Tiede

Yhä useammat suomalaiset hakeutuvat lääkäriin eteisvärinän vuoksi – ongelmia joka kymmenennellä yli 75-vuotiaalla

Kaoottinen sähköimpulssi panee sydämen eteiset supistelemaan satunnaisesti. Eteisvärinä voi pahimmillaan johtaa aivoinfarktiin.

Se on eteisvärinä! Kokenut sydänlääkäri Markku S. Nieminen näyttää sydänkäyrästä, millaista viivaa eteisvärinässä oleva sydän piirtää.

Käyrässä pitäisi olla yksi pieni kohouma ennen isoa piikkiä, joka kuvaa sydämen varsinaista lyöntiä. Nyt käyrässä on epätasaisesti monta pientä kohoumaa.

Sydänkäyrän hoipertelu kertoo harmillisesta, jopa vakavasta vaivasta. Sydämen eteinen supistelee satunnaisesti, joten sydämeen tuleva veri jää lillumaan eteiseen. Se ei ole hyvä juttu.

”Eteisvärinä voi olla invalidisoiva vaiva”, Nieminen sanoo. Eteisvärinästä eli flimmeristä voi seurata pahimmillaan jopa aivoinfarkti.

Eteisvärinä on yleisin sydänvaiva, jonka takia suomalaiset hakeutuvat päivystykseen. Yli 75-vuotiaista eteisvärinää on joka kymmenennellä – kohtauksittain tai pysyvästi.

Eteisvärinän yleistyminen kertoo ainakin sen, että suomalaisten sydämet vanhenevat. Kaikki sydänvaivat ovat lisääntyneet, Suomen kardiologisen seuran tilastot kertovat. Sydämet jäykistyvät ikääntyessään, kuten kehon muutkin kudokset.

Vaivaa esiintyy joskus nuorillakin, ruotsalaisen arvion mukaan ylipäätään kolmella prosentilla yli 20-vuotiaista.

”Jos nuorella tai sanotaan vasta nelikymppisellä on eteisvärinää, se voi liittyä johonkin perinnölliseen sydänsairauteen”, professori emeritus Nieminen tiivistää.

Useimmiten taustalla on korkea verenpaine, läppävika, sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta tai sydäninfarktiin liittyvä laajentunut sydän. Alkoholi voi altistaa terveenkin sydämen flimmerille.

Eteisvärinä kertoo mielenkiintoisesti sydämen toiminnasta ja heikkouksista.

Sydän on ikään kuin pussi, jossa on neljä kammiota. Supistuksen eli pumppuliikkeen pitäisi edetä pussissa tietyssä järjestyksessä.

Veri tulee kahteen eteiseen, joista se etenee kammioihin, jotka hoitavat varsinaisen pumppaamisen. Sydämen supistuksen pitäisi alkaa oikean eteisen yläosassa olevasta sinussolmukkeesta.

Eteisvärinässä supistus etenee väärin.

”Sydänlihasta supistava sähköinen aktiivisuus hajaantuu. Biologinen sähkö juoksentelee siellä ympäriinsä”, Nieminen selittää.

Villiintynyt sähköimpulssi panee eteiset supistelemaan satunnaisesti. Kaikki saapunut veri ei etenekään kammioihin. Myös kammioiden toiminta häiriintyy, ja syke muuttuu epätasaiseksi.

Kohtaus tuntuu kiusalliselta, koska sydän alkaa hakata rinnassa ilman mitään erityistä syytä. Syke myös hyppelee, ja olo voi kohtauksen aikana voi olla ahdistava.

Eteisvärinäkohtauksia tulee ja menee, mutta ne saattavat muuttua toistuvaksi. Siitä kärsivät voivat päätyä kerta toisensa jälkeen päivystykseen palauttamaan rytmin normaaliksi.

Sydäntä rauhoittamaan annetaan beetasalpaajia. Joskus nuoremmille annettiin kohtauksen aikana diapamiakin, koska ihminen arvatenkin hermostuu, kun sydän sekoilee.

Joskus sydän rauhoittuu itsekseen. Silloin puhutaan kohtauksenomaisesta eteisvärinästä.

Flimmerin pitäisi rauhoittaa viimeistään kahdessa vuorokaudessa. Pitkittyneessä kohtauksessa riskinä on, että eteiskammioon jäävää verta hyytyy seinämien poimuihin.

Jos hyytymä karkaa verenkiertoon, se voi aiheuttaa aivohalvauksen. Siksi eteisvärinästä toistuvasti kärsivät syövät verta ohentavaa lääkettä.

Joillakin potilailla eteisvärinä pitää rauhoittaa sähköllä. Sydämeen johdetaan nukutuksessa tasavirtaa.

Niin sanotun katetriablaation lisääntyminen kertoo eteisvärinän yleistymisestä. Toimenpiteen nimi vihjaa, mitä siinä tapahtuu.

Eteisvärinän aiheuttava rytmihäiriöpesäke on useimmiten keuhkolaskimoiden ja eteisten liitoskohdassa. Sydämeen ohjataan laskimoa pitkin katetri harmia aiheuttavaan keuhkolaskimon tyveen.

Katetrin pää polttaa keuhkolaskimon tyven ympärille eristyslinjan. Niitä tehdään muuallekin vasempaan eteiseen. Ne eristävät rytmihäiriöpesäkkeet katkaisemalla lihasjuosteet laskimoiden ja eteisen väliltä. Enää ei biosähkö pääse juoksentelemaan villisti ympäriinsä.

Jotkut ovat eteisvärinälle alttiimpia kuin toiset. Sydänlihaksen sidekudos lisääntyy vuosien karttuessa joillakin enemmän kuin toisilla. Vaurioituneet sydänlihassolut eivät juuri uusiudu vaan korvautuvat sydämen toimintaa häiritsevällä sidekudoksella.

Sydäntä paksuntavat myös verenpaine ja stressiin liittyvät mekanismit, kuten adrenaliini. Siitä on Niemisen mukaan selkeää näyttöä.

”Mutta tämä ei tarkoita nyt sitä, että jokaisella työpaikalla pitää säikähtää, että nyt on stressiä ja nyt tulee sydänvaiva”, Nieminen rauhoittelee.

Oikaisu (HS 22.6.2016): Maanantaina 20. kesäkuuta kuvailtiin, että sydänkäyrällä iso piikki kuvaa eteisten lyöntiä. Sähkökäyrässä pieni kumpu kuvaa eteisten aktivoitumista. Iso piikki kuvaa kammioiden aktivoitumista. Eteisvärinässä sydän hakkaa, koska sähköimpulssi saa kammiot supistelemaan satunnaisesti.

Yhä useampi selviää infarktista

 Kardiologiset lähetteet ovat lisääntyneet esimerkiksi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan alueella 5–8 prosenttia vuosittain .

 Pallolaajennukset lisääntyivät melkein kolmanneksella vuodesta 2006 vuoteen 2014.

 Eteisvärinän katetriablaatiot ovat yli kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa.

 Sydäninfarktiin kuitenkin kuolee aikaisempaa vähemmän ihmisiä, noin 13 000 ihmistä vuodessa. Infarktin saa 25 000 ihmistä joka vuosi.

Lähteet: Duodecim, Kardiologinen seura, Suomen Sydänliitto, Mediuutiset, Markku S. Nieminen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lääketiede
 • Matti Mielonen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Poliisi haluaa avukseen uudenlaisen reservijoukon – osa joukosta rekrytoitaisiin puolustusvoimien reserviläisistä

  4. 4

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  9. 9

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  10. 10

   Kaliforniassa käynnistettiin uusi kansalaisaloite osavaltion irrottamiseksi USA:sta – vaatii edetäkseen 600 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää