Valikko
Tiede

Ihmislajista tuli maailman valtias, koska uskomme asioihin jotka eivät ole totta, sanoo tutkija Yuval Harari

Helsingissä vieraileva historiantutkija sanoo, että moni merkittävä asia ihmislajin historiassa on ymmärretty väärin.

Homo sapiens oli satojentuhansien vuosien ajan vähäpätöinen laji. Ihmiskunta eli erillisinä, pieninä ja toisistaan tietämättöminä ryhminä metsästäen, keräillen ja suurpetoja peläten.

Sitten saavutimme erityiskyvyn, joka nosti meidät maailman valtiaiksi.

Tuo ratkaiseva ero verrattuna muihin eläimiin oli kyky kuvitella olemattomia, sanoo israelilainen historiantutkija Yuval Noah Harari.

”Osaamme kertoa tarinoita ja suostutella muutkin uskomaan niihin.”

Jumalat, valtiot ja raha ovat olemassa vain yhteisen uskomme varassa. Absurdia kyllä, juuri sellaisten asioiden varassa miljoonat ihmiset voivat järjestäytyä tekemään yhteistyötä.

Harari, 40, viettää sapattivuotta opetustyöstä Jerusalemin heprealaisen yliopiston professuurista ja kiertää maailmalla esittelemässä menestyskirjaansa Sapiens: Ihmisen lyhyt historia.

Hän on tullut Helsinkiin Oslon kautta. Harmaa villapipo on visusti mukana. Välillä se on päässä sisälläkin.

Harari sulatti teostaan varten valtavan määrä tutkimuskirjallisuutta paleontologiasta, uskontotieteestä, maailmanhistoriasta, yhteiskuntafilosofiasta ja taloustieteestä.

Hän ei tyytynyt selostamaan muiden ajatuksia vaan räjäytti tietomassan sirpaleiksi ja kokosi niistä maailmanselityksen, jonka saumakohdat ovat uusissa paikoissa.

Kirjan siemenet alkoivat itää teini-iässä. Harari pommitti vanhempiaan ja opettajiaan kysymyksillä elämän tarkoituksesta sekä maailman ja ihmisen olemuksesta.

”En saanut kunnollisia vastauksia. Häiritsevintä oli, ettei heitä tuntunut edes kiinnostavan.”

Sittemmin Harari sanoo ymmärtäneensä, että nuoret usein pohtivat suuria kysymyksiä. Ne painuvat unohduksiin, kun työ, omat lapset ja arjen vaatimukset vyöryvät ylitse.

”Minulla ne ovat säilyneet. Kirja on yritys antaa edes joitakin vastauksia siihen, miksi maailma näyttää tällaiselta.”

Olennaisinta hänelle on ollut päästä vielä kerran esittämään olennaiset kysymykset, ne joilla on toden teolla merkitystä.

Tulos saa aivot kuplimaan, sillä Harari kääntää uuteen asentoon monta totuttua tosiasiaa.

Olemme oppineet, että noin 10 000 vuotta sitten ihminen kesytti vehnän ja vuohen. Väärin, sanoo Harari. Vehnä ja vuohi kesyttivät ihmisen.

Ne orjuuttivat vapaana kulkeneen metsästäjä-keräilijän raatamaan viljanjyvien ja kotieläinten lisääntymisen eteen.

Ihminen ei ensi alkuun tullut maata viljelemällä paremmin ravituksi eikä terveemmäksi. Ruoka muuttui yksipuolisemmaksi, kadon sattuessa uhkasi nälkä. Pysyvissä asumuksissa viihtyivät myös syöpäläiset. Isoissa yhteisöissä levisivät kulkutaudit, joista tuhoisimmat siirtyivät ihmisiin kotieläimistä.

Paikalleen asetuttuaan ihmiset pystyivät kuitenkin tekemään lapsia entistä tiuhemmin. He elivät kurjasti mutta lisääntyivät monin verroin nopeammin kuin ennen. Ja lisääntyminen ratkaisee paljon.

”Historian ymmärtämiseksi on välttämätöntä ymmärtää biologiaa. Ihminen on myös eläin.”

Työn ääreen kesyyntyminen ei ole tehnyt meistä onnellisempia. Kanoista ja naudoista olemme kuitenkin tehneet maailmanhistorian onnettomimpia olentoja, Harari kirjoittaa.

Tuotantoeläinten kohtelu on vuosisatojen vieriessä muuttunut yhä julmemmaksi. Orjia ovat nyt todellakin eläimet.

Muutoinkin ihmisestä on tullut aina vain tuhoisampi muille maapallon lajeille. Tieteen nousu ei ole toistaiseksi auttanut meitä kääntämään suuntaa.

Haastattelussa Harari nostaa esiin kaksi tärkeää tarinaa, jotka pyörittävät nykyistä, yhteen globaaliin kulttuuriin sulautuvaa ihmiskuntaa.

Toinen niistä on kapitalismin tarina, jonka mukaan talouden kasvu on tärkeintä maailmassa. Sille täytyy uhrata kaikki muu.

”Tähän tuntuvat uskovan kaikki kommunistista Kiinaa myöten. Se on totuus, jolle ei ole vaihtoehtoja. Se on vaarallista.”

Toinen ovat ihmisoikeudet.

”Niitä ei ole kirjoitettu meidän dna:hamme. Nekin ovat tarina, jonka olemme keksineet.”

Ihmisoikeuksien tarina on ollut hyvä ja käyttökelpoinen. Sen ansiosta olemme pystyneet vähentämään kärsimystä ja väkivaltaa ihmisten joukossa. Tarina on kuitenkin sulkenut pois muiden kuin ihmisten oikeudet.

Suurten käänteiden historioitsija

 Yuval Noah Harari syntyi Haifassa Israelissa 1976.

 Väitteli Oxfordin yliopistosta 2002.

 Historian professori Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa.

 Saanut kahdesti Polonsky-palkinnon, joka myönnetään omaperäisyydestä humanistissa tieteissä.

 Menetysteos Sapiens: Ihmisen lyhyt historia ilmestyi englanniksi 2014 ja suomeksi helmikuussa 2016.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ihminen
 • Evoluutio
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   HS ilmestyy tänään digitaalisena: Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – HS Aamussa tämä ja yli 30 muuta juttua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää