Tiede

Metsäkauriita sanotaan maailman kauneimmiksi sorkkaeläimiksi – bambit varttuvat nyt Suomen metsissä

Metsäkauriin vastasyntynyt vasa on ehkä hellyttävin nisäkäsjälkeläinen koko maailmassa.

Metsäkauriin vastasyntynyt vasa on ehkä hellyttävin nisäkäsjälkeläinen koko maailmassa. Se inspiroi itävaltalaisen Felix Saltenin kirjoittamaan lastenkirjan Bambi: Tarinaa metsästä.


Kirjaan perustuvassa Disney-yhtiön piirroselokuvassa esiintyy kuitenkin Bambina valkohäntäkauris, koska metsäkauriita ei elä Amerikassa.


Aitoja ja oikeita pikkubambeja piilottelee juuri nyt suomalaisissa tiheiköissä. Tämän vuoden vasat ovat syntyneet kesäkuun alussa. Niillä on kyljissä pitkittäisissä riveissä vaaleita täpliä.


Metsäkauris on täällä melko uusi tulokas, mutta se asuttaa silti jo melkein koko maata. Sen sanotaan olevan maailman kaunein sorkkaeläin, ja se kyllä kestääkin siinä suhteessa kilpailun.


Vain 30-kiloinen pukki on siroudestaan huolimatta voimakkaan näköinen, terhakka ja jäntevä. Sillä on täydellinen vartalo ja kokoonsa nähden vahvat jalat.


Se kasvattaa taisteluaseiksi komeat sarvet ja pudottaa ne marraskuussa, mutta kehittää jo seuraavaksi kesäksi uudet.


Naaraskin on kokoonsa nähden voimakas, mutta vielä sirompi kuin uros. Sillä ei ole koskaan sarvia. Sarvettomastakin uroksesta sen erottaa kevyemmän pään perusteella.


Talvella ruskeanharmaassa ja kesällä punertavammassa turkissa on huomattavimpana piirteenä valkea laikku peräaukon ympärillä ja reisien takasivuilla. Sitä metsäkauris voi pakaralihaksia kiristämällä suurentaa taikka pienentää, kun karvapeite nousee pystyyn.


Eläimen kätkeytyessä tiheikköön kiintyy huomio ensimmäisenä tähän muuntelevaan peräpeiliin.


Metsäkauris on valkohäntäkaurista selvästi pienempi, eikä se näytä peräpeiliä juostessaan, kuten valkohäntäkauris.


Tämän kesän vasojen vanhemmat ovat paritelleet viime heinäkuun lopulla ja elokuun alussa.


Voimakas pukki on pitänyt tarkasti silmällä useita naaraita, jotka ovat asettuneet sen reviirille. Siitä valtias on karkottanut tunkeilijat pois. Se on saattanut käydä kiivaitakin otteluita, joissa voimakkaat sarvet ovat oiva taisteluväline.


Metsäkauriilla on niin sanottu viivästynyt sikiönkehitys, jota ei tavata muilla hirvieläimillä. Hedelmöittynyt munasolu tarttuu kohtuun aikaisintaan vuoden vaihteessa, ja vasta tällöin alkaa varsinainen raskaus. Näin estyy vasojen syntyminen kylmän sään vallitessa.


Kun munasolu on kiinnittynyt kohtuun, sikiö kehittyy nopeasti. Naaras synnyttää kesän alussa. Vasoja syntyy kerralla yhdestä kolmeen.


Metsäkaurista on metsästetty jo ennen 1700-lukua Ahvenanmaalla. Siitä on todisteena historiankirjoissa Ruotsin kuninkaiden määräyksiä. Sitten kauris katosi, ja metsästys voitiin aloittaa uudelleen Ahvenanmaalla vasta vuonna 1993 ja Manner-Suomessa 1991.


Valkohäntäkauris tuotiin maahan Yhdysvalloista, mutta metsäkauris on vaeltanut tänne itse. Sen takia se on saanut heti myönteisen vastaanoton sekä ehdottomat Suomen kansalaisoikeudet.


Metsäkauriin varsinaista kotiseutua ovat Aasia aina Itä-Aa­siaa myöten sekä Keski-Eurooppa, jossa kannan kooksi arvioidaan nykyisin 15 miljoonaa yksilöä.


Sitä pidetään paikoin jopa vahinkoeläimenä.


Nykyinen kantamme on saapunut kahta tietä. Etelä-Ruotsista se laajensi elinaluettaan Pohjanlahden rannikkoa pitkin aina pohjoisrannalle saakka, josta se levittäytyi Tornionjoen yli Suomen puolelle.


Populaatio lisääntyi niin, että osa kauriista lähti heti vaeltamaan koilliseen ja toiset kaakkoon. Ilmaston lämpenemisen ansiosta metsäkaurista esiintyy nykyään lähes kaikkialla Etelä-Lapissa ja Oulun läänissä.


Metsäkauriita on saapunut maahan myös kaakkoista reittiä. Ensimmäisen kerran tiedetään harhailijayksilön eksyneen Manner-Suomen rajojen sisäpuolelle Ruokolahdelle vuonna 1912. Karjalankannas oli myöhemmin pääasiallinen saapumisreitti.


Kaakkoinen populaatio asutti heti tänne saavuttuaan Etelä- ja Lounais-Suomen. Osa kauriista lähti vaeltamaan kohti luodetta.


Nyt metsäkauris on valloittanut lähes koko Suomen. Ahvenanmaan runsaan kannan lisäksi Manner-Suomessa elää yli 40 000 yksilöä.


Eteläinen ja pohjoinen populaatio ovat yhtyneet. Se tietää hyvää Suomen metsäkauriskannalle. Sen perimä on täten saanut erinomaista lisää, eikä ole syytä olla huolissaan sen kapeudesta.


Vähäiset siirtoistutukset vaikuttivat myös metsäkauriskannan runsastumiseen ja leviämiseen Suomessa. Istutuksia tehtiin vielä 1980-luvulla useilla paikkakunnilla: Kemiössä, Hyvinkäällä, Rajamäellä ja Lohjalla.


Metsäkauris voi olla liikkeellä kaikkina vuorokauden aikoina, mutta aktiivisimmillaan se on ilta- ja aamuhämärissä. Usein esiintyy uroksen, muutaman naaraan ja vasan muodostamia pieniä laumoja.


Niiden mieluisimpia elinalueita ovat lehti- ja sekametsät, niityt sekä pellot, mutta ne viihtyvät harvaan rakennetuissa esikaupungeissakin. Erityisen suosittuja ovat seudut, joilla on sekä metsää että viljelyalueita.


Hirvieläinten tavoin metsäkauris on märehtijä. Vuorokauden aikana se saattaa käydä laiduntamassa jopa kymmenkunta kertaa, sillä pienestä koosta huolimatta sen energiantarve on suuri.


Kesällä metsäkauris syö enimmäkseen vihreitä lehti- ja ruohokasveja. Kun marjat kypsyvät, sieniä on saatavilla ja jäkälä maukkaimmillaan, ne kelpaavat ravinnoksi.


Talvisin metsäkauris joutuu turvautumaan varpuihin sekä puiden ja pensaiden viimeisiin vuosikasvaimiin, versoihin ja silmuihin.


Pieni koko estää sitä hyödyntämästä vähänkään korkeammalla olevaa ravintoa. Siitä syystä se on huonommassa asemassa kuin kotoinen hirvi.


Metsäkaurista ruokitaan talvella kaikkialla maassa. Ilves onkin tottunut kyttäämään kauriita ruokintapaikkojen läheisyydessä. Tämän takia samalle seudulle perustetaan useita ruokintapaikkoja.


Muista pedoista kauriita saalistaa ainakin susi, joka on levittäytynyt nykyisin kaikkialle metsäkaurisalueille. Kettu vie varsinkin vasoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • kauris
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  3. 3

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Huippuopettaja on nöyrä”, sanoo palkittu professori

  8. 8

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  9. 9

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  10. 10

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää