Tiede

Kasvit voivat herkistää ihon pahasti auringonvalolle

Jättiukonputken lisäksi tavalliset vihannekset ja yrtit voivat aiheuttaa auringonvalon kanssa ihottuman. Myös Margarita-drinkki voi tuottaa ”palovamman”

Kesä on ihanaa aikaa möyriä puutarhassa.

Kasvien hellimisellä aurinkoisena kesäpäivänä voi kuitenkin olla yllättäviä seurauksia. Jotkin kasvit tuottavat yhdisteitä, jotka herkistävät ihon auringonvalolle. Pahimmillaan seurauksena voi olla palovamman kaltaisia oireita.

Moni tietää jo, että jättiukonputkea kannattaa varoa.

Mutta myös monet tuiki tavalliset kasvit voivat aiheuttaa auringon ultraviolettivalon kanssa samantyyppisen ihottuman.

Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi porkkana, selleri, palsternakka, tilli ja persilja. Niiden lehtiruotien käsittely voi olla oireiden syy.

Ilmiötä kutsutaan fytofoto­dermatiitiksi. Sanahirviö tarkoittaa kasvien (fyto) ja valon (foto) aiheuttamaa ihotulehdusta (dermatiitti). Ihottuma johtuu kasvien tuottamista kemikaaleista, furano­kumariineista, joita on yli tusina erilaisia.

Kasvit tuottavat niitä estääkseen tuhohyönteisiä sekä sieni- ja bakteeritauteja.

Ihottuma syntyy, kun furanokumariini reagoi iholla auringon uv-a-valon kanssa.

Siitä muodostuu ärhäköitä yhdisteitä, jotka sitoutuvat perimään ja heikentävät solukalvoa. Tämän seurauksena ihon pintakerroksen solut tuhoutuvat.

Ihotulehdus näkyy noin vuorokauden kuluttua altistumisesta. Pahimmillaan poltteleva ja kipeä ihottuma on yleensä parin kolmen vuorokauden jälkeen.

Vaara ei vaani ainoastaan kotipuutarhureita. Fytofotodermatiittia kutsutaan ulkomailla myös nimillä Margarita-ihottuma tai lime-tauti. Nimitykset paljastavat, että yksi furano­kumariinia runsaasti sisältävä kasvi on – limetti.

Aurinkoinen lomapäivä rannalla ja päälle kaatunut Margarita-juoma on huono yhdistelmä.

Verkon kuvahaulla ”Margarita dermatitis” saa näkyviin paljonpuhuvia kuvia siitä, mitä limettiä sisältävä alkoholijuoma voi saada aikaiseksi.

Ongelmia voi aurinkoisena päivänä aiheuttaa myös kosmetiikka, joka sisältää kasveista peräisin olevia uutteita, kuten sitrushedelmien öljyjä. Yksi esimerkki on bergamottiöljy, jota käytetään muun muassa parfyymeissä ja voiteissa.

Fytofotodermatiitissa iholla näkyy yleensä tarkkarajainen punoittuma. Lisäksi voi pahimmillaan nousta ilkeitä palovamman tyyppisiä rakkuloita.

Kuvio iholla, useimmiten käsissä tai jaloissa, paljastaa, mihin kohtiin furanokumariini­pitoista ainetta on joutunut.

Jos limetistä tai sitruunasta on esimerkiksi puristusvaiheessa roiskunut pisaroita käsiin, iholla näkyy auringonvalolle altistumisen jälkeen pieniä, pisaramaisia punoittumia.

Ulkomailla on joskus jopa epäilty lapsen joutuneen pahoinpidellyksi, kun ihossa on näkynyt punaisia kädenjälkiä. Syyksi on ilmennyt, että vanhempi on koskettanut lasta sitrusmehun tahrimilla käsillään.

Sinänsä ihottuman ehkäisy on helppoa, jos huomaa olla asialla ajoissa ennen auringonpaistetta. Pitää vain pestä aine pois iholta vedellä ja saippualla, niin oireita ei tule.

Kasviperäinen ihottuma on usein vaikea tunnistaa, varsinkin kun se tulee viiveellä.

Ihotautilääkäri Ville Kiiskin mukaan erikoislääkärin vastaanotolle saakka fytofotodermatiitin saaneita potilaita tulee melko harvoin.

”Todennäköisesti ihmiset kyllä saavat kasveista reaktioita, mutta ne ovat lieviä punoituksia ja ne menevät muutamissa päivissä itsestään ohi. Eipä siinä välttämättä tarvita lääkäriä”, sanoo Kiiski, joka työskentelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Toisaalta usein ihottuman alkuperä on vaikea jäljittää. Todellinen syyllinen ei ehkä koskaan paljastu.

Kiiskin mieleen on jäänyt potilas, joka tuli vastaanotolle polttelevan rakkulaisen ihottuman vuoksi.

Potilas ei omasta mielestään ollut edellispäivinä tehnyt mitään, mikä olisi voinut selittää ihottuman. Lopulta paljastui, että hän oli pari päivää aiemmin puuhastellut puutarhapalstalla. Sieltä löytyi syy oireisiin.

”Kannattaisi pitää hanskoja kädessä tai pestä usein käsiä, kun puuhastelee puutarhassa.”

Fytofotodermatiitti voi jättää kestävän jäljen. Iholle voi kehittyä myöhemmin hyperpigmentaatio eli normaalia ruskeampi alue. Tämä johtuu siitä, että alueelle kertyy ruskeaa väriainetta, melaniinia.

Ruskea läikkä saattaa näkyä iholla kuukausia ihottuman paranemisen jälkeen, joskus jopa vuosia. Todennäköisesti kyseessä on elimistön puolustus: rusketuksen tarkoitus on suojata herkkää ihoa uv-valon haitoilta.

Lääkärit ovat oppineet myös hyödyntämään furanokumariinien valolle herkistävää vaikutusta. Tiettyä furanokumariinia, psoraleenia, hyödyntävät psoriaasista tai hankalasta käsi-ihottumasta kärsivät.

Niin sanotussa Puva-hoidossa psoraleenia annostetaan potilaan iholle kylvyn tai voiteen avulla. Sitten iho altistetaan uv–a-valolle. Lääke tehostaa valohoidon vaikutusta.

Oireita ehkä aurinkoisena päivänä:

 Putkikasvit, etenkin ukonputket, väinönputki

 Sitruskasvit, etenkin lime, sitruuna, bergamotti

 Selleri, palsternakka, porkkana, fenkoli

 Tilli, persilja

 Viikuna, fiikus

 Mooseksenpalavapensas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, pelastuslaitos etsii talossa olevan kaasun lähdettä – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

  8. 8

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  9. 9

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää