Valikko
Tiede

Kännykän säteilyn havaittiin rottakokeissa lisäävän syöpää – suomalaisprofessori kommentoi kohututkimusta

Tuloksia ei voi suoraan verrata ihmisiin, koska esimerkiksi kokeen säteilyannokset olivat hyvin suuria. Tutkimus odottaa vielä vertaisarviointia.

Yhdysvalloissa tehty rottatutkimus on jo ennen virallista julkistamistaan herättänyt mediakohun, sillä sen alustavien tulosten mukaan kännykän säteily lisää rotilla tiettyjä syöpäkasvaimia.

Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa Wall Street Journal, New York Times ja CNN, Suomessa Yleisradio ja Taloussanomien Digitoday.

Kännykän käytön on epäilty lisäävän syöpäriskiä jo pitkään, mutta tutkimusnäyttö on ollut ristiriitaista. Välillä yhteys löytyy, välillä ei.

Uusi tutkimus on huomionarvoinen, koska koe-eläimiä oli seurattu poikkeuksellisen pitkään. Tutkittuja rottia altistettiin tietylle määrälle radiotaajuussäteilyä päivittäin, kohdusta aina parin vuoden ikään asti.

Käytetty säteily oli samanlaista ionisoimatonta säteilyä kuin matkapuhelimissa ja mikroaaltouuneissa. Taajuudeltaan se oli 900 tai 1 900 megahertsiä.

Ionisoimattoman säteilyn energia ei riitä dna:n vaurioittamiseen samaan tapaan kuin vaikka ydinvoimalan tai röntgen-laitteen ionisoiva säteily. Silti se voi mahdollisesti vaurioittaa kudoksia esimerkiksi kuumentamalla niitä.

Rotat jaettiin tutkimuksessa neljään ryhmään, joista kuhunkin kuului 90 jyrsijää. Yksi ryhmä sai säteilyä päivässä 1,5 wattia painokiloa kohti, toinen 3 wattia ja kolmas ryhmä 6 wattia kiloa kohden. Neljäs rottaryhmä toimi verrokkina, sitä ei säteilytetty lainkaan.

Säteilyä saaneilla rotilla esiintyi muita enemmän tiettyjä hermotukisoluista lähtöisin olevia kasvaimia aivoissa ja sydämessä.

Tutkimus ei ole vielä käynyt läpi virallista vertaisarviointia, mutta jos se läpäisee tämän laaduntarkkailun, sitä voidaan pitää merkittävänä.

”Radiotaajuussäteilyn ei ole ennen osoitettu olevan karsinogeenistä eli syöpää aiheuttavaa”, kommentoi säteilybiologiaa ja -epidemologiaa tutkiva professori Jukka Juutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

Vaikka radiotaajuussäteilyn ja syövän väliltä löytyisi yhteys, se ei vielä tarkoita, että kyseistä säteilyä hyödyntävät matkapuhelimet ja langattomat internetlähettimet olisivat terveydelle vaarallisia. Juutilainen neuvoo kiinnittämään huomiota määriin.

”Kun ihminen pitää korvallaan kännykkää, joka lähettää signaalia maksimiteholla, voidaan pään sisältä juuri puhelimen kohdalta löytää gramman kokoinen kudospala, josta saadaan mitattua watin säteilyannos kilogrammaa kohden”, hän suhteuttaa.

Rottatutkimuksen säteilyannokset olivat siis valtavia, ja ne kohdistettiin vieläpä koko eläimeen. Ihminen ei saisi vastaavia annoksia, vaikka teippaisi kännykän poskelle koko päiväksi.

Tutkimuksessa säteily lisäsi kasvaimia ainoastaan urosrotilla. Lisäksi säteilytetyt urosrotat elivät keskimäärin pidempään kuin verrokkiryhmän. Tätä ei alustavien tietojen pohjalta ole pystytty selittämään. Tutkimuksen tulokset on kokonaisuudessaan tarkoitus julkaista vasta ensi vuoden syksynä.

Kännykän ja syövän yhteyttä on vaikea tutkia ihmisillä, koska melkein kaikilla on jo matkapuhelin. Siksi tämäkin tutkimus tehtiin rotilla. Ne ovat oivia mallieläimiä, mutta esimerkiksi lääketutkimuksessa on usein huomattu, etteivät niillä kehitellyt lääkkeet välttämättä tehoa ihmisillä.

Ihmisillä kännykän vaikutusta on tutkittu usein väestötutkimuksilla, joissa esimerkiksi aivokasvaimen saaneita ihmisiä verrataan muihin kysymällä heiltä kännykän käytöstä ja muista elämäntapatekijöistä. Näiden tutkimusten heikkouden huomaa miettimällä, paljonko itse on käyttänyt puhelinta viimeisen viikon, kuukauden tai viiden vuoden aikana. Muistikuvat voivat johtaa harhaan.

Käynnissä on myös tutkimuksia, joissa yhden ja saman ihmisjoukon terveyttä ja kännykän käyttöä seurataan vuosien ajan teleoperaattorilta ja terveydenhuollolta saatujen tietojen varassa. Koska seuranta-ajan on oltava pitkä, tuloksia on vasta vähän.

Se tiedetään jo, että esimerkiksi aivokasvaimet eivät ole lisääntyneet viime vuosikymmeninä, vaikka kännyköiden käyttö on.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syöpä
 • säteily
 • Kännykät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  2. 2

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  3. 3

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  4. 4

   Menivätkö sijoitukset pieleen? Et ole ainoa – konkarisijoittajat paljastavat mokansa

  5. 5

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 44 000 allekirjoitusta

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  8. 8

   Moskovassa pidätettiin sunnuntaina jopa tuhat ihmistä – EU vaatii Venäjää vapauttamaan mielenosoittajat heti

  9. 9

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  10. 10

   Hamilton piikitteli Rosbergia ja Räikköstä: ”Ferrarilla yksi huippukuljettaja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 44 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää