Valikko
Tiede

Miksi 90 prosenttia ihmisistä on oikeakätisiä, vaikka biologisesti siitä ei näytä olevan hyötyä? – Testaa, kumpi on vahvempi kätesi

Miksi jostakusta tulee vasuri? Vastausta ei ole keksitty. Kätisyys vakiintuu jo varhaislapsuudessa. Kun pikkuvauva tarttuu ensi kertaa lusikkaan, hän harvoin enää vaihtaa.Vasenkätiset ovat oikeakätisiä älykkäämpiä. He päätyvät usein taiteilijoiksi ja yritysjohtajiksi. Toisaalta he käyttävät enemmän alkoholia ja sairastuvat useammin skitsofreniaan.


Ihmisen kätisyyteen liittyy runsaasti uskomuksia. Suurin niistä on epätieteellistä roskaa.


Varmimmin vasenkätisyydestä todistaa kynä. Kirjoituskäsi on pysyvä piirre, samoin heittokäsi.


Kätisyyden väitetään piilevän aivojen epäsymmetriassa. Vasen puolisko hallitsee kehon oikeaa puolta ja oikea vasenta.


Aivopuoliskot toimivat yhdessä, mutta yleensä toinen määrää tahdin. Vasurilla hallitseva aivopuolisko on oikea, oikeakätisellä vasen.


Erikätisten aivojen rakenteista on löydetty eroja. Oikeakätiset käsittelevät kieltä vasemmassa puoliskossa. Monilla vasenkätisillä kielikeskus löytyy oikealta.


”Useimmilla vasenkätisillä kielialue sijaitsee kuitenkin vasemmalla puolella”, huomauttaa Helsingin yliopiston neurotieteen tutkimuskeskuksen johtaja, professori Eero Castrén — itsekin vasuri.


Vasenkätisyydestä löytyy yllättävän vähän tutkittua tietoa. Jopa määritelmä on epäselvä: kuka oikeastaan on vasenkätinen?


Castrén piti itseään umpivasurina, kunnes teki kaikki tieteen kriteerit täyttävän testin. Tulos sijoitti hänet mitta-asteikolla lähemmäs oikeakätistä. ”Käytän saksia ja tietokoneen hiirtä oikealla, vain kynällä kirjoittaessani olen vasuri.”


Valtaosa oikeakätisistä tekee kaiken oikeallaan, vasempaan turvautuessa he ovat täysiä tumpeloita. Vasenkätisten vähemmistö koostuu umpivasureista. Väliin mahtuu niitä, jotka hoitavat osan askareistaan toisella ja osan toisella kädellä.


”Heitä tulisi kutsua molempikätisiksi”, Castrén sanoo.


Miksi jostakusta tulee vasuri? Vastausta ei ole keksitty.


Kätisyys vakiintuu jo varhaislapsuudessa. Kun pikkuvauva tarttuu ensi kertaa lusikkaan, hän harvoin enää vaihtaa.


Vasenkätisyys on perinnöllistä, mutta myös ympäristötekijät vaikuttavat. Erään tutkimuksen mukaan vasenkätisten vanhempien lapsista vasureita on 40 prosenttia. Oikeakätisten jälkeläisistä heitä on alle kymmenen prosenttia.


Suomalaistutkija Juha Laurén löysi vuonna 2007 lrrtm1-geenistä version, joka altistaa vasenkätisyydelle. Se toimii sekä hiiren että ihmisen aivoissa varhain si­kiö­kaudella. Laurén ja hänen kollegansa Clyde Francks päättelivät, että lrrtm1 ohjaa aivo­alueiden kasvua. Siksi puoliskot kehittyvät erilaisiksi.


Yksi havainto ei kesää tee. ”Vasenkätisyys on lukuisan geenin ja muun tekijän summa”, Castrén sanoo.


Ihmisen ominaisuuksista pituus periytyy voimakkaasti, ja pituuteen on yhdistetty satoja geenejä. Silti niiden yhteenlaskettu vaikutus ihmisyksilön pituuteen on vaatimaton, noin 20 prosenttia.


Sikiökehityksen ja synnytyksen aikaiset tapahtumat saattavat vaikuttaa kätisyyteen. Vasureita löytyy enemmän lapsissa, joiden äideillä oli ongelmia raskaudessa tai synnytys oli vaikea. Havainto käy yksiin sen kanssa, että vasenkätiset kärsivät muita useam­min kehityshäiriöistä.


Vasenkätisyys on varmasti muinaista perua. Asiaa on selvitetty miljoonia vuosia vanhoista fossiileista. Esimerkiksi hampaat paljastavat, kummalla kädellä esi-isä piti saalistaan ja söi. Samaa kertoo kivityökalujen tekotapa. Vasureita oli varhain, mutta enemmistö käytti oikeaa.


Aivopuoliskojen erilaistumista pidettiin pitkään ihmisen ominaisuutena. Nyt tiedetään, että useimmat kissat ja koirat jakautuvat oikea- ja vasentassuisiin. Käpälistään kätevä lemmikkikissa avaa oven ja pallottelee lelua todennäköisesti aina joko oikealla tai vasemmalla.


Tutkimusten mukaan tassuisuus edistää eläimillä aivopuoliskojen työnjakoa. Kun vasen ja oikea erilaistuvat omiin tehtäviinsä, aivot toimivat kokonaisuutena tehokkaammin.


Selvää syytä siihen, miksi noin 90 prosenttia ihmisistä on oikeakätisiä, ei tiedetä. Mikään ei osoita, että se olisi biologisesti edullisempaa kuin vasenkätisyys.


Vasenkätisyys kytkeytyy moniin sairauksiin, mutta todistus­aineis­to on ohutta. Se tiedetään, että vasenkätisissä on erityisen paljon huippuälykkäitä.


Nykymeno sorsii monin tavoin vasenkätisiä. Maailma on rakennettu oikeakätisten ehdoilla. Sakset on muotoiltu oikeakätisille. Kahvikannun mitta-asteikko on väärällä puolella, jos kaadat keittimeen vettä vasurilla. Harvassa käyttöliittymässä on ajateltu vasenkätisiä.


Sanatkin suosivat oikeaa. Se merkitsee monessa kielessä jotain ylempää ja parempaa. Suomessa vasen on suhteellisen neutraali ilmaus, mutta saksassa kaikki on vasemmalla mentäessä jotenkin vinksallaan – links.


Vasenkätinen Castrén ei koe ominaisuuttaan isoksi ongelmaksi, vaikka se hankaloittaakin joskus arkea.


Perheen kaksi vasuria istuvat aina syödessä samalle puolelle pöytää. Näin ruokailijoiden kyynärpäät eivät kolahtele koko ajan toisiaan vasten.


Joka kymmenes käyttää vasenta

 Kirjoituskäsi on selvin ja pysyvin merkki vasenkätisyydestä.

 90 prosenttia on oikeakätisiä, loput vasenkätisiä.

 Kätisyys määräytyy varhaisella sikiökaudella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Biologia
 • Aivotutkimus
 • vasenkätisyys
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 2. 2

  Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

 3. 3

  Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

 4. 4

  Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

 5. 5

  Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

 6. 6

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 7. 7

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 8. 8

  Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

 9. 9

  Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

 10. 10

  Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 3. 3

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 4. 4

  Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

 5. 5

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 6. 6

  Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

 7. 7

  Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

 8. 8

  Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

 9. 9

  Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

 10. 10

  Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 2. 2

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 3. 3

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 4. 4

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 5. 5

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 6. 6

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 7. 7

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 8. 8

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 9. 9

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 10. 10

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 11. Näytä lisää