Tiede

Tutkimus: Nykyihminen joudutti neandertalien häviötä tartuttamalla heihin tautejaan

Uusi tutkimus vihjaa, että monet paljon tuoreemmiksi luullut taudit hyppäsivät kyytiimme jo Afrikassa muilta homineilta. Ne saattoivat osaltaan koitua neandertalien kohtaloksi.

Osa meitä nykyäänkin riivaavista viruksista tarttui esivanhempiemme matkaan jo Afrikassa muilta ihmislajeilta, selvisi Cambridgen ja Oxford Brookes -yliopistojen tutkimuksessa. Meistä nämä taudit tarttuivat mahdollisesti Euroopassa ja Lähi-idässä asuneisiin neandertaleihin.

Tieto saatiin tutkimalla muinaisten luiden dna:ta ja etsimällä siitä merkkejä taudinaiheuttajista. Selvisi, että esimerkiksi lapamato, sukupuoliherpes, mahahaava ja tuberkuloosi vaivasivat lajiamme jo ennen kuin ensimmäiset rohkelikot astuivat ulos Afrikasta.

Tutkijat pitävät hyvin mahdollisena, että osa näistä taudeista päätyi myös neandertalien riesaksi, kun nykyihminen laajensi elinpiiriään Euraasiaan. Lajimme todistettavasti risteytyivät keskenään, joten esimerkiksi sukupuoliyhteydessä ja syljen kautta tarttuva sukupuoliherpes saattoi näissä tilanteissa levitä lajista toiseen.

Nykyihminen sai sukupuoliherpeksen joltain toiselta hominilta, joka puolestaan toi taudin tuliaisena simpansseilta.

Vielä herpestäkin todennäköisemmin neandertaleihin tarttui mahahaavan aiheuttava helikobakteeri. Nykyihminen sai sen Afrikassa 88 000–116 000 vuotta sitten, ja Eurooppaan se kulkeutui noin 52 000 vuotta sitten. Neandertalit hävisivät täältä noin 40 000 vuotta sitten.

Meidän lajimme tuomat trooppiset taudit saattoivat olla yksi neandertalyhteisöjä heikentänyt tekijä. Neandertalit olivat sopeutuneet Euroopan taudinaiheuttajiin, ja heille oli kehittynyt vastustuskykyä muun muassa puutiaisaivokuumetta ja tiettyjä verenmyrkytyksen aiheuttajia vastaan. Afrikan vitsauksia vastaan heidän vastustuskykynsä oli mahdollisesti huono.

”On kuitenkin epätodennäköistä, että taudit olisivat tuhonneet väestöä samaan tapaan kuin Kolumbuksen saapuessa Amerikan alkuperäisasukkaiden keskuudessa. Todennäköisemmin infektiot aiheuttivat omia pieniä katastrofejaan eri neandertalyhteisöissä, mikä heikensi ryhmiä ja vaikeutti selviytymistä”, sanoo tutkimustiedotteessa Charlotte Houldcroft Cambridgen yliopiston biologisen antropologian laitokselta.

Hänen ja kollegoiden tutkimuksen julkaisi American Journal of Physical Antropology.

Muita todennäköisiä syitä neandertalien sukupuuttoon ovat ilmastonmuutos ja kilpailu nykyihmisen kanssa elintilasta ja ravinnosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Neandertalilaiset
 • taudit
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – hän osallistuu vangitsemisistuntoon sairaalasta videoyhteyden välityksellä

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  9. 9

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää