Tiede

Kaukoidän ilmansaasteet imevät happea tropiikin merivesistä

Merivirrat kuljettavat saasteet pois Aasian rannikolta, ja vaikutus näkyy vasta kauempana Tyynellämerellä

Hapen määrä vähenee merivesissä eri puolella maapalloa. Yhtenä syynä tähän pidetään meriveden lämpenemistä, sillä lämmin vesi sitoo itseensä vähemmän kaasua.

Trooppisella Tyynellämerellä lasku on kuitenkin ollut niin nopeaa, ettei lämpötila yksin selitä sitä.

Syy löytyi Nature Geosciencen maanantaina julkaisemassa tutkimuksessa. Siinä yhdysvaltalaisen Georgian teknillisen yliopiston tutkijat osoittavat tekemänsä tietokonemallinnuksen avulla, että trooppinen hapenpuute on osittain teollisuuden ilmansaasteiden aiheuttamaa.

Päästöjen jäljet johtavat Kaukoitään.

Teollisuuslaitokset tupruttavat ilmoille muun muassa rautaa ja typpeä.

Kauko-idän saasteet laskeutuvat Tyyneenmereen ensin mantereen rannikolla, mutta kulkeutuvat sitten merivirtojen mukana itään.

Yhdysvaltojen rannikolta virtaus kääntyy ensin etelään ja sitten takaisin kohti Aasiaa, ja lopulta aineet päätyvät päiväntasaajan vesiin.

Trooppisten vesien kasviplanktonille rauta ja typpi eivät ole saastetta, vaan elintärkeitä ravinteita. Niitä imettyään ne alkavat yhteyttää vimmatusti.

Yhteyttämisen tuloksena syntyy happea, mutta myös eloperäistä ainesta. Kun se vajoaa syvemmälle, alkavat bakteerit herkutella sillä.

”Aivan kuten mekin hengitämme happea sisään ja hiilidioksidia ulos, nämä bakteerit kuluttavat happea syvemmällä valtameressä, ja hapella on taipumusta ehtyä”, selittää apulaisprofessori Taka Ito tutkimustiedotteessa.

Yleisesti ottaen kasviplanktonin yhteyttäminen on hyvästä, sillä se vaihtaa ilmakehän hiilidioksidia hapeksi.

Ongelmia syntyy, kun ilmakehästä päätyy mereen hiilidioksidin lisäksi ylimääräisiä ravinteita.

Silloin kasviplanktonin vilkastunut yhteyttäminen syökin happea syvältä merestä, mikä pahimmillaan johtaa kalojen ja muiden vesieläinten kuolemaan. Syvien vesien happivarastot uusiutuvat huonosti.

17.5 klo 7.40 Kaukoitä-sanan kirjoitusasu korjattu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmansaasteet
 • Meret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää