Tiede

Valikko
Tiede

Miksi 90 prosenttia ihmisistä on oikeakätisiä, vaikka biologisesti siitä ei näytä olevan hyötyä? – Testaa, kumpi on vahvempi kätesi

Miksi jostakusta tulee vasuri? Vastausta ei ole keksitty. Kätisyys vakiintuu jo varhaislapsuudessa. Kun pikkuvauva tarttuu ensi kertaa lusikkaan, hän harvoin enää vaihtaa.

Vasenkätiset ovat oikeakätisiä älykkäämpiä. He päätyvät usein taiteilijoiksi ja yritysjohtajiksi. Toisaalta he käyttävät enemmän alkoholia ja sairastuvat useammin skitsofreniaan.

Ihmisen kätisyyteen liittyy runsaasti uskomuksia. Suurin niistä on epätieteellistä roskaa.

Varmimmin vasenkätisyydestä todistaa kynä. Kirjoituskäsi on pysyvä piirre, samoin heittokäsi.

Kätisyyden väitetään piilevän aivojen epäsymmetriassa. Vasen puolisko hallitsee kehon oikeaa puolta ja oikea vasenta.

Aivopuoliskot toimivat yhdessä, mutta yleensä toinen määrää tahdin. Vasurilla hallitseva aivopuolisko on oikea, oikeakätisellä vasen.

Erikätisten aivojen rakenteista on löydetty eroja. Oikeakätiset käsittelevät kieltä vasemmassa puoliskossa. Monilla vasenkätisillä kielikeskus löytyy oikealta.

”Useimmilla vasenkätisillä kielialue sijaitsee kuitenkin vasemmalla puolella”, huomauttaa Helsingin yliopiston neurotieteen tutkimuskeskuksen johtaja, professori Eero Castrén — itsekin vasuri.

Vasenkätisyydestä löytyy yllättävän vähän tutkittua tietoa. Jopa määritelmä on epäselvä: kuka oikeastaan on vasenkätinen?

Castrén piti itseään umpivasurina, kunnes teki kaikki tieteen kriteerit täyttävän testin. Tulos sijoitti hänet mitta-asteikolla lähemmäs oikeakätistä. ”Käytän saksia ja tietokoneen hiirtä oikealla, vain kynällä kirjoittaessani olen vasuri.”

Valtaosa oikeakätisistä tekee kaiken oikeallaan, vasempaan turvautuessa he ovat täysiä tumpeloita. Vasenkätisten vähemmistö koostuu umpivasureista. Väliin mahtuu niitä, jotka hoitavat osan askareistaan toisella ja osan toisella kädellä.

”Heitä tulisi kutsua molempikätisiksi”, Castrén sanoo.

Miksi jostakusta tulee vasuri? Vastausta ei ole keksitty.

Kätisyys vakiintuu jo varhaislapsuudessa. Kun pikkuvauva tarttuu ensi kertaa lusikkaan, hän harvoin enää vaihtaa.

Vasenkätisyys on perinnöllistä, mutta myös ympäristötekijät vaikuttavat. Erään tutkimuksen mukaan vasenkätisten vanhempien lapsista vasureita on 40 prosenttia. Oikeakätisten jälkeläisistä heitä on alle kymmenen prosenttia.

Suomalaistutkija Juha Laurén löysi vuonna 2007 lrrtm1-geenistä version, joka altistaa vasenkätisyydelle. Se toimii sekä hiiren että ihmisen aivoissa varhain si­kiö­kaudella. Laurén ja hänen kollegansa Clyde Francks päättelivät, että lrrtm1 ohjaa aivo­alueiden kasvua. Siksi puoliskot kehittyvät erilaisiksi.

Yksi havainto ei kesää tee. ”Vasenkätisyys on lukuisan geenin ja muun tekijän summa”, Castrén sanoo.

Ihmisen ominaisuuksista pituus periytyy voimakkaasti, ja pituuteen on yhdistetty satoja geenejä. Silti niiden yhteenlaskettu vaikutus ihmisyksilön pituuteen on vaatimaton, noin 20 prosenttia.

Sikiökehityksen ja synnytyksen aikaiset tapahtumat saattavat vaikuttaa kätisyyteen. Vasureita löytyy enemmän lapsissa, joiden äideillä oli ongelmia raskaudessa tai synnytys oli vaikea. Havainto käy yksiin sen kanssa, että vasenkätiset kärsivät muita useam­min kehityshäiriöistä.

Vasenkätisyys on varmasti muinaista perua. Asiaa on selvitetty miljoonia vuosia vanhoista fossiileista. Esimerkiksi hampaat paljastavat, kummalla kädellä esi-isä piti saalistaan ja söi. Samaa kertoo kivityökalujen tekotapa. Vasureita oli varhain, mutta enemmistö käytti oikeaa.

Aivopuoliskojen erilaistumista pidettiin pitkään ihmisen ominaisuutena. Nyt tiedetään, että useimmat kissat ja koirat jakautuvat oikea- ja vasentassuisiin. Käpälistään kätevä lemmikkikissa avaa oven ja pallottelee lelua todennäköisesti aina joko oikealla tai vasemmalla.

Tutkimusten mukaan tassuisuus edistää eläimillä aivopuoliskojen työnjakoa. Kun vasen ja oikea erilaistuvat omiin tehtäviinsä, aivot toimivat kokonaisuutena tehokkaammin.

Selvää syytä siihen, miksi noin 90 prosenttia ihmisistä on oikeakätisiä, ei tiedetä. Mikään ei osoita, että se olisi biologisesti edullisempaa kuin vasenkätisyys.

Vasenkätisyys kytkeytyy moniin sairauksiin, mutta todistus­aineis­to on ohutta. Se tiedetään, että vasenkätisissä on erityisen paljon huippuälykkäitä.

Nykymeno sorsii monin tavoin vasenkätisiä. Maailma on rakennettu oikeakätisten ehdoilla. Sakset on muotoiltu oikeakätisille. Kahvikannun mitta-asteikko on väärällä puolella, jos kaadat keittimeen vettä vasurilla. Harvassa käyttöliittymässä on ajateltu vasenkätisiä.

Sanatkin suosivat oikeaa. Se merkitsee monessa kielessä jotain ylempää ja parempaa. Suomessa vasen on suhteellisen neutraali ilmaus, mutta saksassa kaikki on vasemmalla mentäessä jotenkin vinksallaan – links.

Vasenkätinen Castrén ei koe ominaisuuttaan isoksi ongelmaksi, vaikka se hankaloittaakin joskus arkea.

Perheen kaksi vasuria istuvat aina syödessä samalle puolelle pöytää. Näin ruokailijoiden kyynärpäät eivät kolahtele koko ajan toisiaan vasten.

Joka kymmenes käyttää vasenta

 Kirjoituskäsi on selvin ja pysyvin merkki vasenkätisyydestä.

 90 prosenttia on oikeakätisiä, loput vasenkätisiä.

 Kätisyys määräytyy varhaisella sikiökaudella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Biologia
 • aivotutkimus
 • vasenkätisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  8. 8

   Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

  9. 9

   Jättiannos vitamiineja ei ehkäise flunssaa – Kymmenen faktaa vastustuskyvystä ja vitamiineista

  10. 10

   Saara Aalto laulaa X Factor -finaalissa Adam Lambertin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  6. 6

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  7. 7

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  8. 8

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  9. 9

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää