Valikko
Tiede

Toby Spribille varttui ääriuskonnollisessa perheessä, kävi kotikoulua – ja mullisti kasvitieteen käsityksen jäkälistä

Hämmästyttävä ura sai alkunsa kuusivuotiaan rakkaudesta kasveihin.

Perinteisen määritelmän mukaan jäkälät ovat kahden kauppa: sienen ja levän symbioosi, molempia hyödyttävä liitto. Heinäkuussa Science-lehti julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan osakkaita onkin usein kolme.

Tuo tutkijoilta piilossa pysynyt eliö on kantasieniin kuuluva hiiva. Kyse on aivan toisesta lajista kuin leivinhiivasta, joka on kotelosieni.

Löytö on herättänyt paljon huomiota ja nostanut julkisuuteen etenkin artikkelin ensimmäisen kirjoittajan, amerikkalaisen Toby Spribillen.

Hän kasvoi Montanassa ääri­protestanttisessa perheessä, joka eli asuntovaunussa.

”Vanhempani ottivat minut pois koulusta, kun olin noin kymmenen. Jonkin aikaa he opettivat minua kotona, mutta sitten heiltä loppuivat rahat.”

Spribille pääsi ahdistavaa arkea pakoon 19-vuotiaana, jolloin paikallinen metsähallinto palkkasi hänet kartoittamaan kasveja. Lajintunnistus sujui nuorukaiselta leikiten, sillä hän oli harrastanut kasveja kuuden ikäisestä asti.

”Enemmän kuin mitään muuta halusin yliopistoon, mutta Yhdysvalloissa koulutus on kallista. Saksalainen ystäväni vihjasi, että hänen kotimaassaan se on melkein ilmaista.”

Siinä vaiheessa Spribille oli jo julkaissut ensimmäisen tieteellisen artikkelinsa ja kerännyt säästöjä. Hän sai kolme professoria suosittelijoiksi hakiessaan saksalaisiin opin­ahjoihin. Vain Göttingenin yli­opisto hyväksyi 26-vuotiaan, jolla ei ollut ainuttakaan koulutodistusta.

”Se oli elämäni pullonkaula. Oli kovaa aloittaa myöhään. Olin kuitenkin vapaa, eikä kukaan komentanut rukoilemaan.”

Hän puhui saksaa perhetaustansa ansiosta – mutta lähes kaikki muu piti opetella. Hän ei osannut lainkaan esimerkiksi matematiikkaa eikä ke­miaa.

Opiskelu otti voimille senkin vuoksi, että Spribille oli kasvatettu epäilemään kykyjään ja uskomaan, ettei voi koskaan saavuttaa mitään.

Hän kuitenkin otti ja kiipesi kirjaimellisesti omin voimin tieteen huipulle.

Ennen Spribilleä toiset tutkijat olivat osoittaneet, että jäkälässä sienen kanssa voi liittoutua paitsi viherleviä, myös sekalainen joukko muita leviä, sieniä ja syanobakteereja. Mutta hiivaa ei ollut huomannut kukaan muu.

Sitä paitsi hiiva todettiin symbioosin vakio-osakkaaksi ainakin 52 suvussa. Ne ovat pohjoisten ja antarktisten alueiden tärkeimpiä jäkäliä, jos merkitystä mitataan biomassan määrällä.

Aiemmin löydettyjä kumppaneita ei ole osoitettu yhteiselon pysyviksi jäseniksi.

Niinikään minkään muun uuden osakkaan ei ole todettu vaikuttavan jäkälän ulkonäköön. Sen sijaan hiiva näyttää tekevän kierreluposta kellertävän ja kanadanluposta tummanruskean. Ne ovat geneettisesti sama laji, niitä erottaa vain se, paljonko hiivaa on.

Lisäksi kierreluppo sisältää runsaasti myrkyllistä vulpiinihappoa. Sitä, mikä osakkaista myrkkyä tuottaa, ei tiedetä.

Tuore löytö saattaa auttaa tutkijoita selvittämään, miten jäkäläsymbioosi toimii. Ilmiön mekanismi on nimittäin vielä mysteeri, vaikka yhteiselo on jäkälien pitkän historian aikana ollut menestystekijä. Sen ansiosta jäkälät selviävät oloissa, joissa mikään osapuolista ei yksin pärjäisi.

Lisäksi sen jälkeen kun kolmas keskeinen osakas on paljastunut, tutkijat ehkä lopulta onnistuvat kasvattamaan jäkäliä laboratoriossa.

Tähän asti elatusmaljalle pannuista sieni- ja leväsoluista on kehittynyt vain jotain hädin tuskin jäkälän kaltaista.

Toby Spribille luennoi perjantaina 5. elokuuta klo 8.30 kansainvälisessä jäkälien tutkijoiden kokouksessa Helsingin yliopiston päärakennuksessa huoneessa 1.

Itseoppinut kasvitieteilijä

 Evoluutiobiologi Toby Spribille, 40, tutkii jäkäliä.

 Teki työtoveriensa kanssa käänteentekevän löydön, kun havaitsi, että joissain jäkälissä elää sieni- ja leväosakkaan rinnalla kantasieniin kuuluva hiiva.

 Kasvitieteellisten näyttöjensä ansiosta pääsi opiskelemaan Göttingenin yliopistoon Saksaan, vaikkei ollut juuri käynyt koulua.

 Työskentelee sekä itävaltalaisessa Grazin että amerikkalaisessa Montanan yliopistossa.

 ”Luonnontiede on minulle elämä, työ ja harrastus”, hän sanoo.

 Pitää patikoinnista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arja Kivipelto
 • Tiede
 • kasvitiede
 • Jäkälät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää