Valikko
Tiede

Tulevaisuussokista kirjoittanut arvostettu futurologi Alvin Toffler on kuollut

Kuulu tulevaisuuden tutkija ja tietokirjailija Alvin Toffler on kuollut 87-vuotiaana.

Kuulu tulevaisuuden tutkija ja tietokirjailija Alvin Toffler on kuollut 87-vuotiaana. Toffler kuoli nukkuessaan myöhään maanantaina kotonaan Bel Airissa Los Angelesissa.

Toffler nousi suosioon erityisesti 1970- ja 1980 -luvuilla englanninkielisillä menestyskirjoillaan. Niissä hän ennusti elävästi ja pikkutarkasti teknologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen suuntaa.

Tofflerin menestynein teos oli Future Shock, joka ilmestyi 1970 ja myi maailmalla 15 miljoonaa kappaletta. Suomeksi se ilmestyi vuonna 1972 nimellä Hätkähdyttävä tulevaisuus.

Kirjassa Toffler ennusti, kuinka maailma muuttuu yhä nopeammin. Hän kuvaili tarkasti ja lukuisin esimerkein jälkiteollista maailmaa.

Toffler kuvaili sujuvasti isoja murroksia, joita länsimaissa asuvat ihmiset alkoivat kokea 1960-luvulla. Toffler esimerkiksi ennusti, kuinka internet yleistyy räjähdysmäisesti ja sen, että perinteinen ydinperhe menettää merkitystään.

Hätkähdyttävä tulevaisuus arvosteli taloustieteilijöitä, jotka väittivät, että materiaalisen vaurauden kasvu seisahtuisi. Tofflerin mielestä kasvu voisi jatkua ikuisesti.

Mutta hän ennakoi myös, että vieraantuminen ja huumeiden käyttö lisääntyvät.

Time -lehti kirjoitti taannoin, että tuo tulevaisuuskirja ”kohotti futurologin ammatin osaksi valtavirtaa ja asetti tason, johon kaikkia myöhempiä futurologeja verrattiin”.

Toinen menestyskirja oli The Third Wave (1980). Kirjassa Toffler kuvaili, kuinka digitaalinen teknologia ja tietokoneet muuttavat maailmaa: sähköpostit, keskustelupalstat ja vuorovaikutteinen media tulevat ja yleistyvät.

Toffler ei suinkaan ollut ainut, joka näki kuinka maailma tietokoneistuu ja informaation arvo kohoaa työssä ja tuotannossa. Hän oli kuitenkin selvästi parempi näiden ilmiöiden kansantajuistaja kuin useimmat tutkijat tai kirjailijat.

Toffler teki suosituiksi englanninkielisiä termejä, kuten ”information overload” eli vapaasti suomennettuna ”infoähky”. Yksi termi oli ”prosumer”, sana, jossa yhdistyvät tuottaja ja kuluttaja.

Tofflerin teokset vaikuttivat maailman johtajiin. Toffler antoi heille ja lukuisille yritysjohtajille konsulttiapua. Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov ja muun muassa Kiinan viranomaiset pyysivät Tofflerilta neuvoja.

Yksi Tofflerin kuuluisa väite oli: ”21. vuosisadalla lukutaidottomia eivät ole ne, jotka eivät osaa lukea tai kirjoittaa vaan ne, jotka eivät pysty oppimaan, unohtamaan oppimaansa ja sitten oppimaan uudelleen.”

Kuten monesti futurologeille käy, hänen kaikki ennustukset eivät ole toteutuneet. Hän ennusti muun muassa merenalaisia kaupunkeja ja sen, että avaruus asutettaisiin.

Toffler oli puolalaisten juutalaisten siirtolaisten lapsi, joka syntyi New Yorkissa 1928. Hän valmistui New Yorkin yliopistosta.

Nuorena hän oli marxilainen ja ay-aktivisti, joka kyseenalaisti markkinatalouden pysyvinä pidettyjä lainalaisuuksia. Toffler oli myös jonkin aikaa tehdastyöläisenä Ohiossa.

Sittemmin hänen poliittiset näkemyksensä tasaantuivat. Iäkkäämpänä 1960-luvulla hän kehitteli kirjojensa ajatuksia muun muassa IBM-tietokoneyhtiössä.

Hänen vaimonsa Heidi teki Tofflerin kanssa yhteistyössä kirjoja. Tofflerin tytär Karen kuoli vuonna 2000.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  8. 8

   Suomalaisyritysten avuksi tulossa uusi organisaatio – hallitus yhdistämässä Tekesin ja Finpron

  9. 9

   Selvitys: Euroopan suurimmat pankit kätkevät miljardeja veroparatiiseihin – listalla mukana myös Nordea

  10. 10

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Useiden satojen tuhansien eurojen vahingot”

  9. 9

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää