Tiede

Tekoäly kukistaa nyt meidät myös maailman vaikeimmassa lautapelissä – seuraavaksi tietokone aikoo voittaa pokeriammattilaiset

Alphago näyttää ajattelevan intuitiivisesti, sanovat tekoälyn ohjelmoijat ja pelin tutkijat.

Eteläkorealainen Lee Sedol on puolustanut urheasti ihmistä konetta vastaan. Nyt hän on nöyrää miestä.

Lee on hävinnyt kolmesti tekoälylle viikon kestävässä go-turnauksessa. Peli on lautapeleistä vaikein, sanovat pelien tutkijat.

Lohdutusta Leelle ja muille ihmisille toi sunnuntainen voitto. Teko­äly Alphago johtaa Leetä vastaan silti 3–1. Ottelun viimeinen viides peli pelataan tänään tiistaina Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa. Ihminen voi vielä saada pisteen. Peli on kuitenkin menetetty.

Tekoäly on ennenkin vienyt ihmistä laudalla kuin pässiä narussa. Ohjelmat valtasivat tammen, othellon ja shakin jo 1900-luvun lopulla. Jokaisessa tietokoneen ohjelma päihitti maailman huippupelaajan.

Tekoälyn tutkijat sanovat, että uusi päänahka on kuitenkin kaikkein tärkein.

Go-mestari Leetä, 33, on kuvattu hiljaiseksi ja ujoksi mieheksi, jolla on hento ääni ja jonka kädet tärisevät usein. Hän on maailman kolmen parhaan pelaajan joukossa, jollei paras.

”Olen sokissa”, hän sanoi ensimmäisen pelin jälkeen viime keskiviikkona. Itku oli kurkussa.

Lee oli itse veikannut etukäteen, että hän voittaisi tekoäly Alphagon 4–1 tai jopa 5–0. Kävikin päinvastoin.

Käsien tärinää lisäsi varmaan yleisön paine. Ensimmäistä peliä seurasi, ainakin tovin, arviolta yli 160 miljoonaa korealaista, japanilaista ja kiinalaista. Yksi go-peli kestää 3–5 tuntia.

Aasiassa go on paljon suositumpaa kuin shakki lännessä. Etelä-Koreassa kirjoitettiin pelkästään avauspelistä 3 300 lehtiartikkelia, ja ottelu oli koko viikon etusivujen uutinen.

Go on periaatteessa yksinkertainen peli.

Pelaajat asettelevat pelinappuloita eli valkeita ja mustia kiviä vuorotellen laudalle, jossa on 361 risteystä. Pelin voittaa se, joka on saartanut enemmän aluetta pelilaudalla.

Siihen yksinkertaisuus loppuukin. Go on ehkä maailman mutkikkain lautapeli.

Shakissa avaussiirron voi tehdä 20 tavalla, mutta go tarjoaa heti 361 vaihtoehtoa. Sama vaihtoehtojen runsaus jatkuu pelin loppuun.

On laskettu, että gossa on mahdollisia siirtoja enemmän kuin atomeja maailmankaikkeudessa. Pelaaja ei siksi voi aina löytää parasta siirtoa, varsinkin kun pelissä on aikarajoitus.

Hänen täytyy suunnitella hyökkäys tarkasti kuin sotapäällikkö. Pelin huiput kuitenkin sanovat, että se ei aina auta.

Voiton ratkaisee intuitio. Sivistyssanakirjan mukaan se on ”oivallus, näkemys, vaisto, ennakoiva tunnetila”. Nuo kuulostavat ihmisen ominaisuuksilta.

Nyt näyttää siltä, että tekoäly on myös intuitiivinen. Miten ihmeessä? Tekoälyn kehittäjät sen tietävät.

Voittoisaa ohjelmaa kehitti englantilainen Demis Hassabis. Hän on 39-vuotias neurotutkija Cambridgen yliopistossa.

Hassabis on koodannut videopelejä, ja hän on kohtalaisen hyvä shakissa. Gosta hän sanoo, että se on ”syvällisin peli, jonka ihminen on koskaan keksinyt”.

Hassabis perusti tekoälyä tuottavan yhtiön, Deepmindin, syyskuussa 2010. Hakujätti Google osti sen isolla rahalla 2014. Hakuyhtiön tuella Hassabis sai kehittää go-ohjelman. Hän kokosi ryhmäänsä 20 koodaajaa.

Tekoälyn kehittäjillä oli nyt visainen pulma. Ohjelmat eivät ole aiemmin osanneet helposti arvioida, kummalla gossa on etu.

Shakissa se on helpompaa, koska nappuloille voi antaa arvot. Myös peliasema on helpompi hahmottaa.

Tutkijat uskoivat siksi vielä pari vuotta sitten, että tekoäly selättäisi gon vasta joskus 2020­luvulla. Hassabiksen ryhmä ylitti kaikki odotukset.

Ohjelmoijat sanovat, että tekoäly Alphagossa on eri tasoja. Ne matkivat ihmisen hermostoa.

Ensitaso etsii ja karsii vaihtoehtoja parhaaksi siirroksi. Siirrot saavat ohjelmassa pisteitä sen mukaan, mikä näyttää johtavan parhaaseen saartoon.

Sitten tekoäly siirtyy siihen, missä se on ylivoimainen: raakaan laskentavoimaan. Ohjelma laskee valittuja siirtoja todella kauas, ainakin 20 siirtoa eteenpäin. Lopulta se tarjoaa parhaan vaihtoehdon siirroksi.

Siirtokartta muodostaa ikään kuin tiheän oksiston. Jokainen oksan haarake on yksi pelin tilanne. Edes tietokone ei ehdi käydä läpi kaikkia siirtoja, koska vaihtoehtoja on noin 150 siirron aikana biljoonia.

Kun ihminen väsyy ja eksyy jossain kohtaa oksiston haarakkeissa, niin kone se vain tahkoaa siirtoja nopeasti. Ja muistaa ne.

Go-mestari Lee voi pelata korkeintaan tuhat mestaripeliä vuodessa. Alphago pelaa samassa ajassa miljoonia pelejä itseään vastaan – eikä sen taju mene siitä sekaisin.

Se tallentaa kaikki pelatut pelit muistiinsa ja hakee siirtoja sieltä. Kone voi lisäksi opetella Leen pelityylin.

Alphago oppi myös hahmottamaan peliä, kun se kävi läpi 30 miljoonaa mestaripelin asemaa.

Kone selvitti itse, missä asemissa mustilla tai valkeilla kivillä on voittoon johtava etu.

Tätä omatoimisuutta Hassabis vertaa lapsen opettamiseen. Peliä ei voi kohentaa vain kirjoittamalla uusia koodirivejä.

Ohjelmoijan on sen sijaan osoitettava ohjelmalle esimerkein hyviä pelejä ja siirtoja. Niistä ohjelma päättelee itse, mikä on päämäärälle hyväksi.

Intuitiotako? Ehkä, tai ainakin sen matkimista.

Niin tai näin, lautapelit ovat nyt tekoälyn hallinnassa, kun vaikein eli go on kellistetty. Teko­älyn ohjelmoijat ja tutkijat siirtyvät nyt peleihin, joissa sattumalla ja psykologialla on suurempi osuus. Näitä ovat noppa- ja korttipelit.

Pokerissa ohjelmat ovat jo sen verran kehittyneitä, että niillä on tyhjennetty aloittelijoiden lompakoita erityisesti verkossa. Netissä kun ei tarvitse edes näyttää pokerinaamaa.

Taitavaa pokerin pelaajaa tekoäly ei vielä voita.

Kun David kohtaa Goljatin, on ihminen yleensä pienen puolella. Näin kävi Soulissa.

”Yllätyin kun huomasin, että aloin pitää Lee Sedolista”, sanoi tiedelehti Naturen toimittaja Tanguy Chouard, joka seurasi ottelua.

Nature on kuitenkin myös tekoälyn kehittäjien puolella. Hassabis sai ottelun kynnyksellä julki Naturessa tieteellisen artikkelin. Siinä hän kertoi avoimesti, kuinka go-ohjelmat koodattiin. Tällä Hassabis halusi poistaa kaikki vilunkiepäilyt.

Lee suhtautui tappioonsa ottelun lopulla järkevästi.

”Toivon että ohjelma hyödyttää ihmisiä arkielämässä”, Lee vinkkasi ohjelman kehittäjille.

Tekoälyn omistaja Google lupaa hyödyllisiä sovelluksia. Ohjelmaa muokataan äänien ja kuvien tunnistukseen. Tekoäly voi auttaa räätälöimään hoitoja. Ehkä sen avulla laaditaan myös ilmastomalleja.

Oikaisu 15. maaliskuuta kello 14.45. Toisin kuin jutun Faktaosuudessa aiemmin luki, go-laudassa ei ole 19 x 19 ruutua vaan 18 x 18. Lisäksi sääntöjä on tarkennettu. Pelin voittaja on se, joka on saartanut enemmän aluetta pelilaudalla, ei se, joka on saartanut enemmän toisen kiviä.

Helppo oppia, vaikea hallita

 Gota pelataan mustilla ja valkoisilla kivillä. Pelaajat asettelevat niitä laudalle vuorotellen yksi kerrallaan.

 Gossa on 19 x 19 ruutua ja 361 risteyskohtaa, joihin kiviä asetetaan.

 Tavoite on vallata laudalta alueita saartamalla ne.

 Ensimmäinen japanilainen muistiin merkitty peli on päivätty vuodelle 1253. Peli on kuitenkin lähes 3 000 vuotta vanha.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Pelit
 • Tekoäly
 • Timo Paukku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  6. 6

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  10. 10

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää