Valikko
Tiede

Koirien siemenneste on huonompaa kuin ennen – syyksi arvellaan ympäristön kemikaaleja

Niin kutsuttuja hormonihäiritsijöitä löytyi niin koirien kiveksistä ja siemennesteestä kuin ruuista. Tutkijat uskovat, että havainto selittää myös miesten siittiöiden rapautumista.

Sperman laadun on raportoitu romahtaneen viime vuosikymmeninä monissa maissa. Näin on käynyt myös Suomessa, kertoi Helsingin Sanomat kolme vuotta sitten.

Nyt brittitutkijat tekivät saman havainnon koirista. Saarivaltion koiraurosten siittiöt ovat laiskempia kuin 30 vuotta sitten eläneiden koirien, osoitti seuranta.

Hedelmällisyyden heikentymisen syypääksi tutkijat epäilevät samoja ympäristön kemikaaleja, joiden on esitetty rusikoivan miestenkin siittiöitä.

“Keskeinen viestimme on, että koirien siemennesteen laadun heikkeneminen voi olla yhteydessä saasteisiin. Emme kuitenkaan osoittaneet kytköstä pitävästi, vaan osoitimme, että näytteissä oli saasteita.

Ne vaikuttavat siittiöiden toimintaan”, kertoo tutkija Richard Lea Nottinghamin yliopistosta Helsingin Sanomille.

Tutkimus keräsi siemenneste- ja kivesnäytteitä viiden eri koirarodun siitokseen käytetyiltä uroksilta vuosina 1988–2014.

Mukana oli labradorinnoutajia, kultaisianoutajia, kiharakarvaisia noutajia, bordercollieita ja saksanpaimenkoiria. Kaikki koirat olivat terveitä.

Yhteensä spermanäytteitä kertyi 1925, ja ne olivat peräisin 232 koiralta. Osalta otettiin näyte useamman kerran. Vuosittain spermaa napattiin 42–97 eri urokselta. Kiveskudosta saksittiin talteen 35 urokselta.

Tulokset osoittivat, että nykykoirien siittiöt liikkuvat heikommin kuin edeltäjillään. Tulos pysyi samana, vaikka tutkijat poistivat laskuista poikkeuksellisen surkean näytteen antajat.

Lisäksi ilmeni, että piilokiveksisyys yleistyi tutkittujen koirien siittämillä pennuilla. Sama havainto on tehty myös ihmisillä pojista.

Koirilla piilokiveksisyydessä toinen tai molemmat kivekset ovat jääneet laskeutumatta kivespusseihin.

Tutkijat tarkastelivat, voisiko ilmiö johtua ympäristökemikaaleista. Vastaus on kyllä: Niin spermasta kuin kiveskudoksesta löytyi ftalaatteja, PCB-yhdisteitä sekä polybromattuja bifenyylejä.

Samoja yhdisteitä löytyi myös koirille tarjotuista kuivamuonista – eniten sellaisista, jotka oli tarkoitettu erityisesti pennuille.

Tutkijat testasivat laboratoriossa, mitä kyseisten aineiden havaitut pitoisuudet tekevät siittiöille. Ilmeni, että ne häiritsivät siimahäntien uiskentelua.

”Nämä ympäristökemikaalit ovat niin kutsuttuja hormonihäiritsijöitä. Ne on yhdistetty miehen hedelmällisyyden heikkenemiseen. Uskommekin, että koira heijastaa ihmisen altistumista”, Lea sanoo.

Koira kun elää ihmisen seurassa samoissa oloissa ja jopa sairastuu osin samoihin tauteihin.

Entä sisäsiittoisuus? Rotukoirien jalostuksessa sen on raportoitu olevan ikävän yleistä. Eikö se voisi selittää pulmat hedelmällisyydessä?

Tuskin, Lea vastaa. Tutkittujen koirien sisäsiittoisuusaste oli pieni.

“Tutkimme monelta kantilta siemennesteen ominaisuuksien perinnöllisyyttä, ja se oli vähäistä”, Lea sanoo.

“Voi olla, että perimä vaikuttaa piilokiveksisyyteen. Jos otamme huomioon, kuinka nopeasti muutos on tapahtunut, niin siemennesteen laadun heikentyminen ja poikien piilokiveksisyyden lisääntyminen on todennäköisesti ympäristöllistä juurta.”

“Geenien ja ympäristön osallisuutta on tietenkin vaikea eritellä toisistaan”, hän myöntää.

Tutkimuksia miesten siittiöiden rapautumisesta on moitittu epätasaisuudesta. Joidenkin mielestä mitään päätelmiä ei voi tehdä, koska näytteet on otettu ja analysoitu eri tavoilla.

Lean mukaan koiratutkimuksen vahvuus onkin se, että kaikki näytteet keräsivät samat neljä koulutettua näytteen ottajaa, ja ne on analysoitu samassa laboratoriossa samoin menetelmin.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hedelmällisyys
 • sperma
 • Tiede
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Supo: Iskujen uhka Suomessa on kohonnut

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Jopa yli 20 prosenttia koululaisista oireilee psyykkisesti – opettajat ovat usein neuvottomia, kertoo tutkija

  8. 8

   Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

  9. 9

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  10. 10

   Salibandy vajosi tavallisten kuolevaisten tasolle – nyt haisee viime vuosituhannen järjestöpolitiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  10. 10

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää