Tiede

Paljas päälaki voi jäädä historiaan: Kaljupilleri tehoaa lähes kaikilla miehillä

”Vaikutukset näkyvät muutamassa kuukaudessa, lopullinen tulos parissa vuodessa”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen.

Loistaako päänahka peilistä? Pakeneeko hiusraja?

Tilanne on valitettavan tuttu monelle miehelle. Hiukset harvenevat vääjäämättä melkein kaikilta. Puolet viisikymppisistä on selvästi kaljuuntunut.

Usein hiustenlähtö alkaa jo 20 ikävuoden jälkeen. Moni osaa odottaa tukan katoamista tarkkailtuaan suvun muita miehiä: kohta oman hiuspehkon takuuaika umpeutuu.

Yleisin syy hiuspeitteen häviämiseen on miestyyppinen kaljuuntuminen, joka etenee ohimoilta otsalle ja päälaelle.

Tuhon alullepanijat tiedetään tarkkaan: altistavat perintötekijät ja mieshormoni.

Kaljuuntuvan miehen päänahkaan kertyy tavallista runsaammin entsyymiä, joka muuntaa testosteronia dihydrotestosteroniksi. Yliannos iskee syvällä verinahassa sijaitsevaan hiustuppeen ja kasvua ohjaavaan keskukseen, hiusnystyyn.

Molemmat surkastuvat. Tupesta versovat uudet hiukset ovat entistä lyhyempiä, ohuempia ja värittömämpiä. Niiden kasvuvaihe lyhenee ja lepoaika pitenee. Uusia syntyy vähemmän kuin vanhoja irtoaa. Päänahka alkaa paistaa.

Lopulta 100 000 hiustupesta on jäljellä kourallinen. Nystytkin vetäytyvät ikuiseen lepoon.

Onko mitään tehtävissä, kun hiuspohja pilkottaa?

Paljonkin, jos harveneminen on vasta aluillaan. Täyskaljuun nuoruusiän liehulettiä ei uskalla luvata. Ainakaan vielä.

Tehokkaimman avun tarjoaa kaljupilleri, finasteridi.

”Lääkkeellä hiusten lähtö saadaan pysähtymään lähes kaikilla miehillä”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen.

Finasteridi estää dihydrotestosteronia tehtailevaa entsyymiä. Lääke säästää hiusnystyjä.

Sen alkuperäinen kohde on eturauhanen. Suuret dihydrotestosteronin pitoisuudet aiheuttavat kaljuuntumisen lisäksi eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua.

Kaljupillereitä saa vain lääkärin määräyksestä. Vuosiannoksen hinta vaihtelee muutamasta kympistä sataseen lääkevalmisteesta riippuen.

”Vaikutukset näkyvät muutamassa kuukaudessa, lopullinen tulos parissa vuodessa”, Karppinen kertoo. Ensimmäisenä vuonna hiusten määrä lisääntyy. Toisena tukka tuuheutuu.

Lopputulosta voi täydentää minoksidiili-liuoksella. Sen sively päälakeen saattaa nostattaa joillakin miehillä hentoa karvaa jopa ennestään paljaille alueille. Näkyvä muutos vaatii kuitenkin jo tuuria. Minoksidiilin vaikutusmekanismia ei tunneta.

Eniten lääkekuurista hyötyvät 30–40-vuotiaat. Heiltä löytyy tarpeeksi elinkykyisiä hiusnystyjä. Pillereitä pitää syödä elämän loppuun asti. Jos keskeyttää hoidon, hiukset alkavat karista entiseen tahtiin ja uudetkin irtoavat.

Kaikilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia, finasteridilla ne ovat suhteellisen harvinaisia. Karppinen arvioi, että yhdellä miehellä kahdestasadasta erektio, siemenneste ja seksuaalinen halu saattavat heiketä. Oireet yleensä katoavat, kun kuurin lopettaa.

Finasteridi ei poista lopullisesti ongelmaa, vaan siirtää sen tuonnemmaksi. Ikä tekee tehtävänsä. Kuuppa paljastuu.

Kaljuuntumisen perimmäistä syytä ei tunneta. On iso mysteeri, mikä saa hiuksen kasvamaan ja miksi se lopulta irtoaa. Kasvukoneisto on monimutkainen. Sitä säätelevät sadat geenit ja kasvutekijät.

”Jokin miehen hiuksen kasvukierrossa menee mönkään, emmekä tiedä tarkkaan mikä”, kertoo molekyylibiologian dosentti Marja Mikkola Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista.

Aiemman ajatuksen mukaan kasvu hiipuu, koska kantasoluvarastot ehtyvät. Muutama vuosi sitten yhdysvaltalaistutkijat tyrmäsivät teorian. Kantasolut eivät ainakaan heti katoa minnekään. Jostain syystä ne eivät enää innostu puskemaan uutta hiusta.

Salaisuuden selvittämistä vaikeuttaa eläinmallin puute. Muuntogeenisellä koe-eläimellä voitaisiin jäljitellä hiusten kasvua. Valitettavasti yksikään nykyisistä geenihiiristä ei kaljuunnu kuten ihminen.

Hidaste saattaa kuitenkin poistua. Hiljattain Tokion yliopiston tutkijat onnistuivat ensi kertaa kasvattamaan täydellistä ihoa hiiren kantasoluista (HS 4. 4. 2016). Kasvatettu kudos sisältää jokaisen ihokerroksen karvatuppineen kaikkineen.

Ihosoluja on osattu viljellä ennenkin, mutta ilman apuelimiä, kuten karvantekokoneistoa. Seuraavaksi japanilaisryhmä koettaa toistaa kokeen ihmisen kantasoluilla.

Aidossa ihossa kasvun tutkiminen helpottuu. ”Saamme ehkä nopeasti selville uusia säätelytekijöitä ja kaljuhoitojen aihioita”, Mikkola ennakoi.

Samanlaisia hyppäyksiä nähtiin pälvikaljussa, kun autoimmuunisairauden lääkeaihioita voitiin testata hiirimallissa.

Pälvikaljussa elimistö hylkii karvojaan. Paljaita läiskiä syntyy sinne tänne.

Tulehdussoluja lamaavilla lääkkeillä, niin sanotuilla jak-estäjillä, on saatu potilaskokeissa aikaan ihmeitä. Täyskalju peittyy hiuksilla parissa kuukaudessa. Riemua hillitsee kokeellisten lääkkeiden hinta. Yhdysvalloissa on arvioitu, että vuoden hoidoista joutuisi pulittamaan kymmeniä tuhansia euroja.

Jak-estäjät vaikuttavat suoraan hiustuppeen. Ne saattavat tepsiä myös miestyyppiseen kaljuuntumiseen.

Mikkolan ryhmä ei etsi kaljulääkettä, vaan tekee perustutkimusta. Siitä voi irrota uutta puhtia paljaaseen päälakeen.

Suomalaiset löysivät yhdysvaltalaisten tutkijoiden kanssa muutama vuosi sitten uuden karvakasvutekijän. Se kantaa nimeä Fgf20. Ilman sitä hiirelle ei synny kunnon turkkia.

Vielä ei tiedetä, toimiiko Fgf20 ihmisellä, ja onko sysäys riittävä.

”Yksinkertaisimmillaan tukka voitaisiin saada takaisin käsittelemällä nuutuneita hiusnystyn soluja kasvutekijäkoktaililla”, Mikkola sanoo. Lääkefirmat seulovat parhaillaan kasvutekijöitä sopivien löytämiseksi.

Kasvutekijäshampoo kuulostaa houkuttelevalta, mutta sisältää riskejä. Hiirillä tutkittiin, mitä seuraa, kun karvan kasvulle tärkeää pääkytkintä, eli wnt-geenejä, kiihdytetään pysyvästi. Karvoja ilmaantui, mutta ihokasvaimet lisääntyivät.

Kaljuuden voi ratkaista toisenlainen lähestymistapa. Hiirikokeista tiedetään, että siirretty nysty pystyy rakentamaan uuden karvatupen – ja turkin.

Kun selviää, mikä saa ihmisen ihon sidekudoksen solut erikoistumaan hiustehtaaksi, tempun voi toistaa päänahassa.

Viljellään omia soluja, ohjelmoidaan ne hiusnystyiksi ja siirretään takaisin kaljuun toteuttamaan elämäntehtäväänsä.

Puolella paistaa päälaki

  Ihmisellä on noin 100 000 hiusta.

  Osa miehistä menettää suuren osan niistä jo alle 30-vuotiaana.

  Viisikymppisistä miehistä noin puolet on selvästi kaljuuntuneita, naisista kymmenesosa kärsii päälaen harvenevista hiuksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Hiukset
 • Terveys
 • kaljuuntuminen
 • Lääketiede
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Suojelupoliisi: Turun puukottajasta tulleen vihjeen käsittely oli vastuullamme – ”On valitettavaa, että vaikka saimme vihjeen, tekoa ei kyetty estämään”

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  9. 9

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  10. 10

   Ville Niinistö saattoi olla vihreiden kannatuksen tulppa – Sdp:ssä teoria herättää syvää huolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää