Tiede

Kivuton hammashoito ei ole mahdottomuus – piikeistä ja porista tuskin kuitenkaan luovutaan kokonaan lähivuosina

Hammashoitoa ja kipuja pelkääville kuului hyviä uutisia viimeksi Brasiliasta: sähkövirta voi auttaa hammaslääkäreitä luopumaan puudutuspiikeistä

Hammashoitoa ja kipuja pelkääville kuului hyviä uutisia viimeksi Brasiliasta: sähkövirta voi auttaa hammaslääkäreitä luopumaan puudutuspiikeistä.

Sähkövirta tehostaa ikenen limakalvolle laitettavan geelimäisen puudutusaineen leviämistä ja vaikutusta, Sao Paulon yliopiston tutkijat kuvailivat Science Alert-uutissivustolla.

Huono uutinen on se, että menetelmää on kokeiltu vasta mallikudoksessa, sian nielusta irrotetulla limakalvolla – ei siis elävässä kudoksessa.

Vaikka hammaslääketiede kokeilee ja etenee, piikeistä ja porista tuskin luovutaan kokonaan lähivuosina, suufysiolo­gian professori, kivuntutkija Matti Närhi Kuopion yliopistosta sanoo.

Se voi olla ikävä tieto useille.

Yli 30-vuotiaista suomalaisista joka kymmenes pelkää hammaslääkärissä käyntiä hyvin paljon ja joka toinen jonkin verran.

Miksi täysin kivuton hammashoito on ollut niin vaikeaa? Ensinnäkin hampaisiin ja ikeniin koskee herkästi lajinkehityksen takia.

”Suu on hyvin tiheästi hermotettu. Jokaiseen yksittäiseen hampaaseen kulkee jopa tuhat kipua välittävää hermosäiettä”, Närhi kertoo.

Kipuhermoja on hampaassa runsaasti siksi, että ne suojelevat hammasta. Jos hampaiden väliin eksyy jokin kova esine, seuraa mielenkiintoinen tapahtumaketju.

Hampaat taipuvat vähän, mikä herättää hammasluun sisällä olevat kipuhermot. Ne välittävät aivoihin käskyn, että nyt pitää avata suu, jolloin hampaat toivon mukaan säästyvät.

”Reaktiosta on kokeellistakin tutkimusta, jossa on esimerkiksi riittävän voimakkaasti väännetty nukutetun kissan kulmahammasta”, Närhi kertoo.

Ihmisillä vastaava refleksi on saatu aikaan esimerkiksi ärsyttämällä hammasta sähköllä.

Hermoja on erityisesti hampaan ytimessä eli pulpassa, mutta niitä on runsaasti myös suun limakalvoilla.

Vaikka hampaat ovat herkkiä, hoidot alkavat Närhin mielestä olla melko kivuttomia.

Käytössä on hyvin ohuita neuloja ja puuduttavia voiteita, joilla puudutuspistoksen kohdan voi turruttaa etukäteen. Geeliä käytetään erityisesti lapsilla.

On myös uusia aikaisempaa hellävaraisempia keinoja annostella puudutusaineita, vt. professori Vuokko Anttonen Oulun yliopistosta sanoo.

”Tietokoneohjattu puudutusmenetelmä annostelee puudutusainetta tippa kerrallaan, jolloin ei synny paineen aiheuttamaa kipua”, Anttonen kuvailee.

Etenkin alaleuan poskihampaiden puuduttaminen on yhä haastavaa, koska alaleuassa luu on paksua ja erityisen tiivistä.

Yleensä joudutaan puuduttamaan koko alaleuka eli tekemään niin sanottu johtopuudutus. Pienempiä etummaisia hampaita voi alaleuassakin puuduttaa paikallisesti.

Vakuuttelu kivuttomuudesta ei helpota kipua pelkäävän huolta. Syynä on se, että ihmiset kokevat kivun hyvin eri tavoin.

Kivun kokeminen riippuu Närhin mukaan ensinnäkin sukupuolesta. Naiset ovat herkempiä.

Ihminen voi myös herkistyä kivun tuntemuksille. Kipukokemukset jättävät jälkiä aivojen kipuratoihin. Näin käy jo lapsuudessa, Närhi sanoo.

”Tämä on tiedetty jo pari vuosikymmentä. Kipu jättää suoranaisia toiminnallisia muutoksia tai kivun jälkiä kivun aistimisen säätelyjärjestelmään, joka on hyvin monimutkainen.”

Aivot siis tavallaan oppivat kivun. Närhi tunnustaa muistavansa itsekin lapsuuden kokemukset hammaslääkärissä.

Kipua vaikeampaa lienee hoitaa hoitotilanteesta johtuvaa pelkoa, joka sinänsä kytkeytyy kivun kokemiseen.

”Hammaslääkäripelko voi syntyä tunteesta, että on jonkinlaisessa pakkotilanteessa. Psykologisesti vaikea tilanne voi puolestaan herkistää kivun aistimista.”

Pelkoa selittää se, että suu on ihmiselle herkkä paikka. Lapsi oppii suulla tunnustelemalla. Ihminen hengittää, pureskelee, hymyilee ja suutelee suullaan.

”Koska suun alue on tiheästi hermotettu, sen edustusalue on aivoissa erityisen laaja. Tämä selittää suun erityistä psyykkistä merkitystä”, Närhi sanoo.

”Tärkeää on se, että potilaita voidaan psykologisin keinoin opettaa hillitsemään pelkojaan ja myös pääsemään niistä”, Närhi pohtii. Sekin on tär­keää, että lääkäri kertoo, mitä on tekemässä ja miksi.

Vakavasti hammashoitoa pelkääviä joudutaan jopa nukuttamaan yleisanestesiassa.

Yksistään Helsingin terveysasemilla joudutaan nukuttamaan yli 400 potilasta vuosittain, arvioi hammaslääkäri Nora Savanheimo tuoreessa väitöksessään. Potilaista yli puolet on alle neljätoistavuotiaita lapsia.

Anestesia on kivuton ja sinänsä hyvä keino, jos hoitoa ei muuten saada tehdyksi, Savanheimo sanoo. Yleisanestesia on potilaalle silti yleensä riskialttiimpi kuin puudutus ja pelkoa lievittävä esilääkitys. Esimerkiksi Helsingissä vain 0,2 prosenttia hoidettavista nukutetaan.

Esilääkityksen sijasta voidaan potilasta rauhoittaa ilokaasulla, typpioksiduulilla, joka lievittää pelkoa ja rentouttaa potilasta.

Suomessa ilokaasua käyttävät vt. professorin Vuokko Anttosen mukaan kuitenkin vain harvat hammaslääkärit, sillä menetelmä vaatii laitteiston ja koulutuksen.

Oulun kaupungin pelonhoitoyksikössä ilokaasua kuitenkin käytetään Anttosen mukaan viikoittain.

Mutta luulisi piikkien ja porien kuitenkin jäävän historiaan, koska uusia menetelmiä kehitetään koko ajan maailmalla.

Britanniassa on tutkittu muun muassa, voisiko sähkövirralla tehostaa hampaiden tarvitsemien mineraalien saostumista kiilteeseen takaisin. Kuulostaa mukavalta, mutta:

”Tällainen voi onnistua, jos hampaan vaurio on kiilteessä. Mutta jos kariesta on syvemmällä eli kiilteen alla, ei ole muuta keinoa kuin poraaminen”, Närhi sanoo. Eikä sille voi toistaiseksi mitään edes hammaslääkäri.

”Poraaminen aiheuttaa kipua, jos ei puuduteta. Itsekin haluan aina puudutuksen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hammaslääkäri
 • Tiede
 • Matti Mielonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  5. 5

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  6. 6

   Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta

  7. 7

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää