Valikko
Tiede

Uskonnollisiin tapahtumiin osallistuvat tekevät vähemmän itsemurhia, kertoo yhdysvaltalaistutkimus

Suomalaistutkija: uskonnollisuus ei juurikaan vaikuta suomalaisten arvioon omasta hyvinvoinnistaan.

Jumalanpalveluksissa ja muissa uskonnollisissa tapahtumissa käyvät naiset tekevät muita vähemmän itsemurhia, selvisi Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa.

Naisilla, jotka eivät käyneet uskonnollisissa tilaisuuksissa lainkaan, oli viisinkertainen itsemurhariski verrattuna hartaustilaisuuksiin osallistuviin naisiin.

Tutkijat seurasivat 89 708 naisen elämää vuodesta 1996 vuoteen 2010. Tuona aikana 36 naista päätti elämänsä omasta tahdostaan. Tutkimuksen julkaisi psykiatrian erikoislehti Jama Psychiatry.

Vertailevan uskontotieteen professori Peter Nynäs Åbo Akademista toteaa, että uskonnon vaikutusta mielenterveyteen on tutkittu paljon. Tulokset ovat hänen mukaansa harvoin yksiselitteisiä: ”Joidenkin teorioiden mukaan uskonto pehmentää elämän kolhuja. Toisaalta uskonnollisen yhteisön normit voivat myös ahdistaa ihmistä, joka käy läpi vaikka avioeroa tai muuta kriisiä”, hän toteaa.

Nynäs kirjoittaa parhaillaan Mika Lassanderin kanssa tieteellistä artikkelia tutkimuksesta, jossa selvitettiin uskonnollisuuden vaikutusta suomalaisten kokemaan hyvinvointiin.

”Tulosten mukaan ihmisten arvioon omasta hyvinvoinnistaan ei vaikuta juurikaan uskonnollisuus tai ei-uskonnollisuus, mutta arvomaailmalla on jonkinlainen vaikutus, joka aiemmissakin tutkimuksissa löydetty vaikutus”, hän kertoo.

Myöskään yhdysvaltalaiset tutkijat eivät osaa varmaksi sanoa, mistä yhteys itsemurhien määrän ja uskonnollisen aktiivisuuden välillä kertoo.

Yksi mahdollinen tulkinta on heidän mukaansa se, että uskonnon harjoittaminen suojelee ihmistä itsemurhalta. Seurakuntaan tai muuhun uskonnolliseen yhteisöön kuuluminen voi tuoda elämään mielekkyyttä ja lohtua.

Toisaalta voi olla niinkin, että uskonnolliseen toimintaan osallistuvat aktiivisimmin ihmiset, jotka voivat jo valmiiksi henkisesti hyvin. Tässä tutkimuksessa ei selvitetty tutkittavien persoonallisuutta eikä esimerkiksi sitä, kokivatko he esimerkiksi toivottomuutta.

Useimmat Yhdysvaltalaiseen tutkimukseen osallistuneista naisista olivat katolisia tai protestantteja. Tutkittavista liki neljäsosa ei käynyt uskonnollisissa tilaisuuksissa lainkaan, 41 prosenttia kävi niissä viikoittain. Vielä useammin tilaisuuksissa kävi vajaa viidesosa naisista, harvemmin kuin kerran viikossa osallistui 16 prosenttia.

Tutkittavien naisten joukko oli suuri, mutta tulosten yleistettävyyttä haittaa se, että itsemurhia tehtiin tutkimuksen aikana melko vähän. Mahdollisia itsemurhan yrityksiä ei tutkimuksessa tilastoitu, tiedotteessa huomautetaan.

Jotta itse uskonnollisuuden yhteyttä itsemurha-alttiuteen voitaisiin luotettavasti tutkia, uskonnollisia tapahtumia pitäisi verrata muihin yhteisöllisiin tilaisuuksiin ja liikkeisiin, sanoo vertailevan uskontotieteen professori Peter Nynäs Åbo Akademista. Myös muita tekijöitä pitää tarkasti harkita.

”Mitä tuloksia saisimme, jos tutkisimme ihmisiä, jotka osallistuvat kerran pari viikossa johonkin heidän omaa maailmankuvaansa ja arvojaan tukevan ryhmän tapaamisiin? Ryhmän, joka haastaa ajattelemaan ja tarjoaa tukea samaan tapaan kuin uskonnollinen yhteisö jäsenelleen”, Nynäs esittää ja ottaa esimerkiksi ympäristöaktivismin tai vaikka Prometheus-leirin tukiyhdistyksen.

Lisäksi pitäisi miettiä, minkälaisia ihmisiä tällaiset tilaisuudet ja toiminta vetävät puoleensa, ja onko jokin muu tähän liittyvä tekijä kytköksissä hyvinvointiin.

”Kyseessä voivat luultavasti olla esimerkiksi ihmiset, jotka helpommin etsivät ja ottavat vastaan muiden ihmisten tukea”, hän sanoo.

Nynäs ja Lassander selvittävät kysymystä parhaillaan myös osana maailmanlaajuista aihetta käsittelevää tutkimusprojektia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Uskonto
 • seurakunta
 • Itsemurhat
 • Mielenterveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Menivätkö sijoitukset pieleen? Et ole ainoa – konkarisijoittajat paljastavat mokansa

  5. 5

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  6. 6

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 44 000 allekirjoitusta

  7. 7

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  8. 8

   Moskovassa pidätettiin sunnuntaina jopa tuhat ihmistä – EU vaatii Venäjää vapauttamaan mielenosoittajat heti

  9. 9

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  10. 10

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 44 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää