Tiede

Vainajien luilla parannettiin hammassärkyä, kirkon nauloilla hankittiin takaisin varastettuja tavaroita

Noituudesta syytetyt olivat 1700-luvun Suomessa useimmiten miehiä. Yleisin rikospaikka oli hautausmaa.

Renki Antti Rautio jäi verekseltään kiinni Paltamossa vuonna 1763. Mies seisoi haudassa, jonka oli kaivanut auki.


Hän aikoi ottaa ruumiista luun tai arkusta naulan ja kaivaa tuolla voimallisella esineellä kipeää hammastaan niin kauan, että veri valuisi.


Niinpä hän joutui käräjille taikuuden harjoittamisesta ja tunnusti kaiken – senkin, että hammasta yhä särki.


Tarina on peräisin Emmi Lahden väitöskirjasta, joka hyväksyttiin tammikuussa Jyväskylän yliopistossa.


Hän tutki 1700-luvun jälkipuolen taikuutta ja noituutta käsitteleviä oikeudenkäyntejä Vaasan hovioikeuden tuomiovallan alaisissa käräjäkunnissa. Alue kattoi valtaosan Suomea, Pohjanmaan aina Kemiin asti ja keskisen Savo-Karjalan.


Lahti selvitti yhteensä 174 tapausta konseptituomiokirjoista. Ne olivat kirjurin käräjillä kirjoittamia hyvin tarkkoja muistiinpanoja. Niissä tehdään yksityiskohtaisesti selkoa siitä, keitä oikeudenistunnoissa oli läsnä ja kuka sanoi mitä.


Joskus ne sisältävät loitsuja, ensin suomeksi ja sitten ruotsiksi. Käsikirjoituksissa on usein lisäyksiä, yliviivauksia ja huomautuksia marginaaleissa.


Lahden työ on uraauurtava: 1700-luvun lopun suomalaista noituutta ja taikuutta ei ole ennen tutkittu. Konseptituomiokirjoja taas ei ole aiemmin käytetty laajalti lähteenä noituuden ja taikuuden tutkimuksissa.


Monen mielikuvissa menneiden vuosisatojen noitina lentelevät naiset. Heitä olikin suurin osa vuosien 1450–1750 noitavainojen syytetyistä ja teloitetuista Euroopassa. Näin oli ajoittain 1600-luvulla myös Suomessa.


Seuraavan vuosisadan lopulla suomalaiset noidat olivat kuitenkin enimmäkseen miehiä.


Lahden lähteissä 85 prosenttia taikuudesta käräjille haastetuista oli miehiä. Puolet syytteen alaisista teoista oli tehty hautausmailla. Näillä seikoilla on yhteys.


Aikalaiset nimittäin uskoivat, että hautausmailla lymyili väkeviä voimia, joita vahvat miehet pystyivät taioillaan ottamaan haltuunsa.


Taikuus sinänsä ei ollut sukupuolittunutta. Se oli pikemminkin arkipäiväinen asia. Kalaan lähtijä teki suojataian saaliin takaamiseksi ja karjanomistaja keväällä, kun laski lehmät laitumelle.


Esivalta sieti taikojen tekoa, ja yhteisön luotettu taikoja saattoi toimia pitkään, ennen kuin hänet ilmiannettiin. Silloin viranomaisilla oli velvollisuus tuoda tapaukset käräjille.Joskus ihminen joutui oikeuteen, kun hänen kotoaan löytyi magiaan käytetty väline, kuten taikapussi. Se saattoi sisältää hautausmaan multaa, ruumiilta otettuja hiuksia sekä ihmisen tai käärmeen luita.


Taikapussin avulla pystyi saamaan aikaan pahaa tai hyvää.


”Tutkimuksessani noituus on pahantahtoista ja taikuus hyväntahtoista, mutta ajan ihmiset näkivät rajan häilyvänä”, Lahti selittää


1700-luvun suomalaisen rahvaan mielessä vanha kansan­usko ja kristinusko elivät rinnakkain. Isä meidän -rukousta käytettiin luontevasti loitsun tavoin.


Hautausmailla majaili vainajiin, kirkkoon ja kaikkeen pyhään liitettyjä voimia. Kansanuskon mukaan vainajat saattoivat auttaa eläviä tai olla vaarallisia.


Kristillistynyt muoto samasta joukosta oli kirkonväki, siis haudoissa olevat ruumiit. Kirkonväen vaivat jäytivät sitä, joka valveilla ollessaan näki kuolleita.


Niistä kärsi eräskin nainen, jonka renki oli tunnettu taikoja. Tämä vei emäntänsä hautausmaalle luutaloon.


Siellä säilytettiin hautaamista odottavia vainajia talvisin maan ollessa jäässä sekä haudattujen jäänteitä, kun hautoja jouduttiin siirtämään.


Renki etsi luutalosta luun ja kopautti sillä potilasta päähän. Oikeuden pöytäkirjasta paljastuu, että sen jälkeen emännän vaivat vähenivät.


Parantajilla oli monenlaisia konsteja. Omaa hammassär­kyään hääti mies, joka meni kirkkoon, puri alttaripöytää ja mumisi kirouksia sekä Jumalan nimeä. Lapsen korvasäryn karkottaja ajoi reellä kirkkomaata ympäri pääkallon kanssa.


Keinoihin kuului myös kirkon ympäri juokseminen, ovien potkiminen ja avaimenreiästä sisään puhaltaminen.


Varastetun omaisuuden palauttamiseksi viillettiin kolme lastua sieltä, missä anastettu tavara oli ollut, heitettiin ne ilmaan hautausmaalla ja lausuttiin loitsu.


Jotta varas palauttaisi kähvelletyn esineen, sen entiselle paikalle vietiin kirkon seinästä irrotettuja nauloja.


Rakkauden herättämiseksi tehtyjä taikoja puitiin myös oikeudessa. Lahden aineistossa lemmennostatukseen liittyviä syytteitä on neljä.


Yhdessä jutuista piika tiputti kolme tippaa verta vasemman käden nimettömästään leivälle. Väärä mies kuitenkin otti sen väkivalloin, söi siitä osan ja antoi loput eläimille. Leipä ei siten koskaan päätynyt oikealle kohteelle.


Toisessa tapauksessa mies epäili, että vaimo oli tehnyt hänelle rakkaustaian. Naisen väitettiin yrittäneen parantaa avioliittoaan, mutta häntä ei voitu todeta syylliseksi. Pari tuomittiin jatkamaan avioeloa.


”Koska tapaukset oli alistettu hovioikeuden tarkasteluun, kyse oli vakavista rikoksista”, Lahti toteaa.


Niinpä rangaistuksetkin olivat tuntuvia: 10–40 hopeataalerin sakkoja. Tuohon aikaan renki ansaitsi vuodessa 20 kuparitaaleria, ja hopeataalerit olivat kolme kertaa niin arvokkaita kuin kupariset.


Suurimmat sakot rapsahtivat niille, jotka olivat toistuvasti asialla.


Lahden aineistossa ei ollut yhtään kuolemantuomiota, vaikka noituudesta senkin olisi voinut määrätä.


Yliluonnolliseen liittyvät säädökset eivät ole niin muinaisia kuin miltä ne tuntuvat. Suomen laista kumottiin vasta vuonna 1998 pykälä, joka kielsi ”maksua vastaan loitsimisen ja tietäjänä toimimisen”.


Hautausmaat ovat yhä lakikirjan mukaan erityisiä paikkoja. Hautarauhan rikkomisesta seuraa sakot tai enimmillään vuosi vankeutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • noituus
 • Tiede
 • Historia
 • Arja Kivipelto
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

 5. 5

  Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

 6. 6

  HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

 7. 7

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 8. 8

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 9. 9

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 10. 10

  Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat iskeä Suomenlahden energiahankkeisiin – EU uhkaa nopeilla vastatoimilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 5. 5

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 6. 6

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 7. 7

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 8. 8

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 9. 9

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 11. Näytä lisää