Tiede

Isoisän ylipaino sotkee vielä lastenlastenkin aineenvaihduntaa

Lihavan isoisän vaikutus ulottuu toiseen sukupolveen, vaikka pullukkapapan oma poika pysyttelisi hoikkana, osoittivat australialaistutkijat hiirillä.

“Jos isäsi tai isoisäsi oli lihava, sinun pitää ehkä olla erityisen tarkka siitä, mitä syöt”, sanoo professori Mark Febbraio australialaisesta Garvanin tutkimuskeskuksesta tiedotteessa.

Kehotus nojaa koko ajan tukevoituvaan näyttöön siitä, että vanhemman lihavuus vaikuttaa jälkeläisen elimistön toimintaan.

Febbraio kollegoineen osoitti nyt hiirillä, että hedelmöityshetkellä lihavan isän poikasilla ja poikasenpoikasilla on normaalia suurempi riski aineenvaihduntahäiriöihin.

”Äitiä on pitkään pidetty vastuullisena sikiön terveydestä. Hyvin vähän on kiinnitetty huomiota siihen, miten isän terveys vaikuttaa hänen syntymättömään lapseensa. Nyt meillä on vahvoja todisteita siitä, että isän ravitsemus ja aineenvaihdunnallinen terveys voi vaikuttaa jopa hänen pojanpoikiinsa”, tutkimuksen ykköskirjoittaja Cathryn Suter Victor Chang -instituutista sanoo.

Entä tyttöihin?

“Vaikutus näyttää kohdistuvan vain urospuolisiin jälkeläisiin – ainakin siinä ajassa, kuin meidän kokeemme kesti ”, Suter tarkentaa Helsingin Sanomille.

Febbraio ja Suter tarkastelivat ryhmineen hiiri-isän lihavuuden vaikutusta jälkeläisiin kolmen sukupolven ajan.

Ensi vilkaisulla ylipainoisen isän ja hoikan emon poikasten aineenvaihdunta näytti toimivan kuten pitääkin.

Ongelmia syntyi kuitenkin heti, jos ne ryhtyivät syömään runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävää ruokaa: kaikki urospoikaset kehittivät muutamassa viikossa rasvamaksan ja diabeteksen ensi oireita. Muun muassa niiden veren glukoosi- ja insuliinipitoisuudet kohosivat.

Ällistyksekseen tutkijat huomasivat, että näin kävi myös pojanpojille – siitä huolimatta, että niiden oma isä olisi syönyt terveellisesti ja ollut hedelmöityshetkellä aineenvaihdunnaltaan terve.

"Olimme järkyttyneitä tuloksista. Lastenlapsilla on merkittävä riski sairastua, jos ne syövät roskaruokaa – jopa siinä tapauksessa, että heidän oma isänsä syö terveellisesti. Vaikutus on dramaattinen, vaikka jälkeläinen söisi kehnosti vain lyhyen aikaa. Ja vain sen tähden, että niiden isoisä oli lihava”, Suter toteaa.

Vaan ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Tutkijat nimittäin huomasivat, että pojanpojanpoikien aineenvaihdunta oli huomattavasti parempi.

“Kolmanteen sukupolveen mennessä herkistyminen roskaruoalle oli hävinnyt. Tämä osoittaa, että aineenvaihduntatautikierteen voi murtaa. On tärkeää tajuta, että alttius ei ole varsinaisesti geneettistä vaan hankittua. Tämä tarkoittaa sitä, että haitan voi korjata”, Suter korostaa.

Tutkijoiden mukaan vielä ei tiedetä, miten ylisukupolvinen ohjelmointi tapahtuu. Selitys löytynee siittiöistä.

“Siittiöt ovat ilman muuta mukana kantamassa näitä ei-geneettisiä vaikutuksia”, Suter vakuuttaa.

Kööpenhaminalaistutkijat raportoivat joulukuussa havainneensa muutoksia lihavien miesten siittiöiden pienissä rna-molekyyleissä, joiden on todettu voivan rukata geenien toimintaa. Muutoksia näkyi erityisesti alueilla, joiden geenit säätelevät ruokahalua. Tutkijat arvelivat, että nämä muutokset voisivat selittää ylipainon periytymistä, Helsingin Sanomat kertoi uutisessaan.

Australialaistutkijat yrittävät seuraavaksi selvittää hiiren siittiöillä, miten nämä rna-muutokset kykenevät kuljettamaan aineenvaihdunnan muutokset sukupolvelta toiselle.

Tutkimuksen isoisän ylipainon vaikutuksista jälkipolviin julkaisee Molecular Metabolism.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lihavuus
 • Ylipaino
 • periytyminen
 • isyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  6. 6

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  9. 9

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää