Tiede

Valikko
Tiede

Suomalaistutkimukset: Kesäaikaan siirtyminen aikaistaa aivohalvauksia ja sydänkohtauksia

Aivo- ja sydäninfarkteja sattuu enemmän kesäaikaan siirtymisen viikolla mutta niiden kokonaismäärä ei kasva kellojen siirrosta.

Kellojen siirtäminen kesä- tai talviaikaan nostaa väliaikaisesti aivoinfarktin riskiä, osoittaa Suomessa tehty uusi tutkimus.

Aivoinfarktissa aivojen verenkierto pysähtyy tukoksen johdosta hetkellisesti. Aivohalvauksista lähes 90 prosenttia on nimenomaan veritulpista johtuvia, loput syntyvät verisuonen repeämästä.

Aikaisemmin on huomattu, että aivoinfarktin vaara kasvaa, kun ihmisen vuorikausirytmi häiriintyy esimerkiksi vuorotyön takia. Suomalaistutkimuksen mukaan jo yhden tunnin häiriö, joka seuraa kellojen siirrosta, näyttää vaikuttavan samaan suuntaan.

Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin neurologian erikoislääkäri Jori Ruuskanen on kutsuttu Yhdysvaltain neurologisen seuran AAN:n kokoukseen esittelemään vielä julkaisematonta tutkimusta.

Tutkijat tarkastelivat Suomessa sattuneita aivoinfarkteja kymmenen vuoden ajalta. He vertasivat aivoinfarktin esiintyvyyttä kahdella eri potilasryhmällä: toiset olivat joutuneet sairaalaan viikon sisällä kellojen siirtämisestä, toiset kaksi viikkoa ennen tai jälkeen kyseisen kellonsiirtoviikon. Ero esiintyvyydessä kertoisi siis aivoinfarktien yhteydestä kesä- tai talviaikaan siirtymiseen.

Kävi ilmi, että aivoinfarktia esiintyi kahdeksan prosenttia enemmän kahden ensimmäisen kellojen siirtämistä seuraavan päivän aikana. Kahden päivän jälkeen ei kuitenkaan eroa enää ollut. Näin kävi sekä talvi- että kesäaikaan vaihdettaessa.

Kellojen siirto ei Ruuskasen mukaan niinkään lisää aivoinfarkteja vaan aikaistaa niitä.

”Ei voi sanoa varmuudella, että tapahtui ylimääräisiä aivoinfarkteja. Ihmiset, jotka saivat aivoinfarktin parin päivän aikana kellojen muutoksesta, olisivat todennäköisesti saaneet sen jossain vaiheessa myöhemmin muutenkin”, Ruuskanen sanoo.

”Riski on pieni, mutta se vaikuttaa niihin, joilla on ennestäänkin alttiutta.”

Kellojen siirto lisäsi eniten syöpää sairastavien ja vanhusten aivohalvauksia. He kuuluvat muutenkin riskiryhmään. Syöpäpotilailla vaara oli 25 prosenttia ja yli 65-vuotiailla 20 prosenttia todennäköisempi kellojen siirtämisen jälkeen kuin muina aikoina.

Mekanismi, jonka takia vuorokausirytmin häiriö lisää aivoinfarktin riskiä, on vielä epäselvä.

Myös sydän näyttää rasittuvan kellojen siirrosta, osoitti toinen Tyksin tutkijoiden hiljattain tekemä tutkimus. He tarkastelivat sydäninfarktista johtuvien sairaalahoitojaksojen määrää kellojensiirtojen jälkeisellä viikolla ja vertasivat sitä normaaliviikkoa edustaviin lukuihin. Tiedot olivat vuosilta 2001–2009.

Kellojensiirto ei lisännyt hoitojaksojen kokonaismäärää sen paremmin syksyllä normaaliaikaan palattaessa kuin keväällä kesäaikaan vaihdettaessa. Infarktien ajankohta kuitenkin muuttui.

Sydäninfarktit lisääntyivät keväällä sen viikon keskiviikkona, jolloin kelloja siirrettiin kesäaikaan. Sitä vastoin normaaliaikaan syksyllä siirryttäessä kuvio oli toisenlainen: infarktien määrä väheni siirtoa seuranneena maanantaina ja lisääntyi taas torstaina.

Talviaikaan siirryttäessä ihmiset saavat nukkua pidempään, kun he saavat ylimääräisen tunnin itselleen. Tutkijat eivät kuitenkaan ota kantaa, voiko tällä olla yhteyttä infarktien vähenemiseen kellonmuutosta seuraavana maanantaina.

Sydäninfarktitutkimus julkaistiin Annals of Medicine -lehdessä joulukuussa. Siitä kertoo myös Tyksin tiedote.

Korjattu 4.3. kello 13.58: Jori Ruuskasen ensimmäiseen sitaattiin lisätty lievennykset ’varmuudella’ja ’todennäköisesti’.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • aivoinfarkti
 • sydäninfarkti
 • Tiede
 • kesäaika
 • Talviaika

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  3. 3

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  4. 4

   Italia syöksyi poliittiseen kriisiin – pääministeri Renzi kärsi kirvelevän tappion kansanäänestyksessä ja ilmoitti eroavansa

  5. 5

   Opettajille helposti voisi opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Lapseni on taas oma iloinen itsensä – ja kiusaajakin pääsi irti roolistaan

  8. 8

   HS Imatralla: Pieni kaupunki on järkyttynyt ja ihmettelee julmuutta – ”Tämä on niin turhaa”

  9. 9

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  10. 10

   Lars Sonckin suunnittelema Honkalinna tuhoutui tulipalossa Sipoossa: ”Siellä ei ollut enää kuin kasa kekäleitä ja piippu pystyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  2. 2

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  3. 3

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  6. 6

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  7. 7

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  8. 8

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  8. 8

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  11. Näytä lisää