Tiede

Datasäveltäjä muuttaa vaikka kasvin perimän musiikiksi

Tampereella vierailijaprofessorina työskentelevä Jonathan Middleton on hakenut inspiraatiota jopa pörssikursseista.

Ksylofoni soi, satumainen ja mystinen musiikki vie ajatukset suureen, hämyiseen metsään. Mielikuvista huolimatta minun on vaikea uskoa todeksi, että kuuntelen punapuun dna:ta.

Oikeastaan kuuntelen sinfoniaa, jonka säveltäjä Jonathan Middletonin on säveltänyt dna:n pohjalta.

Aivan ensiksi hän tarvitsi sävellystyöhön tiedettä.

Dna muodostuu neljän emäksen vuorottelusta: adeniinin, tymiinin, sytosiinin ja guaniinin. Punapuu on punapuu, koska emäkset toistuvat sen perimässä tietyssä järjestyksessä. Kun emästen nimet lyhennetään pelkiksi kirjaimiksi, voidaan punapuun resepti kertoa aakkosten helminauhana.

Säveltäjä valitsee seuraavan pätkän:

tctcaagcac ataaaaaggc cattcgaaga gctgctgtca.

Middleton muuntaa emäkset ääneksi tarkoitusta varten ohjelmoimallaan laskentaohjelmalla.

”Tässä guaniini on aina sävel g, sytosiini on hiljaisuutta.”

Middleton soittaa lopputuloksen. Kuulostaa kamalalta: kuin joku hakkaisi paria kosketinta, tasaisen tappavalla tahdilla.

Nyt kuvioon astuu taide. Middleton valitsee jatkokehittelyyn vain kiinnostavalta kuulostavat elementit, loput jäävät kelkasta. Vähän kuin evoluutiossa.

Tämän raakamusiikin ympärille hän alkaa säveltää. Middleton sovittaa perimästä löytämänsä sävelkulut sopivalta kuulostavalle instrumentille, tässä tapauksessa ksylofonille.

”Se on puinen soitin, joten ääni sopii jotenkin metsään”, hän avaa ajatuskulkuaan.

Rytmiä hän luo säätämällä toisia emäksiä kuvaavat nuotit pitkiksi, toiset lyhyiksi.

Ksylofonin seuraksi hän tuo jousia, lyömä- ja kosketinsoittimia, joille hän säveltää teemaa tukevaa musiikkia.

Tuloksena on sinfonia, jonka Tšekin filharmoninen orkesteri esitti Robert Winstinin johdolla.

Punapuusinfonian Middleton sävelsi huvikseen, ehkä siksi, että hän rakastaa punapuita. Niitä kasvaa hänen kotikaupungissaan Spokanessa, Washingtonin osavaltiossa lähellä Kanadan rajaa.

Luonnon lisäksi Middleton on hakenut inspiraatiota jopa tunnetun osakeindeksin Dow Jones Industrial Averagen heilahduksista.

Nyt hän soittaa kappaleitaan Tampereen yliopiston kokoushuoneessa.

Middleton kutsuttiin Tampereelle vierailijaprofessoriksi kaksi vuotta sitten. Hän on mukana Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen (Tekes) rahoittamassa hankkeessa Tampereen yliopiston ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen tutkimuskeskuksessa (TAUCHI).

Hanke tutkii ja kehittää suomalaisille yhteistyöyrityksille vuorovaikutteisia teknologioita, joita yritykset soveltavat tuotteissaan ja palveluissaan. Hanke jatkuu vielä ensi vuoden. Suunnitelmat ovat vielä salaisia.

Middleton paljastaa, että hän on pohtinut ääniratkaisuja puettavaan tietotekniikkaan, älykkäisiin rakennuksiin, valaistukseen ja koneteollisuuteen.

Teknologioiden tarpeet ovat hyvin erilaisia, mutta ne kaikki voivat hyötyä sonifikaatiosta eli tiedon muuttamisesta ääneksi.

”Kun älyvaatteen sensorit mittaavat vaikka elintoimintoja, ne voivat kertoa muutoksista äänellä”, hän kertoo.

Samaa tekevät vaikkapa metallinpaljastimet ja säteilymittarit, jotka kertovat tuloksistaan kiihtyvän ja hiljenevän piipityksen muodossa.

Idean soveltaminen uusille aloille vaatii kuitenkin harkintaa. Vaatteiden kertoma terveystieto voi ärsyttää, jos vaatteet ääntelevät koko ajan. Teollisuuskoneiden kanssa työskentelevät hyötyvät, kun kaikkea tietoa ei tarvitse omaksua vain silmillä. Heitäkin voi silti rassata, jos ilmoitukset kuulostavat aina varoituksilta.

Suomeen säveltäjän toi tavallaan matkapuhelinmusiikki. Hän kehitteli sitä Nokian N95-puhelimella Stanfordin yliopiston hankkeessa juuri, kun yhtiön matkapuhelintoiminta romahti.

”Puolessa vuodessa koko projektimme siirtyi Nokian puhelimista iPhonen pariin. Se on sääli, N95 oli todella hyvä puhelin.”

Projektissa hän tutustui suomalaisiin kollegoihin. Kun hän etsi kiinnostavia sonifikaation kehityshankkeita, niitä löytyi Britanniasta, Australiasta, Saksasta ja Suomesta. Hän ei osaa selittää, miksi valitsi Suomen.

”Projekti on ainutlaatuinen. Suomessa arvostetaan innovaatioita ja käyttäjäkokemusta.”

Ihmiset ovat olleet ystävällisiä, ja Tampere kuin Spokane.

”Molemmat ovat kasvavia, työläistaustaisia sisämaakaupunkeja.”

Punapuita ei ole, mutta Kaupin ulkoilualueen metsät hän sanoo mielipaikoikseen. Sävellyksiä on löytynyt jo sinitiaisen ja naurisperhosen perimästä.

”Toivon, että voisin säveltää Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi teoksen Suomen luonnosta ja saada sen vaikka Tampereen Filharmonian tai Sinfonia Lahden esitettäväksi”, vierailijaprofessori innostuu.

Säveltämisestä kiinnostuneet voivat kokeilla Jonathan Middletonin algoritmeja täällä.

Säveltäjä innostui algoritmeista

 Jonathan Middleton opettaa säveltämistä Itä-Washingtonin yliopistossa.

 Vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.

 Innostui dataan pohjautuvasta säveltämisestä 2004. Kehitteli matkapuhelinmusiikkia 2007–2008 Stanfordin yliopistossa.

 Syntynyt Philadelphiassa 1967, asuu Spokanessa vaimon ja lasten kanssa.

 Harrastaa matkustelua, retkeilyä, hiihtoa ja lukemista. Kasvattaa pihassaan muurarimehiläisiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Geenit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   Tänään televisiossa: Uusi tanskalainen jännitysdraama on jo melkein liian ahdistava – Voiko Pinnan alla -sarjaa kutsua enää viihteeksi?

  8. 8

   Trump vaati YK:ssa maailmaa yhdistämään voimansa roistovaltioita vastaan ja uhkasi Pohjois-Koreaa – ”Rakettimies on matkalla itsetuhoon”

  9. 9

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  10. 10

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  3. 3

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  8. 8

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  9. 9

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  10. 10

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää