Valikko
Tiede

Toby Spribille varttui ääriuskonnollisessa perheessä, kävi kotikoulua – ja mullisti kasvitieteen käsityksen jäkälistä

Hämmästyttävä ura sai alkunsa kuusivuotiaan rakkaudesta kasveihin.

Perinteisen määritelmän mukaan jäkälät ovat kahden kauppa: sienen ja levän symbioosi, molempia hyödyttävä liitto. Heinäkuussa Science-lehti julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan osakkaita onkin usein kolme.

Tuo tutkijoilta piilossa pysynyt eliö on kantasieniin kuuluva hiiva. Kyse on aivan toisesta lajista kuin leivinhiivasta, joka on kotelosieni.

Löytö on herättänyt paljon huomiota ja nostanut julkisuuteen etenkin artikkelin ensimmäisen kirjoittajan, amerikkalaisen Toby Spribillen.

Hän kasvoi Montanassa ääri­protestanttisessa perheessä, joka eli asuntovaunussa.

”Vanhempani ottivat minut pois koulusta, kun olin noin kymmenen. Jonkin aikaa he opettivat minua kotona, mutta sitten heiltä loppuivat rahat.”

Spribille pääsi ahdistavaa arkea pakoon 19-vuotiaana, jolloin paikallinen metsähallinto palkkasi hänet kartoittamaan kasveja. Lajintunnistus sujui nuorukaiselta leikiten, sillä hän oli harrastanut kasveja kuuden ikäisestä asti.

”Enemmän kuin mitään muuta halusin yliopistoon, mutta Yhdysvalloissa koulutus on kallista. Saksalainen ystäväni vihjasi, että hänen kotimaassaan se on melkein ilmaista.”

Siinä vaiheessa Spribille oli jo julkaissut ensimmäisen tieteellisen artikkelinsa ja kerännyt säästöjä. Hän sai kolme professoria suosittelijoiksi hakiessaan saksalaisiin opin­ahjoihin. Vain Göttingenin yli­opisto hyväksyi 26-vuotiaan, jolla ei ollut ainuttakaan koulutodistusta.

”Se oli elämäni pullonkaula. Oli kovaa aloittaa myöhään. Olin kuitenkin vapaa, eikä kukaan komentanut rukoilemaan.”

Hän puhui saksaa perhetaustansa ansiosta – mutta lähes kaikki muu piti opetella. Hän ei osannut lainkaan esimerkiksi matematiikkaa eikä ke­miaa.

Opiskelu otti voimille senkin vuoksi, että Spribille oli kasvatettu epäilemään kykyjään ja uskomaan, ettei voi koskaan saavuttaa mitään.

Hän kuitenkin otti ja kiipesi kirjaimellisesti omin voimin tieteen huipulle.

Ennen Spribilleä toiset tutkijat olivat osoittaneet, että jäkälässä sienen kanssa voi liittoutua paitsi viherleviä, myös sekalainen joukko muita leviä, sieniä ja syanobakteereja. Mutta hiivaa ei ollut huomannut kukaan muu.

Sitä paitsi hiiva todettiin symbioosin vakio-osakkaaksi ainakin 52 suvussa. Ne ovat pohjoisten ja antarktisten alueiden tärkeimpiä jäkäliä, jos merkitystä mitataan biomassan määrällä.

Aiemmin löydettyjä kumppaneita ei ole osoitettu yhteiselon pysyviksi jäseniksi.

Niinikään minkään muun uuden osakkaan ei ole todettu vaikuttavan jäkälän ulkonäköön. Sen sijaan hiiva näyttää tekevän kierreluposta kellertävän ja kanadanluposta tummanruskean. Ne ovat geneettisesti sama laji, niitä erottaa vain se, paljonko hiivaa on.

Lisäksi kierreluppo sisältää runsaasti myrkyllistä vulpiinihappoa. Sitä, mikä osakkaista myrkkyä tuottaa, ei tiedetä.

Tuore löytö saattaa auttaa tutkijoita selvittämään, miten jäkäläsymbioosi toimii. Ilmiön mekanismi on nimittäin vielä mysteeri, vaikka yhteiselo on jäkälien pitkän historian aikana ollut menestystekijä. Sen ansiosta jäkälät selviävät oloissa, joissa mikään osapuolista ei yksin pärjäisi.

Lisäksi sen jälkeen kun kolmas keskeinen osakas on paljastunut, tutkijat ehkä lopulta onnistuvat kasvattamaan jäkäliä laboratoriossa.

Tähän asti elatusmaljalle pannuista sieni- ja leväsoluista on kehittynyt vain jotain hädin tuskin jäkälän kaltaista.

Toby Spribille luennoi perjantaina 5. elokuuta klo 8.30 kansainvälisessä jäkälien tutkijoiden kokouksessa Helsingin yliopiston päärakennuksessa huoneessa 1.

Itseoppinut kasvitieteilijä

 Evoluutiobiologi Toby Spribille, 40, tutkii jäkäliä.

 Teki työtoveriensa kanssa käänteentekevän löydön, kun havaitsi, että joissain jäkälissä elää sieni- ja leväosakkaan rinnalla kantasieniin kuuluva hiiva.

 Kasvitieteellisten näyttöjensä ansiosta pääsi opiskelemaan Göttingenin yliopistoon Saksaan, vaikkei ollut juuri käynyt koulua.

 Työskentelee sekä itävaltalaisessa Grazin että amerikkalaisessa Montanan yliopistossa.

 ”Luonnontiede on minulle elämä, työ ja harrastus”, hän sanoo.

 Pitää patikoinnista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arja Kivipelto
 • Tiede
 • kasvitiede
 • Jäkälät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   F1-kausi starttasi Australiassa – HS seuraa kilpailua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää