Valikko
Tiede

Tutkimus sisällissodasta: Valkoiset teloittivat yli 200 punaista naista Hennalan vankileirillä

Teloituksiin yllyttivät rotuhygieniaopit, arvioi tutkija.

Valkoiset teloittivat ilman oikeudenkäyntiä 218 punaista naista Hennalan vankileirillä Lahdessa vuoden 1918 sisällissodan lopussa. Teloitusten yhtenä yllykkeenä oli rotuhygienia, tulkitsee tutkija.

Surmalukuun päätyi yhteiskuntatieteiden maisteri Marjo Liukkonen lisensiaattitutkimuksessaan, jonka hän on tehnyt Lapin yliopistossa.

”Olen ihan varma, että heitä oli paljon enemmänkin”, Liukkonen sanoo.

Valtioneuvoston kanslian Suomen sotasurmat -projektissa Hennalassa teloitettujen naisten lukumääräksi on saatu 103. Jotkut ovat esittäneet huomattavasti suurempiakin lukuja. Esimerkiksi Työväenarkiston terroritilaston mukaan leirillä teloitettiin 600 naista.

Liukkosen arvio perustuu Sotasurmat-hankkeen tietojen lisäksi muun muassa pidätyskortteihin, joita saksalaiset laativat kiinni ottamistaan punaisista. Punaisten joukot antautuivat Lahden seudulla nimenomaan saksalaisjoukoille.

Liukkonen kahlasi läpi kaikki 26 000 pidätyskorttia, joita oli kutakin vanki kohti kaksi kappaletta, ja laski niistä naiset. Hänelle selvisi, että leirillä oli ollut kaikkiaan 2 216 eri-ikäistä naista, tyttölapset mukaan lukien. Aiempi arvio on ollut vain runsaat kolmesataa.

Alle 15-vuotiaita lapsia leirille joutui 289, Liukkonen laski. Nuorimmat heistä olivat vasta kaksikuisia.

Teloitettujen naisten lukumäärä selvisi, kun Liukkonen huomasi, että pidätyskorttien tiedot ja sotasurmatietokannan tiedot eivät täsmänneet.

Tietokannassa löytyi naistaistelijoiden kohdalta ’kaatui’ tai ’katosi’ -merkintöjä. Kuitenkin monista näistä naisista oli tehty pidätyskortti sen jälkeen, kun heidät oli merkitty kaatuneeksi.

”Jos väitetään, että henkilö on kaatunut huhtikuussa sodassa ja hänet on kuitenkin toukokuun ensimmäisenä päivänä pidätetty, silloin luultavasti ei pidä paikkansa, että hän on kaatunut sodassa”, Liukkonen kertoo.

Hän päätteli, että nämä naiset oli teloitettu. Lisää tietoja arvionsa tueksi hän sai naiskaarteista tehdyistä kirjoista sekä seurakuntien ilmoituksista teloitetuista ja kadonneista.

Marjo Liukkonen toteaa, että naisten teloitusten käyttövoimana oli ”suomalaisen porvariston luokkaruumiin rakennusprojekti” ja rotuhygienia. Tulkinnan mukaan valkoiset halusivat karsia turmeltuneina ja korskeina pidettyjä punaisia naissotilaita, jotka nähtiin uhkana porvariston puhtaalle seksuaalisuudelle.

Teloitetut olivat keksimäärin 20-vuotiaita. Huomattava enemmistö heistä oli tehtaalaisia ja rivisotilaita. Liukkonen havaitsi, että kun miehistä teloitettiin etupäässä johtajia, naisista teloitettiin lähinnä rivisotilaita.

”Mietin, miksi naissotilaista piti päästä eroon. He olivat aika erinäköisiä kuin sen aikaiseen naisihanteeseen nähden. Heillä oli lyhyet hiukset ja housut jalassa”, Liukkonen kertoo.

Tällaiset naiset eivät sopineet valkoisten naiskuvaan. Vankileirin johtaja, majuri Hans Kalm oli innostunut pataljoonaansa kuuluneen ja sittemmin urheiluvaikuttajana tunnetun Lauri ”Tahko” Pihkalan ja tämän isoveljen Martti Pihkalan rotuhygieenisistä opeista.

Vanhempi Pihkala oli kirjoittanut kirjan Minkälainen Suomi meidän on luotava. Siinä hän varoittaa lyhyttukkaisista, miestä jäljittelevistä naisista, jotka eivät ymmärrä, että naisen tehtävä on synnyttää terveitä lapsia. Hän ehdotti, että ”ns. yleiset naiset suurkaupungeista ja tehdasseuduilta kootaan ja siirretään erikoisiin laitoksiin, joissa niitä asianmukaisesti käsitellään, eikä heitä ole koskaan päästettävä vapaaksi”.

”Hänen oppinsa oli otettu käyttöön suoraan leireillä”, Liukkonen sanoo.

Jotkut ovat väittäneet, että naisia olisivat teloittaneet saksalaiset. Täysin toinen kuva tuli entisten vankien, vapaussodan rintamamiesten ja saksalaisten upseerien muistelmista, joita Liukkonen kävi läpi tutkimustaan varten.

”Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että ampujia olivat nimenomaan valkoiset sotilaat”, hän kertoo.

Saksan Itämeren divisioonan komentaja nimenomaan korosti muistelmissaan sitä, että oli sanonut alaisilleen, että saksalaiset sotilaat vain pidättävät ja kuljettava vangit leireille, mutta eivät missään tapauksessa saa osallistua vankien rankaisemiseen.

”En kiistä, etteivätkö saksalaiset olisi voineet jonkun ampua, mutta se ei ollut heillä projektina”, Liukkonen sanoo.

Vangit sekä suomalaiset ja saksalaiset sotilaat muistelevat, että valkoisten suomalaisten ja saksalaisten välit olivat todella huonot. Nokikkain olo ilmeni monenlaisina konflikteina.

”On monia tilanteita, joissa suomalaiset ovat ampumassa miehiä tai naisia ja saksalaiset tulevat keskeyttämään sen”, Liukkonen kuvaa.

Hän uskoo, että naiset saivat kärsiä suomalaisten ja saksalaisten sotilaiden väleistä.

”Aina kun on konflikti suomalaisten ja saksalaisten välillä, siihen tuntuu liittyvän punaiset naisvangit. Olen varma, että joidenkin naisten kohtaloksi koitui se, että saksalaiset veivät kaikki naiset leirillä ja kaupungilla”, Liukkonen sanoo.

Saksalaiset saivat hänen mukaansa kaiken kunnian, hienoimman hotellin, komeimmat juhlat, parhaan sotasaaliin ja he suhtautuivat vielä ylimielisesti suomalaisiin.

”Eikä heitä voinut edes ampua, koska suomalainen pataljoona oli alistettu saksalaisprikaatin alaisuuteen. Saksalaisten mielimiä naisia sen sijaan oli mahdollista ampua, koska heidän yhteiskunnallinen arvonsa oli alhainen”, Liukkonen selittää.

Joissain aiemmissa tutkimuksissa on väitetty, ettei ole todisteita leirillä tapahtuneista raiskauksista. Tämä ei Liukkosen mukaan pidä paikkana, sillä etenkin miesvankien muistelmissa kerrotaan raiskauksista. Tekijöinä ovat olleet sekä suomalaiset sotilaat ja vartijat että saksalaiset sotilaat.

”Varsinkin teloitetut naiset ilmeisesti säännönmukaisesti raiskattiin”, Liukkonen arvioi.

Liukkosen lisensiaattitutkimus tarkastetaan Lapin yliopistossa 4. huhtikuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen sisällissota 1918
 • Teloitukset
 • Naiset
 • Tiede
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  6. 6

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  7. 7

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  10. 10

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää