Valikko
Tiede

Ihmisen raivonpuuskat voivat liittyä kissalta saatuun loiseen – Suomessa joka viides on saanut tartunnan

Rattiraivosta ja raivopuuskaoireyhtymästä kärsivät ihmiset ovat muita useammin altistuneet toksoplasmaloiselle, joka muuttaa aivojen kemiaa.

Raivopuuskia nostattavalla oireyhtymällä ja ihmisillä hyvin yleisen toksoplasmaloisen välillä on havaittu yhteys. Loisen voi saada muun muassa kissalta tai huonosti kypsennetystä lihasta.

Toksoplasmoosi on toksoplasmaloisen levittämä hyvin yleinen infektio, jonka on sairastanut arviolta 30 prosenttia maailman ihmisistä. Suomessa joka viides on saanut tartunnan aikuisikään mennessä.

Moni kantaa loista tietämättään, mutta se on silti vaarallinen. Toksoplasmoosi voi viedä hengen sikiöltä tai immuunipuutosta potevalta.

Vaikka infektio ei tappaisi, se voi tehdä aivoihin polyyppeja ja muuttaa aivojen toimintaa. Infektion on todettu hidastavan reaktiokykyä, mikä tekee siitä mahdollisen osasyyllisen esimerkiksi useisiin liikennekuolemiin.

Uusi Yhdysvalloissa tehty tutkimus vahvistaa jo aiemmin herännyttä epäilystä siitä, että toksoplasmoosi voi lisätä myös aggressiivista käytöstä.

Tutkimukseen osallistui 360 henkilöä, joiden mielenterveyttä ja tiettyjä luonteenpiirteitä tutkijat kartoittivat. Lisäksi heidät testattiin toksoplasmoosin varalta.

Testeissä kolmasosalta löydettiin raivopuuskasyndrooma, johon liittyy esimerkiksi rattiraivoksi kutsuttu riskinotto ja aggressio liikenteessä. Kolmasosalta löytyi masennusta ja muita psyykkisiä sairauksia, mutta ei raivopuuskia. Kolmannella koehenkilöjoukolla ei ollut mielenterveysongelmia.

Loisinfektio oli kaksi kertaa yleisempi koehenkilöillä, joilla tutkimuksessa diagnosoitiin raivopuuskasyndrooma tai useita aggressiivisuuteen tai impulsiivisuuteen viittaavia luonteenpiirteitä.

Tutkijat muistuttavat, että toksoplasmoosin ja aggressiivisuuden yhteys ei vielä tarkoita, että loinen vuorenvarmasti on syypää.

”Emme vielä ymmärrä tähän liittyvää mekanismia. Kyseessä voi olla kohonnut tulehdusvaste, loisen tuottama suora muutos aivoissa tai jopa käänteinen syy-seuraus-suhde, jos aggressiiviset ihmiset pitävät muita useammin kissoja ja syövät enemmän huonosti kypsennettyä lihaa. Tutkimuksemme kertoo, että tarvitsemme lisää tutkimusta ja näyttöä ihmisillä”, toteaa tiedotteessa tutkimusta tehnyt professori Royce Lee, joka työskentelee psykiatrian ja käyttäytymisneurotieteen apulaisprofessorina Chicagon yliopistossa.

Toksoplasmoosi ja aggressio on liitetty toisiinsa tutkimuksessa aiemminkin, mutta silloin yhteys havaittiin ainoastaan miehillä. Lisäksi sen tiedetään vanhastaan olevan tavallista yleisempi skitsofreniaan sairastuneiden, masentuneiden ja itsetuhoisesti käyttäytyvien joukossa. Joidenkin tutkijoiden mukaan toksoplasmoosi aiheuttaa jopa kolmasosan maailman skitsofrenioista.

Nyt tehdyn tutkimuksen julkaisi Journal of Clinical Psychiatry.

Toksoplasmaloinen leviää ihmiseen yleensä maaperästä huonosti pestyn tai kypsennetyn ruuan välityksellä. Loisen tärkeimpiä isäntiä ovat kissat. Parhaiten loisen leviämistä pystyvät estämään kissanomistajat. Omaa sairastumisriskiään pystyy pienentämään ruuan huolellisella käsittelyllä sekä käsienpesulla pihapuuhien jälkeen. Lisää asiantuntijoiden vinkkejä täällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Toksoplasma
 • Tiede
 • Terveys
 • Kissat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  6. 6

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  7. 7

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää