikolla.

Kiinalaisen Junjiu Huangin ryhmä kokeili viime vuonna crispr-menetelmän avulla ihmisalkioilla, voisiko niistä poistaa perinnöllisen verisairauden geenin.

Tutkimus herätti kohun, vaikka tutkijat painottivat alkioiden olleen viallisia. Ne ne eivät olisi missään tapauksessa kehittyneet ihmisiksi.

Yhdysvalloissa tutkijat vetosivat viime vuonna, että ihmisen sukusoluja ei saa sormeilla, ennen kuin asiasta on keskusteltu perusteellisesti.

Myös Yhdysvaltain terveysviranomaiset muistuttivat heti, että ihmisalkioiden perimää ei saa sormeilla. Se on laitonta yli 40 maassa, jos alkiot pannaan kehittymään lapseksi.

Suomessa ihmisalkioilla saa tutkia vain vakavien perinnöllisten sairauksien parantamista tai ehkäisemistä. Laki kieltää tutkimukset, joilla muutetaan jälkeläisten perimää.

Joulukuussa Yhdysvaltojen, Kiinan ja Britannian järjestämä geenitekniikan kokous totesi, että periytyvien muutosten tekeminen ihmisalkioon on vastuutonta toistaiseksi.

Vuoden alussa Britannia myönsi kuitenkin luvan kokeisiin terveillä ihmisalkioilla. Sen sai tutkija Kathy Niakan Francis Crick -tutkimuslaitoksesta.

Hän aikoo muuntaa geenejä, jotka ovat aktiivisia ihmisalkion varhaisessa kehityksessä. Tarkoitus on tutkia, miksi joidenkin ihmisten alkiot eivät kehity. Viikon jälkeen laboratorio tuhoaa hedelmöitysklinikalta saadut alkiot.

Lovell-Badge muistutti, että ihmisen perimää ja sen vaihtelua on perusteltua tutkia. Tarvitsemme tietoa ihmisen biologiasta ja perinnöllisistä sairauksista.

Hän pohti myös mihin raja geeniteknologiassa pitäisi lopulta asettaa ja pitäisikö rajaa kenties siirtää.

Aiheen herkkyyden takia Lovell-Badge korosti, ettei aja uudistuksia, vaikka tuo niitä keskusteluun.

”Muunnamme jo ruokaamme. Ehkä meidän selviytyäksemme pitää muuntaa myös itseämme, jos muunnamme ympäristöämme liikaa.”

Jälkeläisiä voitaisiin teoriassa ”parannella” etukäteen, vaikka perinnöllisistä sairauksista ei olisi pelkoa. Alkioiden perimästä voitaisiin poistaa epätoivottuja ominaisuuksia tai lisätä toivottuja.

”Voisi olla siistiä nähdä pimeässä”, Lovell-Badge kärjisti.

Ehkä koko ihmiskunnasta voisi tehdä vastustuskykyisen syöville tai hi-virukselle. Tai saada ihmiset sietämään laktoosia ja gluteenia, jolloin päästään eroon erityisruokavalioista.

Ihmisen geenien muuntamisessa on yhä käytännön riskinsä. Vaikka menetelmä osattaisiin, voivat geenin poiston, vaihdon tai korjauksen seuraukset olla arvaamattomia.

”Yhä aika pitkälti arvailemme, mitä perimässä tapahtuu”, Lovell-Badge muistutti.

”Tiedämme, että yhden geenin poistaminen voi vähentää älykkyyttä, mutta saako yhden geenin lisäämällä älykkyyttä lisää, sitä emme tiedä”, Lovell-Badge jatkoi.

Sairauksien parantamiseen yhden geenin poistaminen tai lisääminen harvoin riittää. Monet sairaudet johtuvat useista geeneistä.

Toisaalta jo nykyisin lapsettomuusklinikoilla erotellaan vialliset alkiot terveistä. Sitä pidetään hyväksyttävänä terveiden jälkeläisten varmistamiseksi.

Lovell-Bagde ei juuri usko paranneltuihin geenivauvoihin, koska tehtävä on niin vaikea.

Suurin huoli ovat hänen mielestään valvomattomat klinikat, jotka voivat tarjota potilailleen vaarallisia keinoja perinnöllisten sairauksien hoitamiseen.

Joissakin maissa, kuten Britanniassa, tiedetään hänen mukaansa jokaisen tutkimuksissa olleen alkion kohtalo. Useissa näin ei kuitenkaan ole.

Mistä muuten tiedämme, tekeekö jokin laboratorio jo kokeita ihmisalkioilla luvatta?

”Emme tiedäkään”, Lovell-Badge vastaa.

Crispr yleistyi nopeasti

 Geenien muokkaaminen on aikaisempaa helpompaa crispr-cas 9 -menetelmällä. Sen käyttö on levinnyt räjähdysmäisesti.

 Yhdysvaltalainen Jennifer Doudna ja ranskalainen Emmanuelle Charpentier julkaisivat menetelmän vuonna 2012. He ottivat oppia siitä, miten bakteerit nappaavat jaksoja virusten perimästä omaan perimäänsä.

 Cas 9-proteiini leikkaa dna-molekyylin oikeista paikoista. Proteiinia ohjaa rna, jota bakteeri tuottaa viruksen dna:n perusteella.

 Myös ihmisen perimän tutkimuksissa käytetään bakteereista muokattuja proteiineja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  7. 7

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää