Tiede

Vieraslajit pelastavat luonnon, väittää palkittu tiedetoimittaja kirjassaan

Fred Pearce korostaa, ettei muutos ole pahasta. Se on luonnollista.

The New Wild. Why Invasive Species Will Be Nature's Salvation. Fred Pearce. Icon Books 2015, 310 s.

Japanintatar, Fallopia japonica, on vallannut Swansean kaupungin Etelä-Walesissa. Kesällä kasvi tekee pihoista, puistoista ja paikoin jopa hiekkadyyneistä viidakoita, talvella sen kolmimetriset varret jäävät pystyyn ja antavat urbaanille maisemalle punertavan sävyn.

Paikallishallinnossa työskentelee virkamies, jonka tehtävä on auttaa ihmisiä pääsemään eroon JK:sta. Riesasta puhutaan niin paljon, että nimeksi on vakiintunut pelkkä lyhenne.

Britannian hallitus on arvioinut, että vieraslaji maksaa kuningaskunnalle vuosittain yli 200 miljoonan euroa. Samalla rahalla voisi tarjota maan kaikille kansalaisille tuopin olutta, huomauttaa Fred Pearce kirjassaan The New Wild.

Hänen mukaansa JK:n todelliset kustannukset ovat kuitenkin roimasti pienemmät. Iso summa saatiin laskemalla, kuinka kalliiksi tulisi, jos japanintatar rehottaisi koko valtiossa yhtä villisti kuin Swanseassa.

Pearce on palkittu lontoolainen tiedetoimittaja, esimerkiksi New Scientistin ja The Guardianin avustaja. Aiemmin hän kirjoitti vieraslajeista kauhukertomuksia, kuten mediassa on tapana tehdä. Muukalaiset esiintyvät kirjoituksissa pahiksina, jotka pilaavat koskemattomia, luonnollisia ekosysteemejä.

Sitten hän perehtyi tarkasti eri mantereiden ja saarten tulokkaisiin sekä niitä koskeviin tutkimuksiin. Hän kokosi aineistosta viime vuonna ilmestyneen teoksen. Pearce esittää suorastaan hengästyttävän määrän esimerkkejä, kun kuljettaa lukijaa kohti hätkähdyttävää päätelmäänsä: vieraslajit pelastavat luonnon monimuotoisuuden.

Virallinen näkemys on päinvastainen. EU:sa on voimassa vieraslajiasetus, jonka tarkoitus on ehkäistä haitallisten vieraslajien leviämistä. Suomen alkuperäisiä lajeja on tammikuusta lähtien suojannut myös oma kansallinen vieraslajilakimme.

Teoksessaan Pearce kumoaa monia yleisiä käsityksiä. Ensinnäkin valtaosa vieraslajeista on harmittomia tulokkaita, jotka uusissa oloissa tuhoutuvat tai sopeutuvat paikallisten joukkoon.

Vitsaukseksi koituvat tulijat taas harvoin leviävät muualle kuin alueille, jotka ihminen on jo jotenkin turmellut. Pahimmat tapaukset näyttävät aluksi lisääntyvän hallitsemattomasti, mutta lopulta jokin taltuttaa ne.

Näin kävi vaikkapa maailman sadan haitallisimman vieraslajin listalle kuuluvalle amerikankampamaneetille, Mnemiopsis leidyi. Meduusan näköinen eliö salamatkusti luultavasti joskus 1980-luvulla Odessan edustalle yhdysvaltalaisen laivan painolastivedessä. Se lisääntyi niin, että saattoi vuonna 1990 muodostaa peräti 95 prosenttia Mustanmeren koko eläinbiomassasta.

Biologit arvioivat yksilöiden painavan yhteensä 900 miljoonaa tonnia. Kalastajien verkkoihin ei juuri muuta jäänytkään.

Yhden lajin voittokulku ei olisi mahdollista terveessä ekosysteemissä, uskoo Pearce.

Mustameri oli maneetille ”löyhkäävä paratiisi”, sillä Tonava ja Dnepr tuovat siihen kolmestatoista maasta 170 miljoonan ihmisen jätevedet. Hapekasta vettä virtaa vain Bosborinsalmen kautta Marmaranmerestä, mutta liian hitaasti. Täydellinen veden vaihto veisi tuhat vuotta.

Enää amerikankampamaneetti ei ole Mustanmeren valtias. Se on alueelle tuodun vieraslajin, amerikkalaisen Beroe ovata -kampamaneetin ravintoa.

Pearce kyseenalaistaa myös sen, että maailmassa olisi koskematonta luontoa.

Hän siteeraa metsäntutkijoita, jotka ovat löytäneet merkkejä laajoista muinaisista hakkuista Etelä-Amerikan, Afrikan ja Kaakkois-Aasian viidakoista – joita pidämme maapallon neitseellisimpinä. Jopa Amazonian kesyttömät sademetsät ovat suurelta osin entisiä viljelmiä, joissa maa on ihmisen kauan sitten hedelmälliseksi muokkaamaa terra pretaa.

Historiallisesta hyötykäytöstään huolimatta trooppiset metsät ovat eläviä, dynaamisia ekosysteemejä.

Sellainen on myös vaikkapa Sanfrancisconlahti. Se on ollut pitkään vilkas kansainvälinen satama, ja tulijoita on riittänyt. Sen syvyyksiin ja rannoille on asettunut ainakin 300 vieraslajia.

Vesialueiden suojelua edistävä Ramsarin sopimus nimesi tuon lajien sulatusuunin kansainvälisesti merkittäväksi kosteikoksi.

Muutos ei ole pahasta, se on luonnollista, korostaa Pearce. Kaikki muuttajat eivät ole mukavia, mutta elinvoimaisia ne ovat varmasti. Lämpenevän maapallon arvaamattomissa oloissa niiden sopeutuvaisuus voi osoittautua kullanarvoiseksi.

The New Wild on hyvin kirjoitettu, huolellinen tutkivan toimittajan työ. Se kannattaa lukea, vaikka ei sulattaisikaan lopun kehotusta toivottaa vieraslajit tervetulleiksi.

Tieto muuttui kuin rikkinäinen puhelin -leikissä

  Fred Pearce erittelee lukuja ja väitteitä, jotka toistuvat vieraslajeja käsittelevissä tutkimuksissa ja kirjoituksissa. Hän katsoo suurennuslailla esimerkiksi Britannian viranomaisten nettisivuilla vuonna 2013 esitettyä tietoa, jonka mukaan vieraslajit ovat olleet osallisina 40 prosentissa eläinten sukupuutoista 400 viime vuoden aikana.

  Pearce jäljittää tiedon alkuperää taaksepäin. Kahden YK-järjestön vuonna 2006 julkaisemassa raportissa prosenttiluku on lähes 40 ja se viittaa niihin eläinten sukupuuttoihin, joiden syy tunnetaan.

  Tämä tieto on ekologi David Wilcoven artikkelista vuodelta 1998. Sen mukaan alan tutkijat arvioivat, että vaarantuneina pidettyjen lajien sukupuuttouhkasta 49 prosentin suuruisen osan aiheuttavat joiltain osin vieraslajit. Wilcoven data taas oli peräisin lähes pelkästään Havaijin saarilta.

  Näin yksi aivan erityinen saariryhmä tuli lopulta edustaneeksi koko maailmaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Vieraslajit
 • Tietokirjat
 • Arja Kivipelto
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa

  3. 3

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  3. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  4. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  5. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  6. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  7. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  8. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  9. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa
  10. Tunti sitten
  11. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  12. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  13. Näytä lisää